background preloader

Pinterest

https://hu.pinterest.com/

Related:  Módszertani (IKT)eszközök magyar nyelv és irodalom, illetve bármilyen tantárgyhoz

Didaktika: Illusztráció és egyéb A tanulók kiselőadásai olyan (monologikus) szóbeli közlési módszerek, amelyben az összefüggő közlés nem a tanártól, hanem a diáktól származik. A módszer alkalmazására csak bizonyos tárgyaknál és csak a felsőbb osztályokban kerülhet sor. De ekkor a tanárnak is alaposan fel kell készülnie, hogy kijavítsa az esetleges hibákat, illetve rákérdezzen az el nem hangzottakra. A kiselőadás támaszkodhat a tanulók Olvasmányélményére Valóságos tapasztalatára De igényelhet alapos könyvtári kutatómunkát is. A kiselőadást tartó tanulónak meg kell terveznie előadását, meg kell írnia, el kell mondania, s ez által fejleszti szóbeli kifejezőkészségét is.

Vizuális kultúra A tantárgyi anyagok a NAT és a kerettanterv által meghatározott lényeges célok és elvek megvalósításának, valamint a változások és újszerű tartalmak gyakorlati beépítésének, alkalmazásának érdekében készültek és készülnek. A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez és megítéléséhez, környezetünk értő alakításához. A tantárgy így nemcsak a képző- és iparművészet területeinek a feldolgozásával foglalkozik, hanem tartalmai közé emeli a vizuális jelenségek, közlések olyan köznapi formáinak vizsgálatát is, mint a tömegkommunikáció vizuális megjelenései, a legújabb elektronikus médiumokhoz kapcsolódó jelenségek és az épített, alakított környezet. A tantárgy részeként megjelenő mozgóképkultúra és médiaismeret keretében a médiatudatosság fejlesztése, a reflektív médiahasználat alakítása a cél.

FejlesztElek - olvasás tanítása Interaktív feladatok az olvasás tanításához GeoEduView: Kincsvadászat okostelefonnal Ötletek a QR-kódok iskolai felhasználásához Mostanság azért foglalkoztat az okostelefonok iskolai használata annyira, mert a tanulók szinte elválaszthatatlanok a kezükben levő kütyüktől, és csak zavarja őket – és bennünket pedagógusokat is – az iskolai munkában. Ezzel együtt ezeket az eszközöket akár a pedagógiai munka szolgálatába is állíthatjuk a keretek helyes kijelölésével és motiváló feladatok kiadásával.

Nyelv és Tudomány- Főoldal - Módszeresen: hogyan tanítható a kritikai gondolkodás? Pedagógiai módszerek Módszeresen: hogyan tanítható a kritikai gondolkodás? Egy hagyományosan felépített órán a tanár motiváló bevezetője után megtörténik az új anyag feldolgozása, majd az óra összefoglalással zárul. Az anyag „le van adva”, kérdés, hogy mindebből mennyi jut el a célközönséghez. Forráskritika Míg a heurisztika feltárja a művészettörténet tágabb és szűkebb értelemben vett forrásait, a kritika a nem odavaló - tehát téves vagy hamis - forrásanyag kiszűrését végzi. A forráskritika a műalkotásokkal kapcsolatban gyakran az eredetiség problémájaként jelentkezik. Közismert a tréfás mondás, hogy "Rembrandt 420 képet festett és ebből 800 Amerikában van". Ez a mondás a régebbi korokra méginkább érvényes volt, hiszen még a nagy múzeumok, a híres gyűjtemények is tele voltak hamis, tévesen attribuált, sokszor gyenge művekkel, amelyeket nagy mesterek alkotásainak tekintettek. Az előrelépés a 18.sz-ban történt meg: Bartsch és Nagler rézmetszet- illetve rézkarc-jegyzékei kiszűrték a nem-eredeti műveket és a festmények számára is hasznos alapnak bizonyultak. Eleinte elsősorban a nagy jegyzékek, katalógusok segítették elő az egyre finomabbá váló meghatározások megszületését.

A szövegértés és az olvasási készség fejlesztése alsó tagozaton BOOKR Kids Mesetár alkalmazásával – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ Az olvasáskészség és a szövegértés fejlesztése, valamint az e készségek fejlesztéséhez szükséges kompetenciák kialakítása összetett pedagógiai folyamat, amelynek során a megfelelő szövegek (mesék, versek, mondókák) kiválasztása, az alkalmazott módszerek és az eszközök meghatározó szerepet játszanak a folyamat eredményességében. A BOOKR Kids pedagógiai rendszere a következő alapelveken nyugszik: Az alsó tagozatos évfolyamok tanulóinak ismereteihez és képességrendszeréhez igazodó, különféle olvasási és szövegértési szinteket megkívánó, válogatott gyermekirodalmi művek több szempontból is pregnánsan érvényesítik az életkori és kognitív szempontból indokolt differenciálás pedagógiai elvét. A BOOKR Kids alkalmazás iskolai használatát elősegítő funkciók: Az Olvasási készség- és szövegértés-fejlesztés alsó tagozaton a BOOKR Kids interaktív mesekönyveivel akkreditált 30 órás pedagógus-továbbképzési program blended learning formában (kontaktórák és online munka keretében) biztosítja a tananyagot.

A 15 legjobb ingyenes szófelhő készítő program - Usernet Mi az a szófelhő? A szófelhő (angolul word cloud vagy tag cloud) egy esztétikus és látványos módja a szöveges adatok vizualizálásának. Minél gyakoribb egy szó a szövegben, annál erőteljesebben jelenik meg a felhőben. Légy kreatív és alakítsd át szövegeidet, ügyfél visszajelzéseidet, beszédeidet, prezentációidat egyszerű szófelhővé és kommunikálj a kulcsszavakkal egy könnyen érthető és rendkívül esztétikus módon. Mire használjuk a szófelhőket? Többnyire poénból vagy csak azért, mert jól néznek ki.

HEFOP A KOOPERATÍV MÓDSZERTAN ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI ALAPJAI Szerkesztette: Dr. Hanák Zsuzsanna A szerkesztett kézirat a "Suli-Nova" Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht. Koordinációjával elkészült ""Kooperatív tanulás" oktatási programcsomag adaptálása a nappali tagozatos tanár-szakos hallgatók alapképzéséhez. Tartalmazza továbbá a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program HEFOP 3. 3.2.-05/1.-2006-04-0012/1.0. pályázati projekt eredményeit. A vizuális kultúra tanítása 2001 őszén megjelent az Apáczai Kiadó gondozásában a vizuális kultúra tanításának kiadványa, az Első rajzfüzetem és az Útmutató a tanmenetjavaslattal. A NAT és a kerettanterv alapján elkészült könyveket gazdag kép- és illusztrációs anyag teszi vonzóvá. A gyerekek füzete érdekes, ötletekben gazdag. A színes lapok felelevenítik az évszakokat, napszakokat, az ünnepeket.

Letölthető tanmenetek, segédletek Taneszközeinkhez – a normál tanmenetek és egyéb segédanyagok mellett – ún. rugalmas tanmeneteket is készítettünk a tananyag csökkentése céljából, valamint a taneszközök könnyebb áttekinthetősége és az egyszerűbb használhatóság érdekében. A rugalmas tanmenet szélesebb pedagógiai szabadságot nyújt és jóval személyre szabhatóbb, mint a megszokott tanmenetek, továbbá az elsajátított tudáselemek további gyakorlásának és kiterjesztésének feltételeit, illetve a nagyobb mértékű differenciálás lehetőségét is biztosítja. A magasabb óraszámú tantárgyak esetén a szakmai munkaközösségek minden évfolyamra kidolgozták ezt a szabadabban kezelhető verziót, az emelt szintű képzés taneszközeit és az alacsony heti óraszámú tantárgyakat kivéve.

Festisite XWords – der kostenlose Online-Kreuzworträtsel-Generator

Related:  DaF