background preloader

Big 5/big 6

Facebook Twitter

"The Big 5 saknar tyngd" Undervisningen i skolan bör utgå från de ämnesspecifika förmågor som avslutar kursplanernas syftestexter. Dessa uttrycker en kärna av vad varje skolämne ska utveckla hos eleverna. Både det centrala innehållet och kunskapskraven vilar i de ämnesspecifika förmågorna. Men universitetslektorn Göran Svanelid har lagt fram ett alternativt förfaringssätt som fått stor spridning och uppmärksamhet.

I Pedagogiska magasinet (nr 4/11) – och även i Grundskoletidningen (nr 4/11) – presenterar han under rubriken ”The Big 5” fem generella förmågor som han menar att både undervisningen och bedömningen i alla ämnen bör utgå från. Genom att räkna de förmågor som nämns i de ämnesspecifika förmågorna och kunskapskraven finner Göran Svanelid att analysförmåga, kommunikativ förmåga, metakognitiv förmåga, förmågan att hantera information och begreppslig förmåga är de mest förekommande. The Big 5 har fått stor spridning och Göran Svanelid är en flitigt anlitad föreläsare och fortbildningsledare. The Big 5 material | Fröken Ann.

Vill du arbete med TB5? Här kommer lite material som jag skapat och som du kan ta del av om du vill: procedurformagaPlanschV4 begreppsligformagaPlanschV4 kommunikativPlanschV4 MetakognitivPlanschV4 analysformagaPlanschV4 Planscherna nedan är designade med utgångspunkt i en plansch som Pedagogiska Magasinet gjorde. TheBig5PlanschPMv2 Bilderna ovan finns i detta dokument: TheBig5DjurenKonturerMtext TheBig5DjurenKonturer Bilder på djuren, som jag själv fotograferat och som ni får använda och sprida i enlighet med licensieringen nedan: TheBig5Djuren TheBig5DjurenEnskilda Planeringsstöd med kunskapskraven för 1-3 samt TB5-förmågorna: PlaneringsstodVt2013 (Kunskapskraven i dessa dokument är skapade med bas i infometors kunskapskrav på förenklad svenska, i deras magasin HEJA, med vissa förändringar som jag tillsammans med några kollegor gjort.)

Alla verk på denna sida, som det står att jag har skapat, går under denna licensiering: Produkter. S skolfrågor - Big 5 : Arbetsområdet ”Igår, i dag och i morgon” utifrån den övergripande frågan: ”Är allt bättre i dag (jämför med för 100 år sedan) och kommer det att bli ännu bättre i framtiden, eller..?” Innehållet i dessa fem sidor är nyskrivet och kan ses som ett komplement till det som redan finns i min lärobok, arbetsbok och elevbok i Upptäckarserien i Liber. Dessa läromedel är kopplade till samhällskunskap och årskurserna 4-6, men är, som i så gott som alla idéer jag beskriver generella, d.v.s. de kan användas i alla ämnen och i alla årskurser. D.v.s. precis som mina tankar i det som jag har valt att kalla The Big 5. Det jag särskilt vill lyfta fram här är hur man kan använda Lgr 11 som en metodbok där min förhoppning är att ni ska se att de exempel jag beskriver är konkreta tillämpningar av förmågorna i The Big 5: Mina exempel synliggör förmågorna och främst via olika stödstrukturer.

Jag vill också poängtera att mina exempel inte har kunnat ta hänsyn till elevernas egna förslag och att det finns många alternativa sätt att leva upp till kursplanernas innehåll. 1. 2. 3. 1. 2. BIG 5 LATHUND. Förmågememory – typ… Att implementera The big five som små kortlekar i klassrummet har verkligen fallit väl ut i mina klasser och eleverna kommer och hämtar korten lite då och då för att få koll på läget – vad innebär egentligen en analys eller hur är det meningen att jag ska kunna hantera begreppen.

Vissa elever vill ha en egen kortlek att ta med sig från klassrum till klassrum och det tycker jag är väldigt positivt. Äga sina förmågor helt enkelt! Jag skrev ju för ett tag sen om hur jag gör för att synliggöra förmågorna i till exempel en klassrumsdiskussion med eleverna. Det jag har märkt på vägen är dock att vissa inte riktigt förstår innebörden av förmågorna trots att de ger sken av det i stunden. Att gå igenom varje förmåga hade naturligtvis varit en lösning på problemet men risken är att de hade blivit passiva och jag blir den som är aktiv och det blir sällan bra.

