background preloader

Bra att ha

Facebook Twitter

Henkes sorg fick mig att stanna till. Även om hans blick aldrig ändras, så kan den hjälpa oss att se.

Henkes sorg fick mig att stanna till

Sprang på Henke på stan. Jag brukar sällan stanna, men den här gången gjorde jag det. Kanske för att han såg så ledsen ut, man kunde se resterna av en rännil ner över kind och haka. Det var en sen kväll, den första kalla kvällen. Åsa Beckman: Erkänn att "Love actually" är ett stort modernistiskt mästerverk. Kvällen före julafton är jag äntligen framme: "Love actually"!

Åsa Beckman: Erkänn att "Love actually" är ett stort modernistiskt mästerverk

Huset är städat. Granen klädd. Julstrumpan preparerad. Sammanställning av arbetstid, det femte halvåret. Jag skriver ner tiden jag arbetar, och inför jul- och sommarledigheten brukar jag göra en sammanställning och reflektera litegrann.

Sammanställning av arbetstid, det femte halvåret

Så blir det även den här gången. Sammanfattningsvis kan man säga att arbetstiden fortsätter att vara lite väl hög – drygt nio och en halv timme per arbetsdag, om man slår ut all arbetad tid på alla arbetsdagar som varit under hösten. Jag har dock upptäckt ett mönster, som är att arbetad tid per arbetsdag verkar vara högre på hösten än på våren; vilket jag tror beror på att jag börjar arbeta 1–2 veckor innan sommarlovet är slut, medan jag bara börjar arbeta 1–2 dagar innan jullovet är slut. Här nedan följer en lite närmare redogörelse för hur min arbetstid har sett ut, det femte halvåret som lärare. (Det är fortfarande några dagar kvar på året, men det kommer inte att ändra statistiken nämnvärt.) All arbetstid utslaget över alla arbetsdagar. Skola - Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet. Ung och transsexuell i skolan De senaste åren har antalet barn som ansökt om könsidentitetsutredning ökat mycket kraftigt.

Skola - Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet

För att må bra behöver de kunna vara öppna med sin identitet och känna sig trygga i den skola där de går. Pojkar kan visst skriva! Www.skolporten.se/wp-content/uploads/2012/04/UL_artikel_4_2012_juhlin_mfl.pdf. Provfri matematik – bedömning i praktiken. Detta blogginlägg handlar om regler för arbetsro baserade på inlärning istället för på disciplin.

Provfri matematik – bedömning i praktiken

Jag kommer visa hur mina ordningsregler för eleverna är formulerade och Malin Larssons utveckling av dem, samt länkar till hennes blogg och radioprogrammet som var upprinnelsen till det hela. Men först vill jag visa ordningsregler för LÄRAREN: Upprinnelsen är att jag medverkade i Sveriges Radio P1. Studio Ett hade en specialsändning om skolan som avslutning på en reportageserie om skolan med rubriken och hashtagen Kaosklass.

Educational Technology and Mobile Learning: A Must Have Questioning Toolkit for Teachers and Educators. Lärakänna med IKT. Nu har terminen dragit igång med full fart!

Lärakänna med IKT

I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Kvartssamtal.se - Fortbildning för pedagoger. Pop och politik: Papper och penna. Pop och politik firar 50 program med en direktsändning från Malmöfestivalen!

Pop och politik: Papper och penna

Vi gräver ner oss i skrivande och kreativitet, pratar budskap och reaktioner och tittar på låttexterna som aldrig blivit till om det inte funnits en servett eller en pizzakartong tillhands. Låtskrivarna och artisterna Maia Hirasawa och Nisse Hellberg gästar och berättar om inspiration, skrivprocesser och ämnena som ligger dem närmast hjärtat. En säsongsavslutning fullspäckad med musik, text och oväntade insikter. IT och lärande - Ämne. Eoe_BloomsTaxonomy.jpg 1 200 × 1 638 pixlar. "Positiva förväntningar ger motiverade elever". Håkan Jenner, vid Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar, har länge forskat på frågor kring pedagogik och motivation.

"Positiva förväntningar ger motiverade elever"

Det viktigaste avstampet tar han i det faktum att motivation inte handlar om en elevs vilja eller ovilja att lära sig. Motivation är nämligen inte en egenskap utan ett resultat av erfarenheter som man har gjort tidigare i livet. KH 140616 Orust kommun Henån Utbildning - Google Presentationer. Elevledda utvecklingssamtal. Blev uppringd av en reporter på en tidning idag som ville intervjua mig om elevledda utvecklingssamtal.

Elevledda utvecklingssamtal

Hon hade tydligen googlat och då kom det jag skrivit om elevledda samtal på min hemsida upp först. Har i ca 8 års tid haft elevledda utvecklingssamtal med mina elever i åk 1-3 och jag måste bara säga att det är en av de bästa saker jag gjort under min 25 år som lärare. Reportern hade skrivit om det för ett antal år sedan och då var det inte alls så vanligt. Elevperspektiv - tankar från en uppsatsmage. Majsolen skiner in – kaffemuggen är rykande full – datorskärmen är lite svårare att tyda i motljuset och i magen bor det en liten knut… Inledningsvis vill jag tillägga att jag i år inte rättat ett enda nationellt prov – alltid retar det nån… Eller jo, i tyska, men det liksom räknas inte, för de proven har jag i mångt och mycket styrt över själv och kunnat passa in i vardagen på ett bra sätt.

Elevperspektiv - tankar från en uppsatsmage

Educational Technology and Mobile Learning: 10 Ways to Use Google Sites with Your Students. April 18, 2014 Google Sites is one of the best website creation software I have been recommending for teachers. There are a wide variety of reasons why Google Sites is an ideal platform to host your class website and here are some of them: Google Sites is easy to use and has a student friendly interface.You can set up your website within minutes without the need for any HMTL or CSS knowledge.It provides highly customizable themes that you can easily apply to your site.It is integrated with some other Google serves like Google Calendar.Google Sites has a wonderful web-based editor that allows you to easily create, edit and share you content.It provides a set of collaborative features including multiple editors and commenting.Inserting images, videos, and other multimedia materials is ridiculously easy.It provides a modest cloud storage capacity for you to upload documents, files, attachments, and PDFs.And it is FREE.

Ny planeringsmodell testas för fjärilarna @stehagen @antlin. Jag provar ett nytt sätt att planera – för mer överblick och kanske enklare hantering. Vi får se vad jag tycker om det – och kollegorna. Samtiden - Att bedöma lärande: The Big Five - de fem förmågorna, del 2. Att uppmärksamma pojkar i skolan « nytid.fi. Illustration: Jenny Lucander-Holm Forskaren Harry Lunabba visar hur pojkar utgör en mångfacetterad kategori och hur pojkdom kan utspelas på flera olika sätt. Det talas och skrivs mycket om pojkar just nu. Det heter att pojkar halkar efter flickor, att pojkar inte klarar sig i skolan och att pojkar är vilsna då många saknar manliga förebilder i sin uppväxtmiljö.

De som är bekymrade menar att det pågår en pojkkris. Ge lärarrummet lite omsorg. Så förbättrar du arbetsmiljön Luft och ventilation Var observant på hur många personer rummet är dimensionerat för. Det gäller även klassrummen. Educational Technology and Mobile Learning: Awesome Poster: Bloom's Taxonomy Rose. Hur är ditt klassrum möblerat? Nu har jag bestämt mig för att utmana DIG, Jan Björklund. Jag utmanar DIG! Antar du utmaningen att skapa Världens bästa skola? Nu har jag bestämt mig för att utmana DIG, Jan Björklund att tänka utanför boxen. Det är dags att du vågar välja något nytänkande och framtidsskapande.

Kollegialt lärande – utmanande eller osäkrar du revolvern? - Katarina Lycken Rüter. Hur reagerar du när du hör ordet ”kollegialt lärande”? Känner du dig utmanad, sporrad och nyfiken – eller osäkrar du din revolver? Häromveckan hade vi studiedag på skolan där jag arbetar. Den var bestämd sedan i somras, inskriven i kalendariet, fastlagd och säkrad. A Guidebook for Social Media in the Classroom. Det utvidgade kollegiet. Jag är en av många som pratar med mycket värme och tacksamhet om det utvidgade kollegiet på sociala medier.

MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=c4756896-6797-4b66-957f-f653dfe7e1f9&FileName=Bok+och+antologi+Unos+Uno+-+Att+f%C3%B6r%C3%A4ndra+med+teknik. The Science of Character: Developing Positive Learning Traits. Pdf3138%20-%20sid%20153-170%20-%20Vad%20%C3%A4r%20s%C3%A4rskilt%20med%20kr%C3%A4nkningar%20p%C3%A5%20n%C3%A4tet. Hans Teke. Det är nationella prov i luften igen. 27 sätt att få syn på elevers kunnande. Auktoritet är inte att peka med hela handen.

Tänk dig en högstadieskola där det går en tjej som hette Lisa. Språk i alla ämnen – Skolverket. Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete. Dropbox Forms Is the Easiest Way to Let Anyone Send a File to Your Dropbox Account. Yeah, I just tried this out and I don't like the way it works. The upload form you create sends the file to JotForm first, who then copies it into your Dropbox account. So not only are you limited by the 50MB Filesize and 100MB JotForm quota, but you're adding a point of failure to an otherwise robust system. If either service were to change something, or if JotForm fails somehow, it's possible an uploaded file would fail to be copied to Dropbox, which could be a very bad thing if you're waiting for an important file. And if your JotForm submission quota is full, then that file won't even be uploaded to JotForm, much less to Dropbox.