background preloader

Земљотреси

Facebook Twitter

Earthquakes and Plate Tectonics. Земљотрес — Википедија, слободна енциклопедија. Карта са свим епицентрима потреса од 1963-1998. године Приказ покрета тектонских плоча према ГПС мерењима Земљотрес или потрес (трус) настаје услед померања тектонских плоча, кретања Земљине коре или појаве удара, а последица је подрхтавање Земљине коре због ослобађања велике енергије.[1] Насупрот распрострањеном уверењу да су то ретке појаве, они се дешавају врло често, али њихов највећи број је слабог интензитета и јавља се на релативно малим површинама копнених простора или океанског дна.

Земљотрес — Википедија, слободна енциклопедија

На земљиној површини, земљотреси се могу манифестовати као дрмање или дислоцирање тла. Понекада, могу изазивати појаву цунамија, разорног морског таласа. Шта чинити за време земљотреса? Републички сеизмолошки завод. Понашање у ванредним ситуацијама- ћирилица. Понашање у ванредним ситуацијама- латиница. Untitled. Opšte obrazovanje. Sektor za zaštitu i spasavanje. Земљотрес или потрес настаје услед померања тектонских плоча, кретања Земљине коре или појаве удара.

Sektor za zaštitu i spasavanje

Последица тога је подрхтавање тла због ослобађања велике енергије. Јачина потреса зависи од више чинилаца. Насупрот распрострањеном уверењу да су то ретке појаве, земљотреси се дешавају врло често. На срећу, највећи број је слабијег интензитета који не изазива оштећења. Земљотрес се не може предвидети, али можемо научити како да се заштитимо. Републичка управа цивилне заштите. Сазнајте ризичност подручја у коме живите.Увјежбајте поступање у случају земљотреса.Припремите се за накнадне ударе и појаве.Велике, тешке, ломљиве предмете држите на нижим полицама.Велике апарате, бојлере и полице добро причврстите за зид.Учврстите плафонске свјетиљке.Поправите лоше електро-инсталације и пукотине у зидовима.Одмакните кревете од прозора, не вјешајте слике и огледала изнад кревета.Батеријску лампу и ципеле држите поред кревета.Изаберите сигурна мјеста у свакој просторији у вашем дому.

Републичка управа цивилне заштите

Спустите се, покријте и држите. Чучните на сигурном мјесту (испод чврстог стола или клекните уз унутрашњи зид); покријте главу док земљотрес траје.Уколико се налазите у кревету, останите у њему, а главу заштитите јастуком.Ако сте у затвореном, останите унутра. Још један користан савјет, уколико имате пса након земљотреса га вежите јер усљед шока уобичајено мирне и доброћудне животиње могу се почети понашати агресивно. Смањење ризика од катастрофа/ природних непогода - Географија. На овим страницама овог сајта постављен је материјал који је посвећен смањењу ризика од катастрофа (природних непогода).

Смањење ризика од катастрофа/ природних непогода - Географија

Смањење ризика од катастрофа представља концепт и стручно спровођење активности за смањење ризика од катастрофа путем системских напора да се анализирају узрочни фактори катастрофа и да се њима управља, као и смањењем изложености опасностима, умањењем рањивости људи и имовине, промишљеним управљањем земљиштом и околином, као и и побољшаном спремношћу на поменуте догађаје. Свеобухватни приступ смањењу ризика од катастрофа изложен је у Хјого оквиру за деловање Уједињених нација, усвојеном 2005. године, чији је очекивани исход „знатно смањење губитака у случају катастрофа, како у животима тако и у смислу социјалних, економских и еколошких вредности заједница и држава“.

Систем Међународне стратегије за смањење ризика од катастрофа (ISDR) је покретач за сарадњу међу владама, организацијама и актерима из цивилног друштва и пружа подршку и помоћ у имплементацији Оквира. ISTORIJSKA UCESTALOST I PROSTORNA RASPODELA ZEMLJOTRESA NA TERITORIJI JUGOISTOCNE EVROPE I MEDITERANA. Citizen Seismology by EMSC. Earthquake Hazards Program.

Сеизмичка поузданост инфраструктурних објеката.

Видео снимци

Земљотрес у Краљеву. О земљотресима у медијима. Сајтови на енглеском језику.