Det fick mig att fundera på hur jag skulle kunna göra dem aktiva i förståelsen för förmågorna och då kom idén med ett parspel upp. /Jannike. Matematik. Med James Nottinghams tankar från boken Utmanande undervisningen snurrande i huvudet började jag detta läsår med ny tjänst, ny skola och ny kommun. Som jag skrivit tidigare så har jag ju jobbat mycket med matriser i åk 1-3 och hade också funderingar hur jag skulle fortsätta det jobbet i åk 4 som jag undervisar i nu.

Nu har halva höstterminen gått och var har jag landat? Vi har ju Lgr 11 med alla förmågor, det centrala innehållet och kunskapskraven. Vi har även lärandemål som vi jobbar mot varje vecka. En självklar del blev att utgå från Kunskapsväggen som jag gjorde för några år sedan. För att synliggöra vad det är vi jobbar med just nu har jag valt ut de förmågor och det centrala innehållet från kunskapsväggen och lagt på bloggen jag har med mina elever – kunskapsgänget.se Det rödmarkerade i molnen är det centrala innehållet vi jobbar med just i detta område. För att synliggöra varje lärandemål mer har jag valt att göra som jag gjorde förra läsåret, nämligen matriser. Procedurförmåga[1] Metakognitiv förmåga[1] Analysförmåga[1] Kommunikativ förmåga[1] Begreppslig förmåga. Image.jpg (1190×1684) Alla förmågorna Big 5.docx. Att jobba med Lgr 11 och The Big 5. Svanelids skolfrågor - Big 5.

Förmågorna | TheBig6 | #visombärenförmåga. Big five. Den närmaste tiden tänkte jag dela med mig om några av våra influenser kring kärnfrågan: Hur bygger vi en skola, kultur och miljö där barn känner sig välkomna, sedda och utvecklas till sin fulla potential? Det handlar med andra ord om vårt pedagogiska koncept på konkret nivå. Idag kommer den första delen med fokus på förmågor. Länge har skolans uppdrag kring lärandet fokuserat på att utveckla sakkunskaper. På senare tid har skolans uppdrag utvecklats och större fokus har lagts även på förmågor. Sakkunskaper tenderar att bli inaktuella med tiden och då måste eleven fortsätta utvecklas och lära sig. Det ena behöver inte heller utesluta det andra och vår tanke är att medvetet utveckla förmågor och tydliggöra dessa för eleverna samtidigt som vi planerar och genomför arbetet så att eleverna lär sig mängder av sakkunskaper. Fem viktiga förmågor, bild från opedagogen.se ”The big five” med förklaring av vad respektive förmåga omfattar.

Trevlig helg! 3732229_orig.jpg. The Big five lathund reviderad. LGR.11, Ämnesmatris - The Big Five. Dokumentationsverktyg - The big 5. Vi har ett gemensamt språk! | TheBig6 | #visombärenförmåga. Jag följer facebookgruppen The Big 5. Och nu har det varit många frågor om djuren och olika bilder. Senast läste jag Lotta Karlssons liknelse med de olympiska ringarna. Första gången jag hörde talas om The Big 5 var på en skola i Nacka, våren 2011. Göran Svanelid var där och berättade om ”sitt smarta drag” – att fokusera på de fem vanligaste förmågorna i läroplanen. Efter att jag sedan hade läst artikeln i Pedagogiska Magasinet gick jag i cirklar kring innehållet. Jag visste inte riktigt hur det skulle ta plats i skolan, i klassrummet, tillsammans med eleverna. Efter ett besök på Skolforum tog jag med mig en hög plastfickor hem och en idé började gro. Under de här två åren som har gått har jag funderat mycket på olika liknelser, olika sätt att visa och förklara förmågorna och hur de hänger ihop.

Jag har själv funderat på liknelsen med de olympiska ringarna. Om några dagar ska jag ta emot mina elever som börjar i årskurs 6. Men djuren, färgerna och tåget gör att vi har roligt.