background preloader

Dystopin är här

Dystopin är här
Din kontinent har svämmats över. Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Och du har inte ens hunnit fylla 18. Hungerspelens skrämmande framtidsvision, där barn dödar andra barn på lek, är så skrämmande att många vuxna slutar läsa. Men bland de unga har böckerna satt tonen för en ny, dominerande litteraturtrend. Är de läskiga, dystopiska romanernas popularitet tecken på en jagad generation tonåringar som plågas av ångest inför att bli vuxna? – Jag tror man kan se det som en metafor för ungas oro inför framtiden, säger Henny Holmqvist, utgivningschef på B Wahlström. Relativt sett har Sverige än så länge förskonats från de värsta konsekvenserna av det senaste decenniets finanskriser, ökade terrorism och många miljökatastrofer. – Tonårslivet har förändrats radikalt. Så när kommer den första svenska dystopiromanen för unga vuxna? – Än så länge har vi inte sett några riktigt framgångsrika svenska exempel. Trenden är egentligen inte ny.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article14917787.ab

Related:  dystopierDystopierHungergamesDystopierDystopi

Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”. Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”. Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA där ungdomar tvingas att slåss för livet i en dokusåpa. Filmfredag guidar. Huvudstaden, den fin de siècle-dekadenta The Capitol står i centrum för hela berättelsen om ”Hungerspelen”. Den futuristiska metropolen styr över den stora friluftsarenan där 24 ungdomar tvingas vara med i en dokusåpa med dödlig utgång. april 2014 I Vägen möts vi ett postapokalyptiskt samhälle, där all civilisation har dukat under. Jorden skälver, naturen brinner och människor äter varandra. Ett rent helvete med andra ord. Alla värderingar om rätt och fel går liksom inte riktigt att applicera på ett sådant samhälle upptäcker jag ganska tidigt i min läsning.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna. Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Men det är värt att påminna om att denna tanke globalt har stor utbredning och att litteraturen i terrorismens tidevarv på gott och ont har stor sprängkraft. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft Du läser nu en av de fria artiklar du har kvar denna månad Prova SvD digital helt gratis i 2 månader Beställ på SvD.se/gratis2 Litteraturens omstörtande potential framträder sällan med sådan tydlighet som i den dystopiska romantraditionen. Böcker som ”Du sköna nya värld”, ”1984” och ”Fahrenheit 451” påminner oss om litteraturens makt – som frälsning, hot och propagandamedel.

Dystopier och undergångslitteratur - Minabibliotek Den 21 december 2012 går vi enligt Mayakalendern under som civilisation och en undergångsstämning sprider sig över världen. Vi befinner oss i en global undergångstrend och det avspeglas även i litteraturen. Maya-forskare världen över är eniga om att undergångsprofetian är en feltolkning och att julen kommer att passera även i år. Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen" En vanlig missuppfattning är att man blir lyckligare av psykoanalys. Att konfrontera sig själv - flera dagar i veckan, under många år - är tvärtom bland det mest smärtsamma och utmattande man kan göra. Vad som för mig varit livsavgörande med psykoanalys är att jag nu vet varför jag mår dåligt. Neurotiskt lidande, tecken på obearbetad sorg, benas ut och blir hanterbar. Genom att ha plockat isär mig själv, och förstått hur jag fungerar, så kan jag nu hjälpa mig själv.

Gästbloggaren: När allt förändrades - 17 science fiction-noveller Idag kan jag stolt presentera Ugglan & Bokens första gästbloggare! Henrik Hogland skriver om en science fiction-novellsamling: När jag efter mycket om och men fick en ledig stund från arbete, studier och småbarn passade jag på att ta en sväng inom Science Fiction Bokhandeln här i Göteborg. Att bara strosa omkring och få bläddra bland alla böckerna var riktigt trevligt, och mitt på en hylla stod en liten fyrkantig bok ut: När allt förändrades : 17 science fiction-noveller.

Dystopier att bli glad av! - Uppsala Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. En dystopi kan vara allt från ett urspännande äventyr i en kaotisk värld till en svidande samhällskritik där civilisationen lever under förtryck i vidriga förhållanden. Det är en litterär genre som slår hårt mot orättvisor och som varnar för hur vårt beteende i dag kan påverka vår framtid. Motsatsen till utopi

George Orwells ”1984” i topp efter Donald Trumps ”alternativa fakta” ”Var inte så överdrivet dramatisk om detta, Chuck. Du säger att det var en lögn. Sean Spicer, vår pressekreterare, gav alternativa fakta om det.” Så föll Kellyanne Conways ord under NBC:s ”Meet the press” då programledaren Chuck Todd försökte få henne att svara på varför Spicer så bestämt hävdade att aldrig förr har så många bevittnat en presidentinstallation som Trumps på fredagen. Läs mer: Vita huset har ”alternativa fakta” om publiken

Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen - Kultur & Nöje Artikelbilder Herman Geijer, sommarpratare i SR. Hur skulle Sverige klara en zombieattack? Troligen ganska bra, enligt överlevnads- och zombieexperten Herman Geijer. Mattias Vepsä/Sveriges Radio Dystopisk mininovell – en lektionsidé Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451. Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Nu är det hög tid för 8A att skapa egna dystopier. Några enkla tips innan eleverna sätter igång:

Related: