background preloader

Uttal.se

Uttal.se
Related:  särskilda behov

Svenskt uttal - Sverige - Läromedel - Folkuniversitetets förlag Författare: Roland Burman Övningarna är av två slag: Lyssna och identifiera med flervalsövningar som tränar förmågan att uppfatta olika vokal- och konsonantljud. Hör och uttala med övningar av typ "lyssna, säg efter och jämför med det förinspelade uttalet". Varje övning består av ett antal ordkombinationer som till uttalet liknar varandra. Elevens uppgift är att identifiera och uttala ljuden. Instruktiva illustrationer på talorganen ger eleven hjälp att forma och uttala orden. Svenskt uttal är lämpligt att använda såväl i sfi-undervisningen som vid andra former av uttalsträning.

Hannes IKT-verkstad Att läsa, skriva och kommunicera bättre | Ordklasser.se Unni Brandeby Hör och härma – uttalsträning i svenska som andraspråk Hör och härma är ett enkelt och lättillgängligt material för vuxna och ungdomar, användbart från sfi-nivån och uppåt. Materialet vänder sig dels till lärare som hjälp vid handledning och träning i klassrummet, dels till studerande som vill jobba med sitt uttal helt på egen hand eller som extra träning utöver lektionerna i skolan. Innehållet omfattar alla vokaler, och de konsonanter som brukar vålla besvär. Stor vikt läggs vid betoning, satsmelodi och talhastighet. Några korta berättelser och dialoger övar upp förmågan att uppfatta och återge naturligt tal. I båda böckerna är övningarna inlästa med paus för eftersägning. Nyhet: fri lyssning direkt i mobilen! Hittills har ljudet endast funnits tillgängligt på cd-skivor som medföljt boken. I fortsättningen kommer böckerna att säljas med eller utan cd-skivor. Röda boken – lite lättare riktar sig till alla som just ska börja lära sig svenska och ännu har ganska litet ordförråd. Modersmålsstöd:

Canva och årshjul Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld! Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Men för några veckor sen tipsade Niclas Vestlund i fbgruppen "IKT-verktyg", som jag har startat, om Canva och jag kikade på hans instruktionsvideo och kände genast att jag fick flytta upp denna på prioritetslistan =D Canva.com är grymt! Man kan göra posters, inbjudningar, facebookcovers osv, det finns färdiga mått att välja mellan, men man kan också välja egna mått på bilden. När man sedan valt kan man utgå utifrån färdigdesignade för inspiration eller skapa från noll. Det finns hur mycket gratisobjekt som helst att använda för att göra sin grafiska design riktigt proffsig. När man är klar med sitt projekt kan man ladda ner det antingen som .png eller .pdf Jag har under det senaste veckorna skapat massor av olika saker; Facebookcovers, Twitterheader, posters till vår filmfestival på skolan osv Så jag skapade denna: 1. 2. 3.

Svensk grammatik och ordbildning, regler och övningar. Svenska för invandrare, svenska som andraspråk och främmande språk Adhd/add i vuxen ålder - www.regionuppsala.se Enligt aktuell forskning kvarstår i vuxen ålder allvarliga problem hos 1/3 av dem som diagnostiserats i barndomen, 1/3 klarar sitt vardagsfungerande men mår inte särskilt bra, och 1/3 är symtomfria. Många får sina svårigheter diagnostiserade först i vuxen ålder och kan under lång tid ha haft kontakt med vården eller andra myndigheter, utan att ha fått adekvat behandling. Kärnsymtomen vid adhd/add Kärnsymtomen hos vuxna med adhd/add är liksom hos barn svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet. Men yttringarna och konsekvenserna av adhd/add präglas av vad man upplevt under uppväxten, vilka krav och förväntningar man har på sig och hur den aktuella livssituationen ser ut. Som liten kan man få hjälp med att kompensera för svårigheterna av föräldrarna, men när man alltmer förväntas leva sitt liv mer självständigt, kan svårigheterna bli tydliga inom nya områden, och symtomen kan ställa till bekymmer i andra sammanhang. Uppmärksamhetsproblem Impulsivitet Hyperaktivitet Diagnostik

Pdf + ljud Språkkraft Läscoach för att snabbt kunna läsa på svenska på App Store Adhd och autism - förmågor och förutsättningar för lärande En person med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har ofta annorlunda perceptuella och kognitiva förutsättningar, det vill säga hur sinnesintryck och information upplevs och bearbetas. Det kan få pedagogiska konsekvenser för lärandet i förskolan och skolan. De kognitiva funktionerna kan du läsa mer om på Lär om teknikstöd. Socialstyrelsen har även tagit fram en Kunskapsguide om adhd som bland annat innehåller en film om bemötande och förhållningssätt i skolan. En person som har adhd har främst svårigheter inom exekutiva funktioner, alltså områden som uppmärksamhet, överaktivitet och att kunna ta initiativ eller hejda impulser. Autism och andra autismspektrumtillstånd I diagnoserna inom autismspektrumtillstånd, där även Aspergers syndrom ingår, är även andra funktionsområden annorlunda eller nedsatta, som exempelvis förmågan att se sammanhangmentalisera (att föreställa sig det man inte ser och medvetenhet om sitt eget och andras tänkande)samordna sin uppmärksamhet med någon annan.

Related: