background preloader

Spökägget

Spökägget
Buuu... ibland är det skönt att bli lite skrämd. Speciellt om man fått hicka. Idag var jag på besök inne hos ettorna som arbetat utifrån boken Spökägget av Peggy Andersson under höstterminen. Temat går ut på att det plötsligt dyker upp ett ägg i klassrummet. Ägget ska tas väl om hand och så småningom kläcks det. I ägget kan det vara ett spöke eller någon annan liten figur. I förra året var samtalet en stor del av min undervisning, men jag arbetade inte aktivt med att få in läsfixarna i arbetet. Eftersom ettorna jag hälsade på idag har haft ett spökägg som kläckts, och det har fötts just ett spöke, så passade jag på att läsa boken om Lilla spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg. Vi utgick ifrån spågummans lässtrategi och tittade på framsidan och baksidan av boken och försökte förutspå, tänka ut vad boken skulle handla om. Baksidestexten var spännande, speciellt den lilla texten, som vi absolut inte kunde låta bli att läsa. Detektiver skulle vi vara under tiden jag högläste boken.

http://lasoskrivundervisning.blogspot.com/2014/01/spokagget.html

Related:  STLSvenskaSkriva

ASL – hur börjar jag? Efter en motiverande kom-igång-kurs på pedagogisk inspiration i Malmö var jag oerhört laddad och såg fram emot att starta upp ASL i min första etta. Dock kändes det svårt att hantera alla spännande inslag samtidigt – vad skulle jag börja med och hur? Hur skulle jag organisera stationerna? Hur skulle jag möblera? Lpp Narrativ genre år 3 Genom undervisning i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Formulera sig i tal och skriftLäsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.Anpassa språket efter olika syften, mottagarte och sammanhang. Lgr11Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska upp­byggnad och språkliga drag.

Höstterminens skrivprojekt i åk 1 Under hösten har vi i åk 1 haft några pågående skrivprojekt. Från början har jag försökt inspirera till skrivande genom spännande händelser, till exempel kring vårt mystiska ägg. Vi har återberättat händelseförloppet kring ägget, hur det plötsligt hamnade hos oss och hur det till slut kläcktes. Mer om vårt mystiska ägg kan ni läsa genom att klicka på länkarna nedan. Mysteriet kring ägget Gemensamt skrivande och funderingar kring vad som finns i ägget Kan barn lära sig läsa genom att skriva? Den frågan kan jag svara ett klart JA på, efter att under 10 år jobbat med arbetssättet ”att skriva sig till läsning” (ASL). Det kan förklaras av att när man läser vet man inte vad det ska bli, men när man skriver är det man själv som äger innehållet. Man vet vad man ska skriva. ASL gör eleverna till producenter i stället för konsumenter. Min erfarenhet är att de flesta barn har lättare för att skriva än att läsa om man undantar motoriken som behövs för att kunna skriva bokstäverna med penna, och med datorernas hjälp kommer vi undan det problemet.

Genre inbjudan Inför vårt kommande julspel så skulle vi i fredags skriva inbjudningar till de andra klasserna på skolan. Men såklart pratade vi om vad som är viktigt att ha med när man skriver inbjudningar. Så gjorde vi en ny lite mindre genreplansch om inbjudningar. Bara för att barnen iaf ska uppmärksamma att det är en annan slags text, en annan liten genre än de vi brukar använda. Funderingsboken - tankar och samtal om stort och smått Sidan du försöker nå kräver att du är medlem i Lektionsbanken. Logga in Du åtar dig ingenting och det kostar inget. Bli medlem i Lektionsbanken

Välkommen till Ingelas lekstuga! Jag heter Ingela, är mamma till fem barn i åldrarna 8-23 år, och förskollärare. Alla mina barn har/har haft verbal dyspraxi. Verbal dyspraxi innebär en störning av artikulationsförmågan, man har alltså uttalssvårigheter. Här kan du läsa om verbal dyspraxi och språkstörning, och få tips om lekar, spel, sånger, sagor och böcker som passar alla barn. Att starta upp med ASL – att skriva sig till läsning – och vidare mot åk 2 Nu närmar vi oss slutet av det här läsåret och det innebär även att efter en skön sommar så analkar sig en ny hösttermin. Tangentdansen har under året fått fler och fler följare både på bloggen och på facebook där vi finns med samma namn. Flertalet av er kanske får ta emot en årskurs 1 och är förstås helt sålda på att starta med ASL, ett beslut som ni aldrig kommer ångra. Några av er har haft en årskurs 1 och ska nu ta er vidare till årskurs 2 och inte är riktigt säkra på hur ni ska fortsätta. Det här inlägget är riktat till er. Jag har under mina tre år som bloggare i Tangentdansens regi, med stor inriktning mot ASL, uteslutande delat mitt arbete för att visa hur fantastiskt det här arbetssättet är, både för oss lärare/pedagoger och framför allt hur givande och framgångsrikt det är för våra elever.

Resonera kring meta-förmåga i åk 2. Arbetet kring vår PP Vårt samhälle fortsätter. Vi har varit på studiebesök på kommunhuset och utifrån det besöket så har vi skrivit en återberättande text med en resonera-knorr. Vi började att återberätta med stöttning av vår Återgivandegenre-plansch. Så skrev vi texter mha våra bilder. Detta är eleverna ganska vana vid så idag utmanade vi lite med att resonera kring vårt studiebesök för första gången. Struktur: Kooperativ fyrfältare – Kooperativt lärande I vår undervisning ställs vi ständigt inför utmaningen att lära ut nya ord på ett effektivt och engagerande sätt. Att introducera ord genom att läsa upp ordet, skriva upp ordet och försöka att förklara på bästa sätt vad ordet betyder, blir lätt tjatigt när det är många ord att ta sig igenom. Att visa bilder till underlättar, men finns det inget bättre sätt som gör eleverna mer delaktiga?

Läsportalen Textbanken innehåller ca 400 läsövningar baserade på specialskrivna texter. Alla övningar ligger på webben medan själva texterna finns för läsning både på skärm och för utskrift som pdf-filer. Vissa texter består bara av ett avsnitt – vissa har upp till 12 korta kapitel. Den kortaste texten är på 60 ord och den längsta är på över 4 000 ord. ASL inspirationscafé i ett klassrum där tiden inte har stått stilla. : Pedagog Malmö Vi som har kommit till ett ASL-inspirationscafé på Bulltoftaskolan får ta del av skrivprocesser på datorn, genrepedagogik med cirkelmodellen som stöd, bloggen som pedagogiskt verktyg och massor av språkutvecklande arbete i allmänhet. Anne-Marie Johansson arbetar i en åk 1 på Bulltoftaskolan. I inledningen berättar hon att hon har arbetat på en samma skola i över 30 år. Hon ursäktar det med att hon inte har haft behov av att byta skola när det ändå händer så mycket runt omkring. När vi sedan får ta del av hur hon arbetar förstår vi att när det handlar om pedagogik har tiden inte stått stilla i hennes klassrum.

Related: