background preloader

Fantasibild - blandade tekniker

Fantasibild - blandade tekniker
En sak, som jag tycker är roligt, är att få eleverna att använda sig av nya tekniker och nya material. Det är så lätt att de annars fastnar i blyertsteckningar. Den här bilduppgiften görs i flera moment och kan med fördel göras lärarledd, dvs man gör det steg för steg tillsammans. Läraren gör sin bild och eleverna gör sina. Lärarens bild blir då ett stöd för eleverna, samtidigt som eleverna kan få vara med att påverka lärarens bild genom att komma med idéer. När man gjort en bild tillsammans, gör eleverna sin egen variant. Jag valde att använda sk "julgransljus" som är lite mindre och lättare att hålla i för eleverna. Uppgiften är att rita figurer med ljuset på pappret. Moment 2 - vattenfärger Andra momentet innebär att man målar över allt med vattenfärger så att figurerna, som man gjorde med ljuset framträder. (Medan den första bilden torkar kan man låta eleverna göra flera bilder enligt moment 1 och 2 utan lärarstöd.)Moment 3 - hitta kanterna Nu är det dags att ta fram färgpennorna. Related:  BildBildBild

Onomatopoetiskt Onomatopoetiskt är ett krångligt ord, som kan vara kul att kunna. Det betyder att ett ord är ljudhärmande. Det heter som det låter: Pang! Krash! Vill man förstärka orden ytterligare kan man göra det med hjälp av bilder som i tecknade serier. Ett bra sätt är att börja samla onomatopoetiska ord tillsammans och fundera över hur de kan se ut. Låt sedan eleverna välja ett av orden och skriva det med tjocka bokstäver med blyerts på ett ritpapper. Efter det klipper man ut en passande bakgrund ur en sida från en veckotidning eller en broschyr. Skapligt Enkelt matematiskt Självporträtt Kommentera E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta * Kommentar Visa i full storlek 1334×1000

3d-effekt Det här är en bilduppgift som är ganska enkel att genomföra, men som kräver en del tålamod när det gäller att färglägga. Uppgiften är ett sätt att få eleverna att upptäcka att det inte bara är konturerna som skapar bilden, utan att linjernas form påverkar hur vi uppfattar en bild. 1. 2. 3. 4. 5. What Happens When Pieces Of Street Art Cleverly Interact With Nature Urbanism and nature do not always get along well, but when they do, the collaboration may create something really special and unique.

På gång i bildsalen med åk 5 | Bildlärarbloggen I dag har det varit fult pådrag i bildsalen. Eleverna i åk 5 blå grupp är så roliga att jobba med. De är verkligen självgående Jag plockar fram en massa material. De arbetar med sina böcker som de har återvunnit från Folkbibliotekets kasserade bilderböcker. I LGR 11 kan vi läsa följande: Syfte Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningaratt utveckla sin förmåga att • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, • skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, I årskurs 4–6Bildframställning • Framställning av berättande och informativa bilder, • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete. • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage. Är du nyfiken på de olika sidorna som eleverna arbetar med kan du läsa mer om detta här:

Fakta – perspektiv – foto – självporträtt – montera I dag har jag startat upp ett nytt område på bilden med åk 5. Vi började med att gå igenom de olika perspektiven som eleverna ska lära sig under perioden. Grodperspektiv, fågelperspektiv, helbild, halvbild, närbild och extrem närbild. Jag visade en PP med bilder som gav eleverna kontextstöd. I Estesalen finns det 4 modelldockor i trä. En hängde jag upp i ett lysrör. Hur ska vi jobba? *Rita av ett föremål i grodperspektiv, fågelperspektiv, helbild, halvbild, närbild och extrem närbild. *Planera sitt självporträtt. *Ut och fota, ca 20 min i par. *Redigera bilderna, tex beskära – artistiska effekter – förvrängning osv. *Skriva ut och montera dian bilder. *Precentera ditt arbete för dina kamrater *Göra en självbedömning Centralt innehåll åk 4-6 *Fotografering och redigering i datorprogram *Olika element som bygger upp och skapa rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete. *Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett fungerande sätt.

Science project: Food-dye Color Wheel Every year about this time I start to really, REALLY crave color. Like clockwork, every January I start scheming about decorating with yellow or orange or something bright just to liven things up a bit. It's been a little better this year because my kitchen is south-facing and everything is white and light blue, so it feels nice and light and airy. That being said, I still think more color this time of year is great. So, the kids and I made this fun food-dye color wheel the other day. It was a great little science and art project. It was such fun, and I couldn't believe how patient the kids were (ages 3 and 5), just staring at the colored water move slowly up the paper towels and mixing together. Here's what you need to make this fun color wheel: 6 clear cups 6 paper towels red food dye blue food dye yellow food dye Here's what you do to make the color wheel: 1) Fill 3 cups with water and mix in red food dye into one, blue food dye into the second and yellow food dye into the third.

Att DOODLA eller inte DOODLA är frågan… | Bildlärarbloggen Nästa sidan i vår återvinningsbok i åk 5 kommer att handla om DOODLE. Vad betyder Doodle? Man kan läsa på en översättning lik denna… ”Doodle betyder slarvig el. otydlig skrift-bild” Jag hittade denna Prezi av Carola Karlsson på nätet – Att doodla En snabb genomgång om man inte jobbat med detta innan. Åk 5 Doodlar v.16 -15 Sunni Brown säger i Teds TALK ”Här är den verkliga definitionen: Klottrande är egentligen att göra spontana bilder som hjälper dig själv att tänka. Hur ska vi då gå till väga? Vi klistrar in sugarpaper på ett uppslag.Därefter färglägger vi sidan. Ljuslykta: Steg för steg | designmadde Jag vet att några önskar instruktionsbilder, så här kommer steg-för-steg-bilder på ljuslyktan jag inspirerade om i radio i måndags. Du behöver tolv, tomma värmeljuskoppar, en häftapparat och en plattång. Tryck ihop värmeljuskopparna och platta ihop dem ordentligt med en tång, häfta ihop tre och tre, gör sedan två sex-bladiga former. Häfta sist ihop de två sex-bladiga lite omlott. Here are a tutorail in pics, how to do the candle light holder I talked about yesterday on the radio.

Färglägg Ritmallar och Pyssla Tjugolappen med Astrid Lindgren utsedd till näst finaste sedeln i världen. | ... Sedlar och mynt är något som alltid tycks engagera, särskilt här i Sverige. Men nu finns all anledning att vara stolt över våra svenska pengar: På tisdagen utsågs nämligen Årets sedel av International Bank Society och för svensk del blev ceremonin en succé: Den nya 20-kronorssedeln med Astrid Lindgren lyckades nämligen kamma hem andraplatsen! ”Varje orange och brun 5-dollarsedel visar Nya Zeelands karta i ett underbart fönster av polymer, och de har också en rad uppdaterade säkerhetsdetaljer”, motiveras beslutet att ge den nyzeeländska 5 dollarsedeln utmärkelsen Banknote of the Year 2015. Vinnaren: Sir Edmund Hillary som tillsammans med sherpan Tenzing Norgay, blev den förste som man med säkerhet vet tagit sig till toppen av jordens högsta berg – Mount Everest. Av de 150 sedlar som var med och tävlade vinnaren solklar. Visst var den Nya Zeeländska sedeln fin, men jag väljer nog ändå vår svenska tjuga med Astrid Lindgren vilken dag i veckan som helst!

Åk 4 startar upp sitt arbete med ”perspektiv” Bästat sättet att lära sig saker, är att lära med kroppen. I fredags startade jag upp arbetet med perspektiv i åk 4. Eleverna fick ligga på golvet och titta upp på en modelldocka som jag hängt upp i lampan. Därefter fick de ligga på borden och titta ner på modelldockan och skissa av den. ”FÅGELPERSPEKTIV”. Utöver grod- och fågelperspektiv ska eleverna även måla/fota bilder i ”hel- halv- och närbild”. Detta är vad eleverna kommer att arbete med. Centralt innehåll i BILD åk 4-6 Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram REdSKAP FÖR BILDFRAMSTÄLLNING Olika element som bygger upp och skapa rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.Verktyg för teckning. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap. Detta ska eleverna klara av när vi arbetat klart. Bedömningen gör vi tillsammans på de bilder du har tagit, uti från punkterna ovanför.

fyrfemmansc.blogg.se - Silhuettmålning I våras arbetade vi med att skapa silhuetter i bildämnet. En Silhuett/siluett är bilden av en person, ett objekt eller landskap som enbart består av en kontur och där det som är i silhuett ofta är svartfärgat. Termen Silhuett, som har fått sitt namn efter fransmannen Étienne de Silhouette (1709-1767), användes till en början under 1700-talet för att beskriva profilporträtt eller andra bilder utklippta i tunt svart papper (Wikipedia). Förmågan som eleverna tränade under arbetets gång var att skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. Den här gången använde vi oss enbart av vattenfärger. Målen med arbetet var att: varje elev skall efter avslutat arbete veta vad en silhuett ärvarje elev skall skapa sin egen silhuett genom att använda relevanta tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleverna skapade först sin bakgrund för att sedan, när denna torkat, lägga på sin silhuett. Text och bild: Cecilia Bergentz

Related: