background preloader

Bra att ha

Facebook Twitter

Henkes sorg fick mig att stanna till. Även om hans blick aldrig ändras, så kan den hjälpa oss att se. Sprang på Henke på stan. Jag brukar sällan stanna, men den här gången gjorde jag det. Kanske för att han såg så ledsen ut, man kunde se resterna av en rännil ner över kind och haka. Det var en sen kväll, den första kalla kvällen. Jag frös men ville inte gå. Jag blev väldigt förvånad när Henke flyttade tillbaka hit efter så många år. Kanske har han inte heller gjort mycket till avtryck här i det samtida Lund, jag vet inte. Peter Linde har gett den gamle prästen ett ansikte som är alldeles fridfullt. I dagarna visas en stor utställning på Konsthallen med verk av Staffan Nihlén, en av de verkligt stora svenska skulptörerna. Ibland tittar jag på själva skulpturen och försöker se den igen, trots att den är så bekant. Man blir ofta häpen över slutresultatet. En strålande metafor för våra livsperspektiv, tror jag. Och förresten: Jag vet inte vem som sköter om honom, men han kan nog behöva lite tillsyn.

Åsa Beckman: Erkänn att "Love actually" är ett stort modernistiskt mästerverk. Kvällen före julafton är jag äntligen framme: "Love actually"! Huset är städat. Granen klädd. Julstrumpan preparerad. Jag plockar ner Richard Curtis stjärnspäckade romantiska komedi ur dvd-hyllan, segnar ner i soffan med ett glas portvin och tänker att jag även i år faktiskt tog mig igenom decemberhysterin. Men också för en hårt prövad litteraturkritiker.

"Love actually" är nämligen ett mästerverk. Alla filmens sex sju delhistorier utspelar sig i London veckorna före jul. Hantverket är kort sagt fenomenalt. Jag har sett den här filmen säkert femton gånger och upptäcker fortfarande detaljer som knyter ihop de olika berättelserna. Nej, jag vet faktiskt inte en enda samtidsroman som är komponerad med sådan grace. Men "Love actually" är också mitt favoritbevis på hur konsten hela tiden utvecklar människans uppfattningsförmåga. Efter ett 1900-tal som förändrat och komplicerat sättet att berätta kan en tioåring nu älska "Love actually". Sammanställning av arbetstid, det femte halvåret | Att bli lärare. Jag skriver ner tiden jag arbetar, och inför jul- och sommarledigheten brukar jag göra en sammanställning och reflektera litegrann. Så blir det även den här gången. Sammanfattningsvis kan man säga att arbetstiden fortsätter att vara lite väl hög – drygt nio och en halv timme per arbetsdag, om man slår ut all arbetad tid på alla arbetsdagar som varit under hösten.

Jag har dock upptäckt ett mönster, som är att arbetad tid per arbetsdag verkar vara högre på hösten än på våren; vilket jag tror beror på att jag börjar arbeta 1–2 veckor innan sommarlovet är slut, medan jag bara börjar arbeta 1–2 dagar innan jullovet är slut. Här nedan följer en lite närmare redogörelse för hur min arbetstid har sett ut, det femte halvåret som lärare. (Det är fortfarande några dagar kvar på året, men det kommer inte att ändra statistiken nämnvärt.) All arbetstid utslaget över alla arbetsdagar. Arbetet på skolan dominerar klart. Arbetad tid under arbetsdagar. Lite statistik Varför fick PRIM-gruppen så lite tid?

Skola - Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet. Ung och transsexuell i skolan De senaste åren har antalet barn som ansökt om könsidentitetsutredning ökat mycket kraftigt. För att må bra behöver de kunna vara öppna med sin identitet och känna sig trygga i den skola där de går. Pojkar kan visst skriva! Pojkar kan visst skriva! Så heter forskaren Katharina Anderssons avhandling där hon studerar vad eleverna faktiskt kan, i stället för att leta efter brister. "Toleranspedagogik blir som reflexväst på vissa elever" Flickor och pojkar behandlas fortfarande olika och den politiska viljan är avgörande för att nå förändring. Våld gör killar till män Att unga män utövar våld mot sin partner är dubbelt så vanligt som att vuxna män gör det. Bok om genus i barns vardag I en aktuell bok visar Ylva Odenbring vid Göteborgs universitet hur pojkar och flickor i förskola och skola möter olika förväntningar beroende på kön.

Följ Genusskolan.se. Www.skolporten.se/wp-content/uploads/2012/04/UL_artikel_4_2012_juhlin_mfl.pdf. Ordningsregler för läraren | Provfri matematik – bedömning i praktiken. Detta blogginlägg handlar om regler för arbetsro baserade på inlärning istället för på disciplin. Jag kommer visa hur mina ordningsregler för eleverna är formulerade och Malin Larssons utveckling av dem, samt länkar till hennes blogg och radioprogrammet som var upprinnelsen till det hela. Men först vill jag visa ordningsregler för LÄRAREN: Upprinnelsen är att jag medverkade i Sveriges Radio P1. Studio Ett hade en specialsändning om skolan som avslutning på en reportageserie om skolan med rubriken och hashtagen Kaosklass.

Mitt mål var att ändra fokus för den offentliga skoldebatten. Som yrkesverksam lärare stör det mig att problemformuleringen i skoldebatten görs med medievänlig och väljarpopulistisk agenda snarare än utifrån forskning och beprövad (alltså dokumenterad) erfarenhet. ”Hur menar du att det inte är närvarande i debatten?” Ska vi skapa ordning och reda i klassrummet, måste vi skapa regler som är baserade på det som forskningen säger främjar inlärning. Educational Technology and Mobile Learning: A Must Have Questioning Toolkit for Teachers and Educators.

Lärakänna med IKT. Nu har terminen dragit igång med full fart! I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Men hur gör man då för att lära känna varandra?

Ni vet, på riktigt? Ja, det är nog inte alltid så lätt att "vara sig själv" i konstlade situationer, men vi gör vårt bästa för att locka dessa personer att komma till sin rätt genom att dra i många pedagogiska knep för att kunna stötta dessa processer så gott vi kan. Om man frågar en lärare om tips på samarbetsövningar eller lärakänna-övningar så kan ni säkert få en drös av heta stolen, 4hörn, oavslutade meningar, intervjua varandra, pusselbitar att rita på, sugrörstorn osv..

Podradio. Kvartssamtal.se - Fortbildning för pedagoger. Pop och politik: Papper och penna. Pop och politik firar 50 program med en direktsändning från Malmöfestivalen! Vi gräver ner oss i skrivande och kreativitet, pratar budskap och reaktioner och tittar på låttexterna som aldrig blivit till om det inte funnits en servett eller en pizzakartong tillhands.

Låtskrivarna och artisterna Maia Hirasawa och Nisse Hellberg gästar och berättar om inspiration, skrivprocesser och ämnena som ligger dem närmast hjärtat. En säsongsavslutning fullspäckad med musik, text och oväntade insikter. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) IT och lärande - Ämne. Eoe_BloomsTaxonomy.jpg 1 200 × 1 638 pixlar. "Positiva förväntningar ger motiverade elever"

Håkan Jenner, vid Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar, har länge forskat på frågor kring pedagogik och motivation. Det viktigaste avstampet tar han i det faktum att motivation inte handlar om en elevs vilja eller ovilja att lära sig. Motivation är nämligen inte en egenskap utan ett resultat av erfarenheter som man har gjort tidigare i livet. Det vill säga, om en elev i många år av sin lärare har fått höra att han eller hon inte duger, inte kan eller levererar enligt de krav som finns – ja då är risken stor att det också blir på det viset. – Om läraren däremot har positiva förväntningar kan eleven tänka att det ska gå bra och läraren tror på mig, säger han.

Håkan Jenner menar att det alltid går att motivera sina elever – även de som inte vill, smiter undan, skolkar eller struntar i prov och läxor. – Det handlar inte om några märkvärdiga saker. Motivera genom att vara positiv och be--römma dina elever. – Om du ofta får höra att du inte är värd någonting varför ska du då försöka? KH 140616 Orust kommun Henån Utbildning - Google Presentationer. Elevledda utvecklingssamtal.

Blev uppringd av en reporter på en tidning idag som ville intervjua mig om elevledda utvecklingssamtal. Hon hade tydligen googlat och då kom det jag skrivit om elevledda samtal på min hemsida upp först. Har i ca 8 års tid haft elevledda utvecklingssamtal med mina elever i åk 1-3 och jag måste bara säga att det är en av de bästa saker jag gjort under min 25 år som lärare.

Reportern hade skrivit om det för ett antal år sedan och då var det inte alls så vanligt. Jag hoppas och tror att det idag är mer vanligt att man har den formen av utvecklingssamtal än det var då. Att få eleverna delaktiga i sitt lärande är en självklarhet för mig och då är en del utvecklingssamtalet. Innan samtalet fyller alla elever i en checklista där de svarar på olika frågor. Jag har haft elever i åk 1-3 som gjort detta galant. Efter att checklistan är klar diskuterar jag med varje elev inför samtalet utifrån den. Vid själva samtalet är det eleven som är i centrum och pratar mest. /Ullis. Elevperspektiv - tankar från en uppsatsmage | Pedagog Värmland. Majsolen skiner in – kaffemuggen är rykande full – datorskärmen är lite svårare att tyda i motljuset och i magen bor det en liten knut… Inledningsvis vill jag tillägga att jag i år inte rättat ett enda nationellt prov – alltid retar det nån… Eller jo, i tyska, men det liksom räknas inte, för de proven har jag i mångt och mycket styrt över själv och kunnat passa in i vardagen på ett bra sätt.

Men idag är min lediga dag… Ledig – ja, jag har tagit en dag i veckan ledig. Jag investerar i mig själv och studerar på halvfart. Jag har undersökt elevers syn på undervisning och lärande. Eleverna på vår skola har svarat på en enkät med påståenden som de fått värdera på en 4-gradig skala. Resultaten från enkäten visar att eleverna väldigt tydligt fokuserar på faktorer som rör tydlighet och relationer. Lektioner är bra när: Eleverna lär sig bäst när: Tydlighet i innehåll och vad som ska läras ses av eleverna som direkt avgörande för lärande. Eller ja, bara… /Linda. Educational Technology and Mobile Learning: 10 Ways to Use Google Sites with Your Students.

April 18, 2014 Google Sites is one of the best website creation software I have been recommending for teachers. There are a wide variety of reasons why Google Sites is an ideal platform to host your class website and here are some of them: Google Sites is easy to use and has a student friendly interface.You can set up your website within minutes without the need for any HMTL or CSS knowledge.It provides highly customizable themes that you can easily apply to your site.It is integrated with some other Google serves like Google Calendar.Google Sites has a wonderful web-based editor that allows you to easily create, edit and share you content.It provides a set of collaborative features including multiple editors and commenting.Inserting images, videos, and other multimedia materials is ridiculously easy.It provides a modest cloud storage capacity for you to upload documents, files, attachments, and PDFs.And it is FREE.

Ny planeringsmodell testas för fjärilarna @stehagen @antlin | Lära för livet. Jag provar ett nytt sätt att planera – för mer överblick och kanske enklare hantering. Vi får se vad jag tycker om det – och kollegorna. Hanna Stehagen – tack för idéen med språkmålen. Och Therese Linnér – tack för hjälpen att strukturera. Som sagt – vi är inte klara än…. Samtiden - Att bedöma lärande: The Big Five - de fem förmågorna, del 2.

Att uppmärksamma pojkar i skolan « nytid.fi. Illustration: Jenny Lucander-Holm Forskaren Harry Lunabba visar hur pojkar utgör en mångfacetterad kategori och hur pojkdom kan utspelas på flera olika sätt. Det talas och skrivs mycket om pojkar just nu. Det heter att pojkar halkar efter flickor, att pojkar inte klarar sig i skolan och att pojkar är vilsna då många saknar manliga förebilder i sin uppväxtmiljö. De som är bekymrade menar att det pågår en pojkkris. Det metodologiska angreppsätt som jag anammat i min etnografiska studie om pojkar i högstadieskolan – som sedermera blev min doktorsavhandling – bygger på så kallad modern barndomsforskning. Där den traditionella barndomsvetenskapens fokus i första hand legat på barns psykologiska utveckling, ligger fokus i den moderna barndomsforskningen på barnens sociala liv och sociala vilkor.

