background preloader

Skapa och upptäck

Skapa och upptäck
Related:  Kemi

Kemi Under uppbyggnad. Kom snart tillbaka :)! Men om du vill kan du klicka på länkarna som finns nedan redan nu. Snart är denna sida snygg och lättmanövrerad. Materia och aggregationsformerna Bra förklarande film om materia och aggregationsformerna. Klickbar mindmap om materia Om homogena och heterogena blandningar. testa dig själv! Så är atomen up Sammanfattning om hur atomen är up Valenselektroner Testa dig själv 1. Testa dig själv. 2. Olika atomers elektronkonfiguration. Kort sammanfattning av det periodiska systemet Kort om periodiska systemet och Mendelejev. Testa dig själv.

Experimentskafferiet 20+ Home Science Projects for Kids 52.6k Shares Here are 20+ awesome and FUN Home Science Projects for Kids! These have ALL been tried and tested by ourselves and our kids – we hope you will enjoy them all as much as we have! Learn How Plants Absorb Water – a FUN way for kids to witness how plants absorb water and nutrients! Bubbling Quicksand – a bubbly sensory experiment that gives quick results – great for all ages.Dragon Sand Volcano – create your own erupting volcano! If you want to become a Fellow Fun Mum Member & receive all of our fun craft, recipes & activities as well as special offers & promotions – click the button on our home page : )

Montessorimaterial: Kroppens organ INNEHÅLLER REKLAMLÄNK Jag delar med mig kostnadsfritt av mina pedagogiska material. För att börja tjäna lite pengar på mitt bloggande har jag valt att lägga in reklamlänkar i inläggen. Jag är tacksam för alla klick som ni gör! Pengarna har jag tänkt använda för att köpa in bilder som jag kan använda till kommande material, till papper och färgpatroner. -----------------------------------------------------------------Reklam LÄNKEN till StadiumHoppas ni har haft en bra start på veckan. Just nu går mycket av min tid till träning och jobb. Materialet består av 18 kort med kroppsorgan på och av 9 textkort. Följande organ finns på mina kort:hjärtahjärnanjurarlevertjocktarmtunntarmmagsäcklungorkroppens organ Korten består av ett större med bild och text, ett mindre med bild och ett textkort. När man använder korten kan man om har en torso använda organen från den till att para ihop med korten. Vid intresse av materialet: Materialet laddar ni ner själv! Nu blir det soffhäng hos oss!

Lab: Näringsämnen Det finns några klassiska analysmetoder för att ta reda på om ett livsmedel innehåller ett visst näringsämne. Laborationsförslaget går inte att göra hemma. Du som är lärare måste först göra en riskbedömning. Exempel på användbara livsmedel är: Grädde Vit fisk och lax. Uppdrag Ta reda på om livsmedlet innehåller fett, stärkelse, socker eller proteiner med hjälp av fyra olika undersökningar. Påvisa fett Materiel Vitt papper BlyertspennaProv från livsmedlet Utförande Rita en cirkel på pappret och gnugga in lite av livsmedlet i cirkeln. Påvisa stärkelse Jodlösning Litet provrör eller microplattaEventuellt kallt vatten Lägg ner lite av livsmedlet i ett provrör eller på en microplatta. Påvisa socker – Trommers prov Provrör BägarePipett Brännare Trefot Nät Syra, kopparsulfatlösning (CuSO4) 0,5 M, natriumhydroxidlösning (NaOH)Livsmedelsprov Gör ordning ett vattenbad. Det finns en sockerart – rörsocker - som inte syns direkt med hjälp av Trommers prov. Påvisa protein

Farosymboler – kanske den enda varning du får! - Kemikalieinspektionen Varje år inträffar det olycksfall som orsakas på grund av felaktig hantering av kemiska produkter. De flesta olycksfallen hade säkert kunnat undvikas om vi som konsumenter tagit till oss den information som finns på produkterna – farosymbolerna och varnings­texterna. Gör vårt quiz och se vår kortfilm för att lära dig mer. Trots att de nuvarande orangefärgade symbolerna har funnits i årtionden, verkar det som att vi som konsumenter inte alltid bryr oss tillräckligt mycket om denna avgörande information. Just nu står vi inför stora förändringar genom att farosymbolerna kommer att få ett helt nytt utseende men ändå betyda samma sak. Under några år framöver kommer du att kunna se både de nuvarande och nya symbolerna på kemis­ka produkter, men aldrig tillsammans på en och samma produkt. Ta därför reda på vad dagens symboler betyder och hur dess framtida motsvarigheter ser ut och följ alltid hanteringsanvisningarna på produkten. Quiz - vad kan du om farosymbolerna? Testa dina kunskaper här. Film

Matens kemi - undervisningsstöd Matens kemi är ett förslag på hur ett arbetsområde inom kemi kan organiseras. Arbetsområdet har sin utgångspunkt i förmågan att använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Elevernas uppgift är att göra ett populärvetenskapligt uppslag om mat i en tidning för jämnåriga. Förmåga att kommunicera Den kommunikativa förmågan lyfts fram tydligt i kursplanen i kemi. I Matens kemi får dina elever träna på att skriva populärvetenskapliga kemitexter själva. Eleven som samhällsmedborgare Ur en demokratisk synvinkel är det betydelsefullt att eleverna lär sig att formulera och granska argument. Mat utifrån ett kemiperspektiv Matens kemi handlar om mat utifrån ett kemiperspektiv. Årskurs 1-3: Frågor om hur mat kan kategoriseras, vilken uppgift maten har i kroppen och hur man kan undersöka mat med enkla kemiska metoder.

Kemi för grundskolan 4-6 Att göra det osynliga synligare Kemin ger oss kunskap om materien på en nivå, som kan förefalla ofattbart liten. Vi kan inte uppleva den direkt med våra sinnen. I skolans styrdokument framkommer betydelsen av kemi som ämne för ett hållbart samhälle, och som en del av det naturvetenskapliga tänkandet i de huvudrubriker som framtagits: Kemi i naturen »Kemin i vardagen och samhället »Kemin och världsbilden »Kemins arbetssätt och metoder »

Kemi nästa: Plast Plast är ett av vår tids vanligaste material - man kan till och med säga att vi lever i plaståldern. Men vad är egentligen plast? Vi får se hur en pantad PET-flaska återvinns och blir till en ny flaska. I experimentet får vi se vad som händer om man häller kokande vatten över en PET-flaska. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Related: