background preloader

Malinsklipp Kunskapskraven - Förmågan Att Kommunicera i Skrift Hur? När? Varför?

Malinsklipp Kunskapskraven - Förmågan Att Kommunicera i Skrift Hur? När? Varför?
Related:  Svenska

Att skriva ett bra svar. | Tankar om svenska Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Den här gången gjorde vi så här: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Läs igenom frågan noggrant så att du verkligen svarar på rätt sak.Ta det lugnt så att du hinner tänka till. De är kloka mina 7:or! Nu ska jag lägga någon lektion till på att läsa och svara på frågor innan vi avslutar den delen av läsandet, sen går vi vidare mot en skrivuppgift. /Hanna

Projekt Ove 8A 2014 Bedömning av lärande – för lärande – mot lärande! Så var då dagen här. Den dagen då årets formativa undervisning och formativa bedömning skulle summeras i ett betyg. En bokstav som ska motsvara elevens kunskapsnivå. 1. 2. 3. Varje lektion har använts till att eleven har arbetat med förmågorna. Att sätta ett ”rättvist” betyg baserat på elevens måluppfyllelse utifrån kunskapskraven i respektive ämne har aldrig känts så enkelt som idag. Nu sätter vi nya mål.Vi blickar framåt mot ett nytt läsår. Dagens betygsättning är inte bara en avslutning av läsåret 2013-2014 utan även en bra start och riktmärke för läsåret 2014/2015. En bra grund till reflektion och utvärdering. Välkommen i mål!

Kunskapsvägg Så här ser det ut i klassrummet där jag jobbar och du kan skriva ut det i flikarna i rullisten ovan: KUNSKAPSVÄGG med förmågorna och stöd för ämnet. Lgr11-poesin för tavlan sitter på skyltar sorterade per förmåga klara att använda för att visa på tavlan. Jag har även citat på galgar för att samtala kring och peppa dem. Jag har även fritt tolkat bedömningsaspekterna och gjort en stödmall för dessa. Och här under hittar ni sakerna att skriva ut.

Argumenterande genre. Svampavslut. | Malins PPlugg Nu har vi för första gången jobbat med den argumenterande genren i vår klass. Vi gjorde det som ett avslut på temat om svamparna som vi nu har samlat mycket kunskap om. Vi tittade på en modelltext om rådjur som finns som exempel i boken Låt språket bära av Johansson & Sandell Ring. Vi pratade om vad argumenterande texter kan vara för något. Vi pratade om att rubriken gärna ska vara en fråga. Eleverna fick jobba två och två och hjälpas åt att skriva texten mha mallen här ovan. Tycker att det här blev en ok första gång med genren men jag fick hjälpa till en del med argument för svamparna. Fortsättning följer… Det blev en ny genre-plansch på väggen bland de andra genrerna som vi jobbar med.

Emilia J Det var en gång en liten, liten by i ett fjärran land. Byn var omgiven av blomstrande ängar och gröna skogar. I byn bodde det människor, som allihop var mycket trevliga och snälla men som helst höll sig för sig själva. Eftersom människorna i byn helst höll sig för sig själva hade de nästan ingen kontakt alls med världen bortom de blomstrande ängarna och de gröna skogarna. Snart var det åter igen dags för månadens fest men dagarna gick och gick och ingen Herbert kom till byn med sitt lass med festliga saker. När hon hade kommit längre in i skogen än hon någonsin hade varit förut hörde hon ett märkligt ljud bakom sig och hon vände sig om för att se efter vad det var. - Vad gör du så djupt inne i skogen, flicka lilla? - Jag letar efter min far, svarade Ronja. - Din far? - Herbert? - Var? - Där, bortom de stora stenarna! - Men Nina, så kan du inte säga! - Men det är sant! - Solen går upp snart ändå, då kommer de gå och gömma sig. - Herbert kommer bli middag innan dess, sanna mina ord!

Att utvärdera sin undervisning och synliggöra förbättringsområden Det är dags att utvärdera undervisningen. I alla fallfärdiga min del skriftligt. Jag gör det fortlöpande under terminen men oftast muntligt. Jag har gjort lite olika från år till år men i år satte ihop dessa dokument för mina ämnen. Utvärdering av terminen i engelska Utvärdering av terminen i svenska Jag hade förberett den nedan i driven men kommer strunta i att använda den, men vill någon låna den så feel free.

Kreativt skrivande Pedagogstockholmblogg Är namnet på IRA:s serie med artiklar i pdf-format kring ”läsning”. Här har jag just ”hittat” till ett antal artiklar under rubriken ”What´s new in Literacy Teaching?”. I och med att jag prenumerar på två av IRA:s vetenskapliga tidskrifter så kan jag logga in och läsa alla artilar på IRA, International Reading Association. ”Talk is not merely a medium that students can use to show what they know; by talking out their ideas and confusions with peers and teachers, students actually transform and deepen their thinking. ALLA deltar,läraren modellerar varför denne tänker som hen gör,vi lyssnar på vad andra säger och försöker förstå andras synpunkter,ge andra chansen att prova nya tankar och idéer,det är tillåtet att tycka något annat så länge det görs respektfullt och det finns argument och man har andra alternativa idéer,låt ALLA dela med sig av sina tankar innan några gruppbeslut fattas (Mercer & Dawes 2008). Referenser: Whats´s new in Literacy Teaching? Mercer, N. & Littleton, K. (2007).

Lektionsobservationer Att få hjälp av en kunnig person, en rektor, en kollega eller någon annan med kompetens att bedöma en lektion kan vara till stor hjälp för en lärare. Skolinspektionen har utarbetat ett observationsschema för denna typ av bedömning. Schemat används i första hand i samband med Skolinspektionens kvalitetsgranskningar. Men det kan också med fördel användas av en kollega eller någon annan som sitter med under lektionen. Schemat utgår från forskning om vad som är bra undervisning. PDF-formatObservationsschema (PDF-fil, nytt fönster) Word-formatObservationsschema (Word-fil, nytt fönster)

Barnhagen » Sagopedagogik Sedan 2002 har vi på Barnhagens förskola arbetat med sagopedagogik. Jannica, Mia och Mia var med sedan start då Barnhagen blev en förskola med sagopedagogik som inriktning. Utbildningarna till diplomerad sagopedagog leds av Maria Rossövik, grundaren av Sagokompaniet. Just nu är fyra av oss som jobbar på Barnhagen diplomerade sagopedagoger och Linnéa går sin sagopedagogutbildning just nu och är klar till sommaren. Att jobba med sagopedagogik innebär att vi arbetar tematiskt med en eller flera sagor. Sagan och läroplanen för förskolan Lpfö 98/10 Sagopedagogiken på Barnhagen innebär att sagan går som en röd tråd genom hela verksamheten. Vi pedagoger planerar året efter sagan – en grovplanering med de mål vi vill få in i verksamheten; Normer och värden, Utveckling och lärande, Barns inflytande. En saga kan berättas på många olika sätt. En viktig del kring sagoberättandet är sagans början och slut. Genom sagopedagogiken kan barnens nyfikenhet, fantasi och kreativitet tas tillvara.

Prestationsprinsen Nu börjar det det dra ihop sig, man kan föreställa sig slutet på lovet. Nu är det några veckor kvar till skolstart och upprop. Datumet närmar sig. En del barn, ungdomar och familjer ser fram emot det. Då återkommer en struktur och ordning med rutiner och förutsägbarhet som kan vara svår att få till under lovet. Men för en del känns det inte lika bra. Några tips för att underlätta skolstarten för föräldrar och skolpersonal: Förutsägbarhet – Ta reda på/informera så mycket som möjligt om skolstarten. Information, gärna i flera former: skrift, bild, tal – Givetvis ska ni få det/skicka ut det skriftligt till alla. Personligt/Relationer - Kanske bör en del föräldrar och mentorer komplettera annan information med att träffas eller om äldre barn, mentor och elev. För att skapa struktur och förutsägbarhet, samt ge chans till att ställa fler frågor, bör information inför skolstarten innehålla: Vad är programmet? Struktur och förutsägbarhet. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

Sagotorget-Startsidan Om du inte tidigare har berättat sagor eller andra berättelser för barn är första steget att börja bygga upp din repertoar. Då gäller det att dels välja sagor som passar för dem du skall berätta för och dels att du skall lära in de sagorna. Välja saga - ur barnens perspektiv När du väljer saga måste du fundera på vem det är du skall berätta den för. Hur gamla är barnen du skall berätta för? Välja saga - ur ditt perspektiv Du kan inte välja saga enbart efter vad som passar barnen. Välj gärna en saga som du känner igen sedan tidigare.

Related: