background preloader

Nolayfr

Facebook Twitter

Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen! Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog.

Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen!

Eller. En dog. Han dog. Han som inte är vår bror. Men visst. Jag ringer mina bröder och säger: Akta er. Jag ringer mina bröder och säger: Glöm det jag sa. Jag ringer mina bröder och säger: Förresten. Jag ringer mina bröder och säger: Okey. Jag ringer mina bröder och viskar: Okey. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak ikväll. Sagan om busschauffören som tänkte att va fan - Svenskanoveller Wiki. Av Tage Danielsson NU SKA NI höra en saga som handlar om bussförare Hugo Berglund.

Sagan om busschauffören som tänkte att va fan - Svenskanoveller Wiki

När sagan börjar har han just tagit emot avgiften av den sista påstigande passageraren vid Skanstull, och nu startar han buss numro 144 på sin elfte resa för dagen via Gullmarsplan ut på Huddingevägen mot Örby och Älvsjö till Herrängen och Fruängen. Klockan är halv tolv på dagen, Hugo Berglund är 47 år, månaden är juni och vädret är strålande vackert. Hugo Berglund verkar inte glad. I 23 år har han farit en liten bit ut från Stockholm och in igen, som en jojo, och med tiden har hans ansikte skakat ner mot hakan så han ser riktigt ordentligt lessen ut. "Det blev rätt bra med kosing", säger Hugo Berglund. Tacksamhet kan vara Sveriges tröttaste ord. Tacksamhet.

Tacksamhet kan vara Sveriges tröttaste ord

Det kan i nuläget vara Sveriges tröttaste ord. Den har helt tappat innebörd och är för mig inte längre lika slagkraftigt. Jag slår upp synonymer och hittar erkänsla, uppskattning, tillfredsställelse, erkännande, tack. Efter den senaste tidens diskussioner bör ännu ett ord läggas till: privilegium. För några månader sedan föreläste jag i en stad i norra Sverige. Och om kollegan på jobbet som kan intyga om att han minsann inte är en rasist. För det fanns en tid då den tacksamhetsskuld jag ärvt ledde till att jag ständigt försökte vara till lags, aldrig vara otrevlig, kämpa för att inte befästa fördomar som finns om dem som ser ut som mig. Men jag vet att allt det där inte spelar någon roll för den här mannen. Många har redan på ett briljant sätt påtalat det absurda i att kräva tacksamhet av människor, i synnerhet av flyktingar som i fallet med de syrier som protesterade i Östersund. Men jag vill även prata om vem som kräver något av vem, och varför. Junior - Svenskanoveller Wiki.

Av: Anna Gavalda Tänk dig en situation där du olovandes har tagit familjens nya bil för att köra en sväng.

Junior - Svenskanoveller Wiki

Du råkar ut för ett litet missöde och återvänder med en tillbucklad bil. Hur reder du ut det problemet? Fandom powered by Wikia. Av Ray Bradbury Kön hade bildats på stadens torg klockan fem på morgonen, medan tupparna gol långt ute på den rimfrosttäckta landsbygden, och det fanns inga eldar.

Fandom powered by Wikia

Först hade dimtussar klängt sig fast överallt bland de förstörda byggnaderna men när solen gick upp vid sjutiden började de skingras. Nere på gatan samlades människor i små grupper på två eller tre till marknadsdagen, till festdagen. Den lille pojken stod alldeles bakom två män som hade samtalat högt i den klara luften och allt de sade lät dubbelt så högt på grund av kylan. Den lille pojken stampade med fötterna och andades på sina röda nariga händer och tittade upp på karlarnas smutsiga kläder av säckväv och längs den långa raden av män och kvinnor framför honom. Novell Den utsatte. Sci/fi-novell Ray Bradbury – Savannen – Terese klassrum. Idag kommer du att få läsa Ray Bradburys novell Savannen.

Sci/fi-novell Ray Bradbury – Savannen – Terese klassrum

Men först! Minns du vilka de fem typdragen för en novell är? Uppgift: Läs novellen Savannen – Ray Bradbury och fundera samt ge svar på i ditt skrivhäfte eller via Google formulär nedan på följande frågor: Offerlamm. Av Roald Dahl Det var varmt och städat i rummet, gardinerna var fördragna och de två bordslamporna tända — både hennes och den som stod vid den tomma stolen mitt emot.

Offerlamm

På byffén bakom henne stod två höga glas, sodavatten och whisky. I termosen låg det friska istärningar. Mary Maloney satt och väntade på att hennes man skulle komma hem från arbetet. Då och då kastade hon en blick på klockan, inte därför att hon var orolig, utan bara därför att hon gladde sig åt tanken på att varje minut förde henne närmare det ögonblick då han skulle komma hem.

Att arbeta med noveller – Min undervisning. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera.

Att arbeta med noveller – Min undervisning

När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen.

Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller. Novellrecept För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson. En annan novell som passar sig bra för högläsning är Pälsen av Hjalmar Söderberg. Så här blev en novell i Malins klass.