Den andra tesen är att barn är att betrakta som sociala aktörer. Det är utgående från dessa två teser som jag närmat mig ”problemet med pojkar skolan”. Relationsanalysen bygger på Thomas J. Ge lärarrummet lite omsorg. Så förbättrar du arbetsmiljön Luft och ventilation Var observant på hur många personer rummet är dimensionerat för. Det gäller även klassrummen. Många saker samlar damm och gör luften sämre. Gör en rejäl utrensning varje år – och gör det till en rolig grej.

Kablar på golvet gör att lokalvårdarna inte kommer åt att ta bort dammet. Arbetsställning framför datorn Det är vanligt att bord och bildskärm är för högt upp. Det blir vanligare med laptops och det mår inte alla bra av. Stolen ska gå att ställa in och ta dig tid att ställa in den också, så att du sitter bra. Synergonomi är viktigt. Belysning Är det tillräckligt ljust eller blir du bländad?

Ljud och buller (i klassrummen) Det finns bra bullernivåprogram – utarbetade strategiska program om hur man kan tänka kring ljud, men man ska börja med sig själv. Är det tegelväggar i korridoren så att ljudet studsar in i klassrummet? Även om ljudnivån inte är skadlig så kan det vara tröttande och stressande. Olika lärare – olika risker. Educational Technology and Mobile Learning: Awesome Poster: Bloom's Taxonomy Rose.

Hur är ditt klassrum möblerat? | Rektor Lina bloggar. Nu har jag bestämt mig för att utmana DIG, Jan Björklund | Pamela von Sabljar. Jag utmanar DIG! Antar du utmaningen att skapa Världens bästa skola? Nu har jag bestämt mig för att utmana DIG, Jan Björklund att tänka utanför boxen. Det är dags att du vågar välja något nytänkande och framtidsskapande. Antar du utmaningen att välja en utveckling som fokuserar på orsaken istället för symptomen? Jag utmanar Sveriges, utvecklingschefer, rektorer och pedagogiska ledare att anställa administrativa ledare som gör det de är bäst på så att ni kan fokusera på det som är absolut viktigast i era verksamheter, det pedagogiska ledarskapet.

Jag utmanar er att skapa en skola som fokuserar på att varje unge vet att bara genom att vara född så är den helt fantastisk och unik ett A / MVG barn helt enkelt. Jag utmanar er att göra verklighet av Lgr11, då självledarskap är grunden för entreprenöriellt lärande. Vi har all forskning som talar om för oss hur vi skapar världens bästa skola. Jag vet att du kan – Jag tror på att det är möjligt! Jag utmanar Sveriges alla pedagoger! Du! OBS! Kollegialt lärande – utmanande eller osäkrar du revolvern? - Katarina Lycken Rüter. A Guidebook for Social Media in the Classroom. Det utvidgade kollegiet.

MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=c4756896-6797-4b66-957f-f653dfe7e1f9&FileName=Bok+och+antologi+Unos+Uno+-+Att+f%C3%B6r%C3%A4ndra+med+teknik. The Science of Character: Developing Positive Learning Traits. Pdf3138%20-%20sid%20153-170%20-%20Vad%20%C3%A4r%20s%C3%A4rskilt%20med%20kr%C3%A4nkningar%20p%C3%A5%20n%C3%A4tet. Hans Teke. Det är nationella prov i luften igen | Pernilla Alm. 27 sätt att få syn på elevers kunnande.

Auktoritet är inte att peka med hela handen. Språk i alla ämnen – Skolverket. Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete. Dropbox Forms Is the Easiest Way to Let Anyone Send a File to Your Dropbox Account.