background preloader

Att läsa och bedöma texter i digitala portföljer.

Att läsa och bedöma texter i digitala portföljer.
I det här inlägget tänkte jag berätta om hur jag gör när jag “rättar” numera. Jag arbetar i Google Apps för fjärde året i rad, och mina elever i svenska skapar egna portföljer i början av höstterminen, och i dessa samlar de allt sitt skrivande under året, både anteckningar, svar på uppgifter, större skrivuppgifter och reflektioner kring det egna lärandet. I dessa portföljer skriver jag också kommentarer till eleverna och ger framåtsyftande respons. I tidigare inlägg har jag skrivit om hur ett utförligt förarbete med inspiration av cirkelmodellen synliggör strukturen och språket i den aktuella texttypen. Hanna Stehagen skriver i sin bok Språk i alla ämnen (2014) att synsättet att skriva mycket och direkt, det vill säga utan konkret skrivundervisning, gynnar de som redan är starka läsare och skickliga skribenter (s. 35). Tillbaka till den så kallade "rättningshögen", som numera inte är en hög i vanlig bemärkelse eftersom jag rättar digitalt. Åsa Related:  Digitala tips

SaraBruun Jenny på Wendes Google Drive Fler och fler skolor börjar använda Google Apps som plattform för kommunikation och kollaboration. Om man tidigare har jobbat i någon av de mer skolanpassade lärplattformarna saknar man kanske till en början kursspecifika sidor, inlämningsmappar kopplade till klasslistor och specifika fält för omdömen t.ex. i Google Apps. Men med lite tanke bakom mappstruktur, delningar och kommentarsfunktioner kan Google Drive tillsammans med de andra Google-tjänsterna fungera som en lärplattform med många fler möjligheter. Jag har utgått från en viss förkunskap i Google Drive i detta inlägg och fokuserar på hur själva mappstrukturen skulle kunna se ut för en lärare samt arbetsgången för att både nå ut med kursmaterial och ta emot elevarbeten. Det första förslaget på mappstruktur utgår från en klass. Det andra förslaget på mappstruktur nedan utgår från en tanke om effektivisering och tidsbesparing och passar bäst när man som lärare undervisar flera klasser/undervisningsgrupper i samma kurs.

Mitt språkutvecklande klassrum Padlet kan användas till mycket Ibland får man frågor om olika IKT-verktyg och denna vecka har flera sådana frågor ställts till mig. En kollega undrade efter verktyg för att göra digitala exit tickets och en annan hur man skulle kunna fånga upp åhörares åsikter efter en föreläsning. I båda fallen svarade jag att man kan använda Padlet. Vad är då padlet? Hur gör man då för att komma igång med padlet? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Här ser du min padlet. Pedagog Värmland | Mötesplatsen för Värmlands pedagoger Förstår eleverna min undervisning? Jag har i tidigare blogginlägg berättat om det kollegiala lärgruppsarbete vi på Nobelgymnasiet har kommit igång med detta läsår (läs mer HÄR och HÄR). Det gemensamma temat för skolan är detta år ”Ledarskap i klassrummet” och lärgrupperna fokuserar på olika aspekter av temat. I min egen lärargrupp har vi fokus på hur de fem nyckelstrategierna inom formativ bedömning kan skapa en grund för ett effektivt ledarskap i klassrummet. Häromdagen pratade vi om s.k. ”exit tickets” och hur de kan användas formativt för att öka elevernas lärande. Formen på exit tickets kan variera, från post-it-lappar till digitala mallar (t.ex. Läraren får svar på om undervisningen är på väg åt rätt håll eller om den kanske behöver justeras åt ett eller annat håll, beroende på hur eleverna har uppfattat undervisningen. Att låta elever reflektera över undervisningen i slutet av lektionen är självklart inget nytt; det har många lärare praktiserat i åratal.

Josef Sahlin Educational Technology and Mobile Learning: Grammarly- A Great Tool to Help S... February 9, 2016 Grammarly is an excellent Chrome extension students can use to help them with their writing. It provides a free spell and grammar checker that can be used across different platforms including sites such as Facebook, Twitter, LinedIn, Gmail…etc. It’s true, most of online editors now come with sophisticated spell checking services but only few provide contextual spell and grammar checking. Grammarly ‘spots erroneous use of lose/loose, affect/effect, lie/lay, there/their/they’re, and many more commonly confused words.’ The grammar checker in Grammarly allows you to check for different kinds of grammatical mistakes in your text. Grammarly is available in both free and premium versions.

Lars Björk A Google A Day & Google Search Education – Patricia Diaz Fick tipset om sidan A Google A Day i Facebookgruppen Engelska 6-9 häromdagen och blev nyfiken. Det är ett slags onlinespel från Google där spelarna får tre frågor som de ska svara på genom att googla. Varje dag läggs nya frågor ut, inom kategorierna sport, vetenskap, popkultur, historia, konst och litteratur eller geografi. Ju snabbare man hittar svaret (ja, genom att googla) desto fler poäng får man. Prova själva här! Hela spelet och sajten är en del av större kampanj för att folk ska bli bättre på att använda Googles sökmotor. A Google A Day är en del av Google Search Education, en sida som erbjuder flera olika (rätt omfattande) lektionsplaneringar att använda för att hjälpa eleverna att bli bättre på att söka information på nätet. Dessa upplägg ligger klart i linje med läroplanens formuleringar om att eleverna både ska kunna söka information och förhålla sig kritiska till den.

Related: