background preloader

Skrivning

Facebook Twitter

Sa Storck. Jag heter Åsa Storck, är född 1964 och bor i Gislaved i Småland.

sa Storck

Det mesta jag tycker är roligt i livet handlar om ord och berättelser och böcker. Fast viktigast av allt är min familj som består av min man Ulf och mina tre döttrar Linnea, Matilda och Julia. En hund har vi också, en cairnterrier som heter Milou och är helt hopplös att få någon ordning på. Jag är bibliotekarie och jobbar i skolbiblioteket på en högstadieskola med mer än 500 elever. Det både svåraste och roligaste i mitt jobb är att försöka hitta rätt bok till både de elever på min skola som älskar böcker och de som inte gillar alls att läsa. Mina egna favoritförfattare just nu (det växlar lite!) När jag var liten älskade jag böckerna om Laura och Mary, där första boken heter "Det lilla huset i stora skogen" av Laura Ingalls Wilder.

Jag har alltid gillat att fantisera och fundera ut berättelser. Vilken av mina böcker tycker jag mest om? Ibland får jag frågan vad jag gillar att göra på fritiden. Tycker Åsa Storck PS. Upl_496276850664504973. Hon är Mullsjös nya bibliotekschef - Jönköpings-Posten. Läs mer: Utlåning och besök ökar Sedan förra veckan är Beate Karlsson Mullsjös nya bibliotekschef.

Hon är Mullsjös nya bibliotekschef - Jönköpings-Posten

Hon kommer närmast från Tidaholm där hon varit bibliotekarie i sex år och har flera tankar om hur hon vill utveckla Mullsjös bibliotek. — Det känns som att hela Jönköpingsregionen expanderar och då tycker jag att det är viktigt att allmänkulturen och framförallt biblioteken får växa med, säger Beate Karlsson. "Måste hända saker" Hennes första mål är att sätta sig in i budget och höra med politiker och invånare vad de tänker om bibliotekets framtid. — Jag gillar inte tanken på ett bibliotek som ett rum med böcker. Hon vill gärna se biblioteket som en plats för möten, inspiration och kunskapsutveckling. . — Små bibliotek kan ofta inbilla sig att de är för små för att exempelvis satsa på ett stort författarbesök, jag tror man måste våga testa sig fram och vara lyhörd för vad invånarna vill ha, säger Beate Karlsson.

Sandhem imponerade Läs mer: Ideella krafter driver bibliotek i Sandhem. Han letar efter författare i länet - Jönköpings-Posten. Peter Nyberg, utvecklare för litteratur på Regionen, bedriver just nu något av ett detektivarbete.

Han letar efter författare i länet - Jönköpings-Posten

På uppdrag av Regionen kartlägger han vilka författare som finns i länet, däribland i Mullsjö kommun. — Det första steget är att ta leta rätt på litteratur i länet, att hitta de som ägnar sig åt det, säger Peter Nyberg. Många utgivare Via register på Kungliga Biblioteket i Stockholm har han hittills kunnat konstatera att det finns minst 22 utgivare i Mullsjö kommun. — Jag blev förvånad över att det finns så många, säger han och berättar att det finns ungefär lika många i övriga kommuner i länet. Utveckla samarbete Det är efter att litteratur klassats som konstform, liksom dans och teater som arbetet med att kartlägga och stödja litteraturen kommit igång. Psykologi populärt Än så länge har arbetet pågått i drygt en månad och Peter Nyberg har börjat skönja en trend i vad det skrivs om i länet. — Det var lite oväntat men det skrivs mycket om psykologi, ibland kopplat till religion, berättar han.

Peter Nyberg – Ny personal med fokus på att utveckla litteratur, Region Jönköpings län. Läs, publicera och kommentera poesi, dikter, noveller och lyrik på Poeter.se. Hem - Berättarministriet. Skapande skola 2016-2017 by Katrineholms Kommun. Folder Kulturskolan 16. Skriva & framföra poesi. Skrivhälsan - Ledarskapsutveckling, Skrivarkurser och föreläsningar. Fonologisk medvetenhet. Låt oss sätta fokus på barns språkutveckling för en stund.

fonologisk medvetenhet

Redan under fosterstadiet startar barns språkutveckling eftersom fostret hör mammans röst och språkmelodi inifrån livmodern. När barnet sedan föds finns redan ett antal viktiga förmågor som möjliggör att barnet utvecklar ett språk. Barnet söker ögonkontakt, härmar, övar sig i turtagning och har en stark vilja att samspela och kommunicera. Redan från allra första stund skickar barnet signaler till sin omgivning, i form av skrik, läten och blickkontakt. Det är mycket fascinerande att se hur det lilla barnet efter bara några dagar speglar ansiktsuttryck hos samtalspartnern. För att ge en överskådlig bild av hur barns språkutveckling går till, så kan man likna processen vid en trappa. Trappans andra trappsteg kallas semantik, eller vardagligare uttryckt språkets innehåll.

På trappans tredje steg finner vi språkets form, vilket innebär grammatik och fonologi. På fjärde trappsteget i modellen finns språklig medvetenhet. Skribentens delar. Skrivprocessen arbetsgång 1. Skrivprocessen arbetsgång 2.

B och d

Dino.