background preloader

Till barnen: Istiden - Ice Age-skärmsläckare, roliga Ice Age pyssel- och kunskapsblad

Till barnen: Istiden - Ice Age-skärmsläckare, roliga Ice Age pyssel- och kunskapsblad
Related:  maramdo

Istiden Introduktion: Vad kan du om istiden innan vi börjar arbetet i år 4? (Ice Age, Barnen Hedenhös, olika tidåldrar). Vad ska du lära dig? (Du ska kunna tala om hur man kan se spår av istiden i naturen och kunna några viktiga ord på istidsspåren). Film om att upptäcka och arbeta med historiska fynd: "Under våra fötter" (Vad är en arkeolog? Tidslinje: "Grundbok Historia Forntiden, Puls" s. 7. Fakta/Tidslinje: Film om Sveriges historia: "Sveriges historia del 1". Bilderboken: "När människorna kom..." s. 5 - 13. Stencil: "Tidslinje", "Spår från istiden", Faktaboken: "Grundbok Geografi Vårt Land Puls". 32 - 36. Olika sätt att undersöka verkligheten. Kunna arbeta ensam. Kunna värdera informationen som man hittar.

Urtidens däggdjur, Däggdjurens tid Däggdjurens tid När dinosaurierna hade dött ut ändrades jorden på flera sätt. Klimatet blev annorlunda - på många platser blev det svalare än förut. Framför allt kom det ett helt nytt släkte varelser, som snabbt tog över jordklotet - däggdjuren. Men däggdjuren hade egentligen utvecklats bra mycket tidigare. De första däggdjuren var alldeles för obetydliga för att kunna konkurrera med dinosaurierna. När dinosaurierna försvunnit fanns det inte längre några varelser som kunde hota däggdjuren, och de vällde fram över jorden i flera former och storlekar. Varför klarade däggdjuren sig så bra? Att däggdjuren blivit så framgångsrika beror på flera saker. Viktigast av allt är att ungarna utvecklas inne i moderns kropp, och är helt färdigutvecklade när de föds. Människan Även människan är ett däggdjur. Det är svårt att säga när människan blev en "människa". Nu har däggdjuren varit den härskande livsformen på jorden i 65 miljoner år. Forskning Den vanligaste typen av fossil är benrester av djur.

När Sverige var täckt av is För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

JÄTTEDJURENS DÖD Mammuthjord på framfart. Idag tvistar vi om hur mycket varg och björn vi kan ha i skogen. Annat­ var det på stenåldern. På väggarna i grottor i Frankrike och Spanien finns bilder av ullhåriga noshörningar, grottlejon och mammutar. Andra stora djur från den äldre stenålderns Europa var vildhästar, bisonoxar, grottbjörnar, jättehjortar och sabeltandade tigrar. Under samma tidsepok levde ännu fler stora däggdjur i Amerika. Alla de här stora djuren, megafaunan, var en gång en levande del av människans landskap. Stora däggdjur har blivit sällsynta, överallt utom i Afrika som har sina elefanter och giraffer. Vid slutet av den senaste istiden försvann 80 procent av alla djursläkten som vägde över 40 kilo från den amerikanska kontinenten. Det här var alldeles nyss, om man ser det ur ett geologiskt perspektiv. Och utdöendena skedde snabbt på alla de berörda kontinenterna. Det finns två huvudmisstänkta bakom­ det stora försvinnandet. Dels är det den snabba klimatförändringen vid istidens slut.

Kolla vad du kan Istiden - Bok (9789147081226) Faktatexter och arbetsuppgifter i samma bokFör dig som letar efter ett riktigt lätt material i SO/NO! Häftena har en lugn och tydlig layout, med faktatexter på vänstersidorna och uppgifter på högersidorna. Barnen skriver svaren direkt i boken. Läs merKolla vad du kan-serien finns för de barn som tycker det är knepigt att läsa och förstå faktatexter i vanliga grundböcker. Om författarnaFörfattare till Vikingatiden och Medeltiden är Anna Gustavsson. + Visa hela texten - Visa kortare text Kundrecensioner Bli först att betygsätta och recensera boken Kolla vad du kan Istiden. Bloggat om Kolla vad du kan Istiden

Istidens djur | KPwebben En istid är en period då jordens temperatur sjunker så lågt att planeten blir helt nedisad. Efter en kall period värms jorden upp igen. Det går mycket snabbare för isen att smälta än vad det gör för den att skapas. Förändringen blir alltså mycket större och kraftigare när istiden är på väg att ta slut. Mammut Mammutar levde på norra halvklotet för ungefär fyra miljoner år sedan, fram tills för ungefär fyra tusen år sedan. Sabeltandstiger Den sabeltandade tigern levde för ungefär 30 miljoner år sedan. Grottbjörn Arten grottbjörn fanns i norra Asien och Nordamerika. Uroxe Uroxen levde i större delen av Europa, Asien och norra Afrika. Jättehjort Jättehjorten levde i Europa och delar av Asien. Teratornier Teratornier är en familj fåglar som levde för miljoner år sedan.

Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

F Y L G J A - Tyras fantastiska resa "Tyra är 10 år och har ingen att leka med. Hon har precis flyttat till ett nytt hus som ligger bredvid en sjö. Ibland går hon ner och badar i sin ensamhet. På de här sidorna kan du ladda ner spelet Fylgja och följa med Tyra på äventyr i bronsåldern och järnåldern. Fylgja är ett dataspel i forntidsmiljö. Här på hemsidan kan man läsa mer om saker som man träffar på i spelet eller gå en rundtur i de virtuella miljöerna, i bronsåldern eller järnåldern. Varmt välkommen! Mölndals stadsmuseum Välkomna till Fylgjas nya hemsida! Här kan du ladda ner spelet Fylgja, gå en virtuell tur i bronsåldern eller järn­åldern. Det finns också pyssel och knåp, och en speciell hand­ledning för lärare. Vi är glada att Skånhälla­skolan vill jobba med Fylgja som ett komplement i forntids­undervisningen.

Related: