background preloader

The factlab - Where facts become your knowledge

The factlab - Where facts become your knowledge
Related:  SO

IKT på Johannes skola: Lektionsplanering: Skriv en klassbok om Sveriges landskap med BookCreator Här följer ett förslag på upplägg för att gå igenom Sveriges landskap med åk 3/4 med ikt-inslag. Sveriges landskap ingår i det centrala innehållet i geografi för årskurs 4-6: Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden. Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor. Här tar vi också hänsyn till delar av det centrala innehållet i svenska för åk 1-3: Att skriva på datorSkapande av texter där ord och bild samspelarSpråkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord.Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för bbarn, och hur deras innehåll kan organiseras.Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbsidor för barn. Samt för årskurs 4-6: Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Det här behöver du: OBS!

Our World in Data UNdata Bygga strategier för lärande | Gränslöst digitalt lärande Att lära känna nya elever tar både tid och energi. I år fick jag tre nya grupper och bara att lära sig alla namnen har tagit kraft. Därför kommer terminens första blogginlägg inte förrän nu. Den här terminen har vi SO-lärare på skolan planerat en gemensam uppstart med en tvåveckors metodkurs. Idén föddes när vi satt och sambedömde de nationella proven i samhällskunskap. Vi upptäckte att våra elever ibland hade svarat på mer än vad som frågats efter. Jag började med övningen i att jämföra. Vi vill även avdramatisera användandet av inlästa läromedel. Vi övade även på studieteknik och att sammanfatta en längre text genom att bara plocka ut det viktigaste. En övning gick ut på att utveckla resonemang. När eleverna hade utvecklat olika resonemang så fick de även träna på att underbygga dem. Bilden med språkstöd för att underbygga resonemang har jag gjort i Piktochart och ni hittar den här.

Gapminder: Unveiling the beauty of statistics for a fact based world view. Hur jobbar man med Reading to Learn? | MoD Reading to Learn (R2L) är en utveckling av genrepedagogiken och skapades för att ge eleverna mer stöttning och mer explicit undervisning. Det som är speciellt för det här undervisningssättet är att läraren upprättar stödstrukturer för att få eleverna upp på högre och högre nivåer. Här ger jag inte någon längre introduktion, det går att läsa mer på den australiensiska hemsidan Istället ska jag prata om hur man går till väga när man undervisar. Vilket text ska jag jobba med? Till att börja med väljer man en text. Innan undervisning – bearbetning av texten Sedan behöver man bearbeta texten. Arbetssättet heter Reading to Learn eftersom man går från läsandet av texter till att skriva gemensamt och avslutar med att eleverna skriver självständigt. Stycke för stycke-läsning Planering: Innan undervisning bearbetar man texten genom att ta ut viktiga begrepp och ord som man tror att eleverna inte kan. Några slutord

100 People: A World Portrait Plocka ut nyckelord ur en text Jordens inre och yttre krafter Syfte Syftet med avsnittet är att eleverna ska utveckla förmågan att analysera hur jordens inre och yttra krafter påverkar naturen och samhället, dels i närområdet men också på andra platser på jorden. Konkretiserade mål med avsnittet Målet med undervisningen är att du ska lära dig Jordens inre krafter Hur jorndens inre är uppbyygtAtt jordskorpan består av plattor och vilka teorier som stöder detta.Hur plattrörelserna påverkar jordytan och människornas livsmiljö.Hur bergarter bildas och kunna ge exempel på några bergarter.Att ge exempel vilka konsekvenser ett vulkanutbrott och en tsunami kan ge upphov till Jordens yttre krafter Vilket mönster de yttre krafterna följerVad vittring är och kunna ge exempel på hur det påverkar naturen och människors livHur vatten som yttre kraft påverkar landskapetHur människan påverkar landkapet Ord och begrepp Inre krafter: Yttre krafter: Planering för geografi i klass 7A vecka 4-6 Vi inleder med lärarledd genomgång. Ruta 1 – 6 ska alla hinna. Instuderingsfrågor:

Världsklass Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Läs mer VÄRLDSKLASSFortsättningen på succén Fröken Europa!Världsklass är den spännande fortsättningen på Fröken Europa. Nu handlar det om globala frågor som rättvisa, miljö och hållbar framtid. Men också om hur det känns att vara kär, vara kompisar eller ovänner. Den nye läraren Ruben ställer till det för eleverna när han vägrar undervisa om världen på ett traditionellt sätt. I Kerstin Gavanders andra skönlitterära bok om Kristin, Billy och alla andra får vi följa med i jakten på sanningen om Eva. FRÖKEN EUROPASkönlitteratur som väver in kunskaper om länder i EuropaFröken Europa är en skönlitterär berättelse som på ett naturligt sätt väver in kunskaper om länder i Europa. Fröken Europa är en magisk och spännande berättelse om elever som reser i tid och rum i Europa. Diskussionsfrågor till Fröken Europa finns att ladda ned kostnadsfritt. Ulrika Johansson på Fridtunaskolan i Linköping: Så här jobbade vi med "Fröken Europa" i min klass! Recension Fröken Europa är riktigt bra.

PULS 4-6 - Natur och Kultur Välkommen till PULS 4-6! Kompletterande material till grundböckernaHär kan du hitta kompletterande material till PULS-böckerna, som till exempel facit, bedömningsunderlag, filmer och digitala verktyg – klicka på respektive bok här nedanför. Kompletterande, fristående material Du kan även beställa PULS-snurror som underlättar läsförståelse av faktatexter och andra inspirerande gratismaterial. Klicka på fliken Extramaterial, fristående nedan! Elevwebben På PULS Elevwebb finns bl a filmer och övningsfrågor till böckerna. PULS grundböcker finns också som digital bok med intalad text. Läs mer

Related: