background preloader

Sagan om busschauffören som tänkte att va fan - Svenskanoveller Wiki

Sagan om busschauffören som tänkte att va fan - Svenskanoveller Wiki
Av Tage Danielsson NU SKA NI höra en saga som handlar om bussförare Hugo Berglund. När sagan börjar har han just tagit emot avgiften av den sista påstigande passageraren vid Skanstull, och nu startar han buss numro 144 på sin elfte resa för dagen via Gullmarsplan ut på Huddingevägen mot Örby och Älvsjö till Herrängen och Fruängen. Klockan är halv tolv på dagen, Hugo Berglund är 47 år, månaden är juni och vädret är strålande vackert. Hugo Berglund verkar inte glad. I 23 år har han farit en liten bit ut från Stockholm och in igen, som en jojo, och med tiden har hans ansikte skakat ner mot hakan så han ser riktigt ordentligt lessen ut. "Det blev rätt bra med kosing", säger Hugo Berglund. Nu vänder bussen näsan söderut med sin dyrbara last av svenska medborgare. Nu kör bussen äntligen in i Paris och fram till stranden utav floden Seine. Nu är det morgon i Paris. Nu lämnar den glammande skaran Paris i buss numro 144. Nu går bussen fort, för även en buss kan ha hemlängtan.

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Sagan_om_busschauff%C3%B6ren_som_t%C3%A4nkte_att_va_fan

Related:  Novellen 13NovellerNovellernoveller

Torgny Lindgren: Handkraft Av: Torgny Lindgren NÄR LEKTIONEN VAR SLUT STANNADE TOMAS kvar vid sin bänk, när de andra gått kom han fram till katedern. —Jo magistern, jag har bara en hand nu. Dom blev tvungna att ta den andra. Jag ringer mina systrar Av Alexandra Andersson Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår. Har ni hört? Niklas Lindgren.

Berg som vita elefanter - Svenskanoveller Wiki Av Ernest Hemingway Bergen på andra sidan Ebrodalen var långa och vita. På denna sida fanns ingen skugga och inga träd och stationsbyggnaden låg mellan två långa järnvägsspår i solen. En smal remsa längs byggnadens ena sida låg i varm skugga och ett förhänge, tillverkat av sammanknutna små bambustavar, hängde för dörren till baren så att flugorna inte skulle komma in. Amerikanen och flickan som han hade i sällskap satt vid ett bord i skuggan, ute. Det var mycket hett och expressen från Barcelona skulle komma om fyrtio minuter.

En riktigt gammaldags jul - Svenskanoveller Wiki - Wikia Av Börje Crona Eva-Linda kom hem från skolan bubblande av entusiasm. »Nu har jag valt examensprojekt, pappa,« meddelade hon. »Jag ska ordna en fest.« Barn ska uppmuntras. »Så trevligt,« sa jag. »Vem är det som fyller år härnäst?» I vår familj har vi nio födelsedagar att hålla reda på, och de är ganska jämnt utspridda över året. »Äsch, inte en sån fest. Den här ska vara historisk. En fest som firades för hundra år sen.« Rauha, hennes mamma som också satt i vardagsrummet, tittade upp från sitt arbetsbord. »Det låter intressant,« kommenterade hon. »Vad är det för sorts fest?»

Someone to watch over me – en novell av Linda Olsson Linda Olsson bjuder alla Kulturkollos läsare på sin prisbelönta novell Someone to watch over me. Stort tack till Linda som frikostigt delar med sig av sin text! Hon är här nu. Min syster. Min halvsyster. Jag hör henne prata med sköterskan långt innan dörren öppnas. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Julstök på Ganymedes - Svenskanoveller Wiki - Wikia Av Isaac Asimov Det var ett fruktansvärt misstag att berätta för infödingarna om Jultomten, det fick männen på Ganymedes erfara. För infödingarna vägrade att arbeta om inte Tomten kom till dem varje år — varje ganymediskt år! OLOF JOHNSON gnolade nasalt för sig själv och de porslinsblå ögonen fick ett drömmande uttryck när han synade den ståtliga granen som stod i ett hörn av biblioteket. Fast biblioteket var det största rummet i Kupolen, ansåg Olof att det nog kunde ha varit större vid ett sådant här tillfälle. Tankar om svenska Något som jag har tyckt har fungerat mycket väl är när jag låter eleverna använda sig av olika stödstrukturer i sitt skrivande. Det som jag menar med stödstrukturer är alltså en slags mall där eleven direkt kan skriva in sin planering av texten innan den bearbetas. Om vi tar det här med att skriva novell som exempel.

Stockholm håller andan Stockholm håller andan av Elin Barkström Karumo Stockholm håller andan den här morgonen. Tove Jansson: Granen Av Tove Jansson En av hemulerna stod på taket och krafsade i snön. Han hade gula yllevantar på sig och de blev småningom våta och obehagliga. Då lade han dem på skorstenen, suckade och krafsade vidare.

Related: