Onomatopoetiskt
Onomatopoetiskt är ett krångligt ord, som kan vara kul att kunna. Det betyder att ett ord är ljudhärmande. Det heter som det låter: Pang! Krash!
Självporträtt
Kommentera E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta * Kommentar
3d-effekt
Det här är en bilduppgift som är ganska enkel att genomföra, men som kräver en del tålamod när det gäller att färglägga. Uppgiften är ett sätt att få eleverna att upptäcka att det inte bara är konturerna som skapar bilden, utan att linjernas form påverkar hur vi uppfattar en bild. 1.
På gång i bildsalen med åk 5
I dag har det varit fult pådrag i bildsalen. Eleverna i åk 5 blå grupp är så roliga att jobba med. De är verkligen självgående Jag plockar fram en massa material. De arbetar med sina böcker som de har återvunnit från Folkbibliotekets kasserade bilderböcker.
Kloka pennan: Alfabetet – Kooperativt Lärande
Strukturen Kloka pennan skapar på ett enkelt sätt möjligheter för eleverna att samarbeta under väldigt strukturerade former, där en elev säger och en elev gör. Vi använde oss av Kloka pennan när vi skulle arbeta med alfabetet. Vi började med att sjunga alfabetssången. Eleverna delades sedan in i par och fick en Ipad. Vi gick igenom hur man skrev versaler och hur man gjorde mellanrum. Elev 1 fick uppdraget att säga bokstäverna i alfabetet i ordning till elev 2 som skulle skriva ner bokstaven.
Fakta – perspektiv – foto – självporträtt – montera
I dag har jag startat upp ett nytt område på bilden med åk 5. Vi började med att gå igenom de olika perspektiven som eleverna ska lära sig under perioden. Grodperspektiv, fågelperspektiv, helbild, halvbild, närbild och extrem närbild. Jag visade en PP med bilder som gav eleverna kontextstöd. I Estesalen finns det 4 modelldockor i trä. En hängde jag upp i ett lysrör.
Att DOODLA eller inte DOODLA är frågan…
Nästa sidan i vår återvinningsbok i åk 5 kommer att handla om DOODLE. Vad betyder Doodle? Man kan läsa på en översättning lik denna… ”Doodle betyder slarvig el. otydlig skrift-bild” Jag hittade denna Prezi av Carola Karlsson på nätet – Att doodla En snabb genomgång om man inte jobbat med detta innan.
Ljuslykta: Steg för steg
Jag vet att några önskar instruktionsbilder, så här kommer steg-för-steg-bilder på ljuslyktan jag inspirerade om i radio i måndags. Du behöver tolv, tomma värmeljuskoppar, en häftapparat och en plattång. Tryck ihop värmeljuskopparna och platta ihop dem ordentligt med en tång, häfta ihop tre och tre, gör sedan två sex-bladiga former. Häfta sist ihop de två sex-bladiga lite omlott.
Tjugolappen med Astrid Lindgren utsedd till näst finaste sedeln i världen.
Sedlar och mynt är något som alltid tycks engagera, särskilt här i Sverige. Men nu finns all anledning att vara stolt över våra svenska pengar: På tisdagen utsågs nämligen Årets sedel av International Bank Society och för svensk del blev ceremonin en succé: Den nya 20-kronorssedeln med Astrid Lindgren lyckades nämligen kamma hem andraplatsen! ”Varje orange och brun 5-dollarsedel visar Nya Zeelands karta i ett underbart fönster av polymer, och de har också en rad uppdaterade säkerhetsdetaljer”, motiveras beslutet att ge den nyzeeländska 5 dollarsedeln utmärkelsen Banknote of the Year 2015. Vinnaren: Sir Edmund Hillary som tillsammans med sherpan Tenzing Norgay, blev den förste som man med säkerhet vet tagit sig till toppen av jordens högsta berg – Mount Everest. Av de 150 sedlar som var med och tävlade vinnaren solklar.
Åk 4 startar upp sitt arbete med ”perspektiv”
Bästat sättet att lära sig saker, är att lära med kroppen. I fredags startade jag upp arbetet med perspektiv i åk 4. Eleverna fick ligga på golvet och titta upp på en
Sommarängar av åk 3 v.20 -14
I dag har vi testat att arbeta med Neocolor II, tjocklek 8 mm, mixade färger, 5×10 st. Det var en rolig erfarenhet. En enkel akvarellkrita som lätt går att blanda med varan för att få tillgång till många olika färger och nyanser. På elevernas bord hade jag lagt fram fem olika färgkritor. Vi pratade om vad akvarellfärgkritor är för något, hur man använder dem och hur många olika färger vi kunde få fram med de fem vi hade.
Foliegubbar
De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. Gör man foliegubbar som en bilduppgift i en klass kan gubbarna var utgångspunkt för vidare diskussioner runt uttryck - Är gubben arg, eller har han just vunnit ett maratonlopp?
Ny sida i ”De återvunna böckerna – Konstens grunder nr 5 -NYANSER” v.14 -16
I dag har eleverna i åk 5 fått arbeta vidare med Konstens grunder NR 5 – NYANSER, som de jobbade med i åk 4. Det är dags att lära sig lite mer om NYANSER. Denna gång använder vi komplementfärgerna och gör olika nyanser med dessa från ljus till mörk.
Akvarell-vallmo
Detta är en rolig och nyttig bilduppgift. Jag gör den med mina sjuor, och det passar dem bra. Vi börjar med att diskutera vad stil är. De kommer då kanske med exempel på musikstil, klädstil, inredningsstil.... Vi skriver sedan upp många olika stilar tillsammans på tavlan och ger exempel på vad som kännetecknar de olika stilarna.