background preloader

Lgr11_hosten.pdf

Lgr11_hosten.pdf
Related:  EN LÄSANDE KLASS

untitled "Självständigt läsande föds ur den gemensamma läsningen" För mig har det alltid varit oerhört viktigt att vara medveten om att läsning består av flera delar och att vi måste vara mycket tydliga med vårt syfte i läsundervisningen. Eftersom jag undervisar de allra yngsta så är en mycket viktig del i min läsundervisning att få eleverna att knäcka läskoden. Att förstå den tekniska sidan av läsningen genom att kunna koppla ljud- bokstav, ljuda ihop ljuden till ord och så småningom automatisera färdigheten och då läsa med flyt. Denna process går väldigt snabbt för en del elever medan andra behöver mycket träning. Därför är det viktigt att både i skolan och i hemmet ge tid till att träna avkodning. Jag är ingen förespråkare av läxor men just läsläxan i syfte att automatisera läsningen brukar jag prata mig varm för. För att träna avkodningen i skolan schemalägger vi alltid parläsning ganska många veckor in på höstterminen. Vår medvetna strukturerade undervisning i att utveckla läsförståelse tar sin utgångspunkt i högläsningen.

untitled LPP Lässtrategier VT 14 Långsiktig planering "Läsfixarna" GS och Ts År 1-6 Under tydlig lärarledning kommer du att få lära dig använda de fem lässtrategier som Martin Widmarks " En läsande klass" bygger på: Spågumman, reportern, detektiven, konstnären, och Cowboyen. Att lära sig lässtrategier är ett långsiktigt mål där man lär i social samvaro av och med varandra. Mitt syfte med undervisningen: Du ska kunna samtala och reflektera över texters innehåll och genre. Du kommer att lära dig använda dina sinnen i din läsupplevelse och skapa egna inre bilder. Förmågor som ska utvecklas enligt LGR 11: Genom undervisningen ska eleven ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Kopplingar till läroplan Sv tala och samtala i olika sammanhang, Sv läsa, förstå och reflektera över olika texter, Sva tala och samtala i olika sammanhang, Sva läsa, förstå och reflektera över olika texter, Ko samspela med andra, Ko tolka olika former av kommunikativa uttryck, Centralt innehåll enligt LGR 11: Sv 1-6 Kommunikation för olika syften. Centrala begrepp Lässtrategier

Hur kan man använda läsförståelsestrategier på en faktatext? När det gäller faktatexter handlar det om att koppla på elevernas förkunskaper, att de får berätta vad de vet om det aktuella ämnet och delge varandra sina erfarenheter före vi börjar läsa. Eleverna ska också få möjlighet att berätta vad de tror att de kommer att få veta och varför de tror det. Viktigt när man läser faktatexter är också förmågan att plocka ut det viktigaste i texten genom nyckelord. Syftet: Att träna eleverna att innan läsningen aktivera sina kunskaper och att under läsningen plocka ut viktig information ur texten för att kunna sammanfatta det viktigaste. Läromedelstext hämtad ur Natur och Kulturs No-bok PULS Före läsningen Jag inleder med att visa hur jag gör när jag förutspår vad en text kommer att handla om: Jag tror att den här texten kommer att handla om bin eftersom den heter så. Därefter släpper jag in eleverna och de får berätta vad de vet om bin och vad de tror att vi kommer att få veta utifrån texten. Jag skriver upp mina och elevernas förutsägelser på tavlan.

EN LÄSANDE KLASS En läsande klass | Martin Widmark www.enlasandeklass.se Välkommen till En läsande klass. Under våren kommer den här sidan att fyllas med material om projektet En läsande klass. Under tiden är du varmt välkommen att kontakta oss på info@enlasandeklass.se Bästa hälsningar Martin Widmark Vad är En läsande klass? Vem ska skriva den kursplanen? Vilka står bakom projektet? Har ni ett uttalat mål? Varför är detta viktigt? Vad kan jag göra om jag vill bidra till ert arbete? Recension av Strip Designer - Gör egna serietidningar Användningsområden I Strip Designer kan du med dina foto göra serietidningssidor. Vill man verkligen göra en serie med bilder istället för foto kan man låta eleverna måla bilder som man fotar eller ännu hellre använda ett bildredigeringsprogram/app som gör fotot serietidningslikt. Appen får 5 i betyg för att den är så heltäckande och enkel att använda. Barnen behöver inte ens en presentation av appen. Funktioner Välj layout på din sida, 1-9 rutor, eller skapa egen layout med upp till 12 rutor.Förbered foto och välj dem från ditt album, ladda ner från facebook eller ta foto direkt i den ruta du vill ha dem.Ändra storlek och flytta bilden till var du vill ha den i rutan.Rita på dina foto eller gör bilden helt från grunden.Infoga pratbubblor eller effektbubblor med din egen text.Ändra storlek och rotera bubblorna.150 ”Klistermärken” att använda eller skapa själv utav dina foto.Zooma under tiden du arbetar.Dela på Twitter, Facebook eller Flickr.Exportera som pdf. Tänk utanför appen

Huvudpersonen & Jag - likheter och skillnader Vi har nästan läst ut vår fantastiska högläsningsbok Lyckokakan så jag passade på att prova venndiagram på ett sätt som jag har väntat på att få göra. Så enkel och användbar modell . Uppgiften handlade om att jämföra sig själv med huvudpersonen Oskar. Vi hjälptes åt med att beskriva honom och det blev en lång lista på tavlan; familj, ålder, egenskaper, boende, intressen, kompisar, känslor mm. Därefter valde eleverna från orden på tavlan: likheter hamnade i mitten och olikheter på varsin sida. Eleverna jämförde sedan sina diagram. Efter lektionen visade en tjej sitt diagram lite i smyg och viskade: "Oskar och jag har en sak till gemensamt."

Related: