background preloader

Retorik Övningar.pdf

Retorik Övningar.pdf
Related:  skrivning

LÄSBINGO olofjonsson-lekrum.se - Välkommen Arbeta med talet 10 och tiokompisar i matematiken Här kommer blandade pinterest-tips för hur man kan jobba med talet 10 och tiokompisarna i matematiken! En mening och hundra ord Anne-Marie Körling har flera enkla och mycket användbara lektionsidéer på Körlings ord. Jag har testat flera med både bra resultat och nöje. Liksom andra goda grundidéer finns det möjligheter att utveckla dessa idéer åt lite olika håll. Den här kan vi kalla En mening och hundra ord! Jag börjar med att välja en mening för att låta eleverna associera till andra ord. Eftersom de flesta elever gillar gaming lägger jag till ett litet tävlingsmoment – vi ska samla 100 hundra ord på fem minuter! Efteråt får eleverna förklara för varandra hur de associerat. Topp fem associationer – ord som har den logiskt starkaste kopplingen till meningenTopp fem – klurigaste associationerTopp fem – associationer som berör mest Med hjälp av de nya ordmolnen skapar eleverna meningar som de läser för varandra. Sedan går eleverna vidare med att gruppera ord som på något sätt hör ihop. Lektionen är ett ordbad och häftigt tankearbete där ordkedjor bildas och sammanlänkas.

1999 - 2014 Din lekplats på nätet! - Fyra man i soffan Udda antal deltagare, minst nio. Skriv deltagarnas namn på varsin lapp som viks ihop. Placera stolar i ring två och två, en stol mer än antalet deltagare. Deltagarna delas upp i två lag. Deltagarna sätter sig på stolarna. Den som sitter vid en tom stol börjar. Han ropar ett namn. Den som nu sitter vid en tom stol ropar ett nytt namn etc. Det lag vinner som lyckas placera fyra av sina deltagare samtidigt i "soffan". Givande samtalsövning. | Hanna Fjeld Idag drog vi igång höstens första ”kurs” i svenska. Den är ett samarbete mellan svenska och SO och kommer mynna ut i en politisk debatt där eleverna får representera olika partier. Jag kommer säkerligen berätta mer om upplägget längre fram, men nu tänkte jag tipsa om en mycket användbar samtalsövning som fick vara en del av läsårets första svensklektion. Idén fick jag ursprungligen från en utbildning som jag gick i regi av Didaktikcentrum (mycket bra!) där vi fick testa på att redovisa vår hemläxa på detta vis. 1. Tiderna kan naturligtvis anpassas efter ämnets svårighetsgrad. I denna relativt enkla övning som tar ca 10 minuter att genomföra får eleverna träna på en hel del: uttrycka åsikter, resonera, motivera, ställa frågor, bygga på andras resonemang, hålla igång samtalet, lyssna aktivt, sammanfatta. Åttorna jag hade idag gillade verkligen övningen och ville göra den fler gånger. Länkar till min Prezi som jag använde under lektionstillfället HÄR. /Hanna

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför:

Lekarkivet © 1999 - 2014 Din lekplats på nätet! - Tiokompisar - Spela spel och lär dig vilka talpar vars summa blir tio Träna tiokompisar på tre olika roliga sätt, både själv och med vännerna. Samla paren av tiokompisar (1+9, 2+8, 3+7 osv) i ett brädspel, i en patiens och i ett memory. Johan Nordberg ger oss appen Tiokompisar, ett mattespel med önskan att göra matematiken lättillgänglig och lustfylld. Tanken är att när barnet kan tiokompisarna utantill är det sedan lättare att utveckla sitt matematiska tänkande och förenkla uträkningar av lite svårare matematiska problem. Tiokompisar består av tre olika minispel: Tiopyramiden, (patiens för en spelare). Tiomemo, (memory för en spelare) Ett klassiskt memoryspel där det gäller att matcha tiokompisar. Brädtian, (två till fyra spelare) Varje spelare har en spelplan med nio rutor, numrerade från ett till nio. Jag tror absolut att den här appen snabbt kan lära ett barn vilka tal som hör ihop som tiokompisar, men även för den som redan kan tiokompisarna är detta en kul app (och som en bonus befästs talen utan att man märker det). Ladda ner appen Nyhet! Pin It!

Aktiva eleverna under högläsning Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning. Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier. Det var dags att utveckla mitt användande av nyckelstrategi 2: Att skapa aktiviteter som synliggör lärandet.Ibland får jag intrycket av att det vilar en aura av myspys kring högläsning (och när jag skriver högläsning i detta inlägg avser jag lärarens högläsning). Det är något man kanske ägnar sig åt på morgonen innan eleverna riktigt vaknat till, eller sist på eftermiddagen när de är trötta. Att diskutera 1.

qrjulkalendern [licensed for non-commercial use only] / FrontPage I den här julkalendern finns inga luckor. Däremot finns det utmaningar, teknik och ett annorlunda sätt att uppmärksamma adventstiden. Jag har använt QR-kod för att skapa frågor/utmaningar som eleverna kan klura på. Använd den som du vill, men här är ett förslag: 1. Skriv ut varje kod för sig (Att de är olika stora beror på att de innehåller olika mycket information). 2. 3. Om man har en SmartPhone (iPhone, Android) kan man använda en app, t.ex. QR-julkalendern Deluxe! Om du vill använda en QR-kalender där koderna döljer ett YouTubeklipp med glad julmusik så finns det här >> Lycka till...och GOD QR-JUL! Hälsningar Sandra Wissting, då lärare på Myrsjöskolan och e-utvecklare i Nacka kommun (HT 2010). QR-julkalendern by Sandra Wissting is licensed under a Creative Commons Erkännande-DelaLika 2.5 Sverige License. "Santas - from the Animal's mery christmas book" By pipnstuff @ Flickr

Related: