background preloader

Konfliktlösning mha 4-rutan

Konfliktlösning mha 4-rutan
För ett tag sen undrade en tjej på FB om min rutor kring konfliktlösning, hoppas att du hittar hit nu igen ;-). Det har tagit lite tid men nu har jag äntligen scannat in dem och fått dem digitalt så jag kan lägga upp dem här på bloggen. Jag är absolut ingen serietecknare utan har bara gjort utefter bästa förmåga… Den sista, nr3 som ligger med de andra på länken inte här under, är lite suddig och svag i färgerna och pratbubblorna upptäckte jag är i konstig ”läsordning” men är det någon som har användning för dem så varsågoda. Länk Related:  livskunskap

Länkar till filer Det var flera som frågade om bilden jag visade i förra blogginlägget om hur man gör förlåt. Här kommer den. Jag lägger också ut en länk till en kompisbild som jag har på väggen. Trevlig helg! Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Osams på rasten - Mia Kempe Jag tror att jag inte är den enda läraren som känner att jag inte riktigt räcker till. Vi vill lära ut så mycket som möjligt samtidigt som vi vill finnas till hands och hjälpa när våra elever är ledsna och hamnar i konflikt med varandra. Att barn stundtals blir osams hör livet till. Då kan de behöva en stöttande hand från en vuxen. Problemet, som jag ser det, är att det är svårt för mig att hinna med att hjälpa samtidigt som jag ska starta upp och hålla i en lektion. Det känns helt enkelt inte rätt att låta resten av klassen vänta för att ett par elever hamnat i konflikt med varandra. I år är jag klasslärare i en åk. 3. Jag har tidigare skrivit om hur jag brukar strukturera elevernas skoldag och lektioner för att skapa trygghet och arbetsro i klassen. Vi har tidigare pratat om hur de kan agera när de inte är överens. Eleverna ska först försöka lösa konflikten själva. Här kan du ladda ner affischen: Osams på rasten Veckans tips, läs mer om 9-årskrisen: På vårdguidens hemsida

Övningar » Retorik i skolan Vi har samlat övningarna under respektiva steg: Steg 1 · Tillåtande klassrumsklimat Steg 2 · Fantasiskapande övningar – turtagning Steg 3 · Aktivt lyssnande Steg 4 · Berättelser I Steg 5 · Berättelser II Steg 6 · Minnestekniker Steg 7 · Framförandet Steg 8 · Respons – ros och goda råd Steg 9 · Röst – nervositet – andning & avslappning Steg 10 · Partesmodellen: retorikens arbetsmodell1. Steg 11 · Argumentation Steg 12 · Övningar att inspireras av

”Snöbollskrig” – en övning om förväntningar » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela gruppen/klassen Material: En klassuppsättning A4-ark Arbetsmodell: Alla elever får var sitt A4-ark. På arket ska de skriva tre förväntningar de har inför kommande läsår eller termin genom att besvara följande frågor som läraren skriver på tavlan: 1. Vad vill du lära dig? För att hjälpa eleverna förstå uppgiften, förklara och ge exempel på tavlan, men tänk på att balansgången mellan att inspirera och lägga åsikter i munnen på eleverna är hårfin. 1. När alla har skrivit ner sina förväntningar, knycklar de ihop sina papper till bollar. Efter att lugnet har lagt sig vecklar eleverna ut papperen och var och en läser upp vad som står på hans/hennes papper. Sammanställ förväntningarna och återvänd till dem då och då under läsåret. Situationen är även lämpad för att prata matematik, till exempel procenträkning.

60+ appar som utvecklar social kompetens & värdegrund Sammanställning över appar som utvecklar social kompetens och värdegrund. Vi är föräldrar och pedagoger som testar och rekommenderar bra och roliga appar för barn. På denna sida hittar du tips på appar med fokus på bland annat känslor, omsorg, omvårdnad och samarbete. Apparna är sorterade så att de mest populära ligger först. Vi uppdaterar sidan i takt med att vi hittar nya bra appar att rekommendera. Använd vår sökmotor för att filtrera på en viss ålder och plattform. Visa fler appar › Gratis iOS Permanent och tillfälligt gratis appar med fokus på bland annat känslor, omsorg, omvårdnad och samarbete. 2-3 år Sago Mini Friends · 0 kr · Minispel med vänskapsfokus Recension Barnkanalen Charader · 0 kr · Gissa rätt när vänner gestaltar ord och bilder Recension 4-6 år Piiig Talk · 0 kr · Digital walkie-talkie för barn Recension 2-5 år Mask Jumble Animals · 0 kr · Prova virtuella djurmasker Recension Alla barns rätt · 0 kr · En bilderboksapp om Barnkonventionen Recension 2-6 år Mask Jumble Halloween Recension Dr.

Om du var jag: Astrid - om svek Filmen handlar om Astrid som sviker sin kompis Katrine när de tuffa tjejerna inte längre vill att Katrine ska hänga med dem. Vad ska Astrid göra som känner att hon hamnat mittemellan och inte vet hur hon ska göra? Ska hon välja Katrine och riskera att hamna utanför, eller svika Katrine och få hänga med gänget? Programmet inleds med en nyskriven dikt av skådespelerskan Vanna Rosenberg, om att alltid hamna mittemellan. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Skolbarn, sömn och återhämtning - folkhalsan.fi Vi behöver alla balans mellan aktivitet och vila i vår vardag. Skola och fritidsintressen tar en stor del av barns tid och det är viktigt att ibland kunna varva ner och samla krafter. Sömnen är vår viktigaste källa till återhämtning. Även under dagen behöver kroppen och framför allt hjärnan stunder av återhämtning och vila. När vi är i balans är vi på bättre humör och det är lättare att lyssna till de egna känslorna och kroppens behov, vilket leder till att vi hålls friska och orkar bättre. Läs mer om varför det är viktigt att sova. Chilla Chilla är Folkhälsans praktiska avslappningsmaterial som riktar sig till vuxna som vill hjälpa barn att slappna av. Övningarna lämpar sig för barn i alla åldrar. Rekommendationer Barn i skolåldern behöver cirka 10 timmar sömn i dygnet medan vuxna klarar sig med 7–8 timmar. Folkhälsan erbjuder Folkhälsan arrangerar årligen Chilla-inspirationsdagar i Svenskfinland.

Kid President Quotes: Free Printable Posters Kid President seems to make everything a little bit better and joyful. He’s been such a positive influence on students, teachers, and people in general. Plus, he offers some great words of wisdom that make for great lessons in the classroom. Since we know so many educators use Kid President as part of their classroom lessons, we decided to pull together some of our favorite Kid President quotes to feature in this set of FREE printable posters. Oh, and be sure to follow all things Kid President by creator Brad Montague. 1. This is always a good message for you students to encourage positive thoughts, comments, and actions. 2. Both students and teachers have tough days, and this poster is a great way to brighten anyone’s day. 3. Sometimes you just need to have a dance party! 4. This is a another good reminder to choose positive words and actions. 5. Every day is a good day to be awesome.

Paper Chain People Paper Chain People Craft While putting together these Christmas paper chains, I decided to create several more paper chain templates of people, animals and fun shapes. My kids love making accordion fold paper chains – I guess sometimes the simplest kids crafts can also be the most satisfying! Check out all of the printable crafts on Craft Jr.! Kids Crafts, Printables & Kid Friendly Recipes Kooperativa lekar och aktiviteter När du som lärare vill bygga en bra stämning i klassen och förbereda eleverna att arbeta genom samarbete kan det vara bra att börja med enkla, snabba övningar och lekar. Dessa gör att eleverna är förberedda att samarbeta med varandra, höjer stämningen i klassen samt skapar tillit och aktivitet hos eleverna. Perfekt att börja året med! Läs gärna inlägget om gruppstärkande övningar där det finns flera att välja bland! Kom ihåg att alltid ge ett gemensamt mål för grupperna även i dessa övningar som ”Ni är klara när alla kan…” eller ”Ni är klara då alla kan förklara…” så att målet ger ett positivt ömsesidigt beroende i grupperna. Hör vi ihop? En variant på strukturen Hör vi ihop? Ge eleverna tanketid kring ett tema som “min sommar” eller “roliga saker att göra”.Efter en stund ber du dem gå runt i rummet, hitta någon och gör en “high five”. Trestegsintervju En variant av trestegsintervju. Dela in eleverna i grupper om 3. Skrynkla och kasta Vi bygger! Dela in eleverna i grupper om 3-5 elever.

Presentationslekar | Barnens Skattkista Är ni 52 stycken på ert kalas eller fest? Då är detta en bra lek (obs, passar även för färre) Att införskaffa: 1 Kortlek ev .13 pennor ev. 13 pappersbitar Gör så här: Blanda korten ordentligt. Sätt ev. en penna och pappersbit på vart 4:e kort. Eller så använder man inga papper och pennor alls utan bara låter alla få mingla med varandra ifred. Är ni färre personer än 52 stycken så plockar ni bara ut så många ni är. Detta är en väldigt bra lära känna lek/presentationslek för människor som aldrig har träffat varandra tidigare.

Related: