background preloader

Språkinriktad undervisning om Matsmältningen

Språkinriktad undervisning om Matsmältningen
"Genom undervisningen skall eleven få möjlighet att ställa frågor om människan utifrån egna händelser och upplevelser. Undervisningen skall bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll." "Eleverna skall använda biologins begrepp, modeller och teorier för att förklara biologiska samband i människokroppen." "Undervisningen skall innehålla människans kroppsdelar, deras namn och funktion." (Lgr 11) Med dessa rader hämtade ur vår kursplan har vi planerat vårt tema om Människokroppen med fokus på matsmältningen och kroppens inre organ. Fas 1 Som en gemensam uppstart och som ett litet experiment gav vi oss ned i gymnastiksalen där hela hallen blivit omvandlad till en människokropp med kroppens alla inre organ som vi använder när vi äter mat och maten skall gå genom det vi kallar för matsmältningsapparaten. Related:  sezenmert

Verksamhetsförlagd utbildning Ämneslärarprogrammet i dans Utveckling och bedömning under VFU Detta dokument beskriver den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) vid Dans och Cirkushögskolans lärarutbildning. Skriften vänder sig till studenter, VFU handledare och högskolelärare och utgör därmed ett gemensamt underlag inför den handledning, utveckling och bedömning av utvecklingen mot läraryrket, som äger rum i den verksamhetsförlagda delen av utbildningen. Vid flera av landets lärarutbildningar har olika modeller och matriser för professionsutveckling och bedömning utarbetats. Att utveckla och bedöma lärarprofessionens centrala förmågor under VFU Läraruppdraget är komplext och sammansatt av en mängd förmågor som griper in i och överlappar varandra. Centrala begrepp Förväntade studieresultat För att en student ska få en lärarexamen, ska examensordningens mål vara uppfyllda. Progression och professionsutvecklingsmatriser Begreppet progression relaterar till ord som utveckling, framsteg och fördjupning .

#matematik #genrepedagogik Att värdera lösningar | Lära för livet I Lgr 11 står det i syfte om matematikundervisningen: Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat. I kunskapskraven för årskurs 3 i matematik kan vi läsa: Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär. Eleven beskriver tillvägagångssätt och ger enkla omdömen om resultatens rimlighet. Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredsställande resultat. Hur ska jag kunna arbeta med detta på lågstadiet? Varje grupp ska utvärdera minst 4 olika material. Eleverna har fått uppgiften i Google Classroom och det är så kul att se att snabbt och enkelt loggar in på sina Chrome Books. Första tillfället var svårt.

Nybörjarguide ~ Kilskrift Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Här kommer Aaron Sams och Jonathan Bergmanns föreläsning från BETT 2013. Här är ett blogg inlägg som heter The Flipped Classroom Guide for Teachers.Flippat London - del 2 Sen föreslår jag att du gå vidare med att titta igenom en del länkar: Den första är Salman Khans föreläsning på TED från 2011. Så nu har du ett begrepp om vad Flippa klassrummet innebär. Men om du nu står på steget"Hur gör jag det?". Blogga Det finns flera blogghotell, men jag rekommenderar att du använder Blogger, Wordpress eller Moobis. Roliga besöksräknare har du här och i form av en jordglob här. Film Youtube - Hur du skapar ett youtubekonto.Jing - Ett enkelt screencastprogram för dina onlinelektioner där du helt enkelt filmar det som händer på datorskärmen. Och så till sist en nybörjarguide på engelska

Jorden – V Ö L – ASL | Tangentdansen Vi pratade om vår fina planet idag. Eleverna fick säga saker de kunde om Jorden. V i VÖL, saker vi Vet. Det skrev vi i röd text. Vi diskuterade tillsammans, pratade om allt det vi kunde. Imorgon skriver vi om det vi kan i våra skrivpar, sen så arbetar vi om de saker vi önskar veta om Jorden ett tag och avslutar med att skriva om vad vi lärt oss, L i VÖL. ASL – VÖL – J schema – svenska – geografi Ämnesövergripande arbete, jepp Grundskollärare Sv/So 1-7 Har arbetat som mellanstadielärare i över tio år, men är numera på lågstadiet. Det här inlägget postades i Uncategorized. Mrs Tigerte(a)ch: elever Många elever kommer till mig och säger, liksom i förtroende, "Du vet, Katarina, jag kan liksom inte skriva". Eller "Du vet, Katarina, jag kan liksom inte skriva en saklig text. Jag kan bara berätta.". Ibland har de lite rätt. Ed Yong skriver i sin blogg "Not exactly rocket science" om en undersökning som gjorts på universitetet i Colorado, där 15 minuters skrivande bidragit på ett helt förvånansvärt sätt till att förändra könsskillnader i studieprestationer vad gäller en grundläggande kurs i fysik. Miyake och hans kollegor på kursen lät studenterna vid två inledande tillfällen ägna 15 minuter åt att skriva om två av de saker som betyder mest för dem; karriär, kreativitet, humor, familj, natur... Metoden hade tidigare använts, med framgång, för att förändra obalansen i resultat för svarta studenter jämfört med vita studenter på amerikanska studenter på -60talet. Varför skriver jag om detta som svensklärare på en blogg som främst handlar om IKT?

Malins PPlugg | Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i... Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar. Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar. Slutpoängen i förra inlägget var att kanske fungerar de 5 nyckelstrategierna lika bra på oss lärare, för att höja lärarkvaliteten. Utdrag från mitt förra inlägg: ”Jag tror på att Dylans 5 nyckelstrategier även fungerar för att förbättra lärarkvaliteten och kvaliteten på undervisningen i våra klassrum genom att använda dem på lärare också: Om lärarna vet vart vi ska och vilka mål vi ska nå, och några kriterier för framsteg, hur ska vi nå dit. När jag bläddrar i Timperlyes bok, Det proffesionella lärandets inneboende kraft, hittar jag likande tankar. Jag tänker då återigen på de Smarta målen:

Omvärldsbloggen Miss Åsa Iran, Colombia, Gambia, Irak, Afghanistan, Syrien, Chile, Grekland, Kurdistan, Italien, Guinea, Georgien, Estland, Lettland, Libanon och Rumänien. Just nu får vi höra och lära oss en massa fakta om dessa länder eftersom det är elevernas hemländer. Vi lyssnar på nationalsånger, ser danser och hör på populärmusik.

Related: