background preloader

Texttyper - mina egna exempel

Facebook Twitter

Texttyper cecilia jalkebo. ”Jag ville sticka ut, våga synas” Frisören Robin Järpemark blev mobbad för sin personliga stil under uppväxten i Säffle.

”Jag ville sticka ut, våga synas”

I storstaden höjer ingen på ögonbrynen åt hans smink och tatueringar. Att välja att se speciell ut betyder inte att man vill bli hånad, säger Robin. Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra. – Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna. Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm. Det är vad kunden själv känner som är viktigt, betonar Robin. . – Ingen är vackrare än du. Robin älskar sitt jobb, och det syns. Som liten kille hemma i Säffle brukade Robin tillbringa eftermiddagarna i sin mammas frisersalong. – Jag satt och tittade på när hon jobbade, det såg så roligt ut. Det intresset bidrog nog till att Robin tidigt skaffade sig en egen, personlig stil, tror han. . – Då syntes jag verkligen, svart runt ögonen och med långt svart hår. Ända från skolstarten hade Robin känt sig som om han inte riktigt passade in, säger han. Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff.

– Ge mig tjugo minuter så ska jag fixa ett jobb!

Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff

Så sa jag till Fredrik Eddahri (Big Fred) när han intervjuade mig för jobbgrillen.se. Säger man så blir folk jätteupprörda. För det finns ju inga jobb, sägs det. Det finns inget som gör mig mer upprörd än unga som säger att politikerna måste skapa fler jobb. Det är så sorgligt att vi bor i ett land där så många på fullaste allvar tror att någon annan kan skapa jobb. Jobb är ingenting du får – utan något du skapar och skaffar dig själv. Sedan tonåren har jag alltid haft jobb. Jag har aldrig ”fått” ett jobb. I dag driver jag två bolag inom bok- och pr-branschen, vi söker ständigt folk, gärna unga människor. Läxorna gör ungdomar deprimerade. All statistik visar att allt fler ungdomar går in i depressioner på grund av stress.

Läxorna gör ungdomar deprimerade

En stor faktor till detta är våra läxor. När vi kommer hem efter en lång skoldag förväntas vi ta med våra skolarbeten hem för att sedan fortsätta studera hemma. Ständigt får vi höra att vuxna absolut inte ska ta med sina arbeten hem utan när de har slutat sin arbetsdag, så ska de lämna arbetet bakom sig kvar på arbetsplatsen, då det annars kan leda till allvarliga konsekvenser, som att gå in i väggen. Varför ska det då vara någon skillnad på oss elever och de vuxna? Våra fritidsintressen drabbas av det överflödiga studerandet. En lösning på detta problem är att vi elever gör det som behövs under lektionerna och om vi inte blir klara så hade varje ämne kunnat ha en timme kvar efter skolan med tillgång till lärare, där vi elever hade kunnat gå för att få hjälp.

Sätt 18-årsgräns på energidrycker. Expressen och NRK skriver om 14-åriga Henrik Eide Dahl som föll till golvet efter att ha spelat dataspel i 16 timmar och under samma tid druckit fyra liter energidryck.

Sätt 18-årsgräns på energidrycker

Resultatet blev koma och respirator i en vecka, innan läkarna konstaterade att Henrik hade drabbats av akut njursvikt. Värre gick det för den 18-åring som 2007 under en veckas tid drack två burkar Red Bull om dagen för att orka plugga teorin till körkortsprovet, och sedan föll ner död. På bara några decennier har energidryck seglat upp som favoritläsken bland just barn och ungdomar. Bara i Sverige innebär det att försäljningen av energidrycker förra året ökade med 15 procent jämfört med året innan, allt enligt statistik från Sveriges Bryggerier. Svenska språket. Stockholm håller andan. Stockholm håller andan av Elin Barkström Karumo Stockholm håller andan den här morgonen.

Stockholm håller andan

Det är i alla fall vad jag inbillar mig när jag går på min trottoar. Självklart är det inte min trottoar, men jag brukar kalla den för det. Min trottoar är nämligen platsen där jag lärde mig cykla, öppnade mina första betyg och gjorde en massa andra viktiga saker på. Jag svänger in på den stora gatan. Jag kämpar emot impulsen att gå fram till den hemlösa kvinnan som alltid ler. Någonting som visar att hennes leenden har betytt någonting för mig. Fast hon kanske inte ens kan svenska.

Hon fortsätter le när jag går förbi henne och det får mina skuldkänslor att jäsa. I ett försök att släppa tankarna på den leende kvinnan låter jag mina ögon vandra över de närmaste balkongerna istället. Rånare hotade med en spruta. Anne Franks dagbok (utdrag) Tiotusentals sörjer mördad politiker - Världen. Demonstrationen mot Rysslands president Vladimir Putin i Moskva förvandlades till en sorgemarsch, efter mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov.

Tiotusentals sörjer mördad politiker - Världen

Men enligt Rysslandsforskare finns inget hopp om att protesterna kan få Putin att mjukna. Med plakat som "han dog för Rysslands framtid" och "hjältar dör aldrig" tågade tiotusentals människor genom Moskva på söndagen för att hedra Boris Nemtsovs minne. -Det är väldigt mycket folk, både unga och gamla. Många har ryska flaggor och blommor, sade frilansjournalisten Ludmila Olegovna från demonstrationståget på telefon till TT.

Siffrorna om antalet deltagare gick isär kraftigt: Medan organisatörerna hävdar att det var över 70 000 deltagare, anger den ryska polisen siffran 21 000, enligt AFP. Djupt skakad Nemtsov var en av organisatörerna till söndagens demonstration, som skulle bli startskottet för en ny protestvåg mot president Putin. -Folk är väldigt ledsna. Varnar för inbördeskrig.