background preloader

Allt om Historia

Allt om Historia
Under en världsomsegling insåg Charles Darwin hur livet på jorden hade utvecklats. Hans teori om evolutionen var lika enkel som genial, men kastade samtidigt Bibelns skapelseberättelse över ända och mötte hårt motstånd. Text: Anna Larsdotter I augusti 1831 fick Charles Darwin ett brev som skulle förändra hans liv. Avsändare var hans vän John Stevens Henslow, professor i botanik i Cambridge. Av Henslow hade Darwin lärt sig massor om sitt stora intresse: djur och växter. I brevet frågade Henslow om Darwin ville följa med på en forskningsseglats runt jorden. Så gav sig Charles Robert Darwin den 27 december 1831 av på sitt livs resa. Darwin växte upp med en äldre bror och fyra systrar. Charles Darwin var inte av riktigt samma skrot och korn som sin far och farfar. Han hade lärt sig att stoppa upp djur och byggt upp en imponerande samling skalbaggar. Darwin fascinerades av de arter han hittade på ögruppen. Darwins anteckningar från resan med Beagle var fyllda av entusiastiska utrop.

http://www.alltomhistoria.se/artiklar/charles-darwin/

Related:  Webb-resurser

Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education Skrivet av Daniel Nordström Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning. Sammanställningen kommer att uppdateras löpande. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på digitala verktyg. Evolution De tidigaste organismerna var encelliga och levde för tre och en halv miljarder år sedan. Alla organismer har genomgått en evolution och skillnaderna mellan dem beror på gradvisa anpassningar till olika livsmiljöer. Evolutionära förändringar har oftast lett till mer komplexa former men ibland har organismer förenklats, till exempel parasiter. Med evolutionsteorin kunde Charles Darwin förklara hur olika arter av växter och djur har förändrats och utvecklats sedan livet började på jorden. Av allt liv som funnits har 99,9% dött ut. Av nu levande flercelliga arter har nästan två miljoner hittills beskrivits.

Charles Darwin Den 12 februari för 200 år sedan föddes Charles Darwin i staden Shrewsbury i England. Familjen hade gott om pengar eftersom hans far var läkare, men trots det var familjen inte utan problem. Hans mor var ofta sjuk och hon dog när Charles var bara 9 år. Charles fick flytta till en internatskola i närheten. Charles som tyckte om att titta på och samla växter och djur blev kompis med trädgårdsmästaren och tillsammans studerade de blommor och djur runt skolan. Charles upptäckte att en del av skalbaggarna och de andra insekterna såg annorlunda ut än hemma.

historiesajten Charles Robert Darwin föddes den 12 februari 1809 i Shrewsbury i England som son till läkaren Robert och Susannah Darwin. Under sin skoltid ansågs Darwin vara en typisk medelmåtta. Hans far ville att han skulle bli läkare så därför sändes han efter avslutad skolgång 1825 till universitetet i Edinburgh. Han var dock inte tillräckligt intresserad av att bli läkare så efter några års vistelse i Edinburgh flyttade han till Cambridge där han började att läsa teologi för att senare bli präst, och han tog där en lägre akademisk examen.

Modellförsök – evolution hos björkmätare Varje grupp behöver 30 svarta fjärilar (små bitar av svart papper)30 storspräckliga fjärilar (små bitar av tidningspapper med feta rubriker)30 småspräckliga fjärilar (små bitar av tidningspapper med artikeltext)Endera av tre olika habitat:Ett "svart habitat", bestående av en bit svart sopsäck, ungefär stort som ett A3-arkEtt "spräckligt habitat", bestående av en bit tidningspapper, ungefär stort som ett A3-arkEtt "vitt habitat", bestående av en bit vitt papper, ungefär stort som ett A3-ark Bakgrund Björkmätare (Biston betularia) i spräcklig och svart variant. I vår fjärilsart finns det tre fenotyper:A1A1: SvartA1A2: StorspräckligA2A2: Småspräcklig skrivning.se För elever Som elev kan du efter inloggning se dina kommande och genomförda skrivningar och genomföra samt lämna in skrivningar. När skrivningen är rättad kan du ta del av lärarens rättningar och kommentarer.

Charles Darwin Vid Edinburghs universitet försummade Darwin sina medicinstudier för att undersöka havslevande ryggradslösa djur och sedan uppmuntrade University of Cambridge honom att utveckla en passion för naturvetenskap.[3] Hans femåriga resa på HMS Beagle etablerade honom som framstående geolog vars observationer och teorier stödde Charles Lyells aktualistiska idéer och publiceringen av hans dagbok från resan gjorde honom känd som populärförfattare. Darwin förbryllades av den geografiska spridningen av naturliv och fossil som han samlade på resan, undersökte arternas transmutation och kom på sin teori om naturligt urval 1838.[4] Han diskuterade sina idéer med flera naturforskare, men behövde tid för utförliga efterforskningar och prioriterade sitt geologiska arbete.[5] Han höll på att utarbeta sin teori 1858 när Alfred Russel Wallace skickade honom en essä som beskrev samma idé, vilket ledde till att de omedelbart publicerade båda sina teorier gemensamt.[6] Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ekosystem Här finns beskrivningar av några olika ekosystem och naturområden, från den svenska trädgården till den välkända nationalparken Serengeti i Tanzania. Savanndelta. Foto: Lars-Åke Janzon Ett ekosystem är allt levande och den miljö som finns i ett naturområde. Ekosystem kan vara stora och små, till exempel området kring en stubbe, en trädgård eller hela planeten jorden. Djur, växter, svampar och mikroorganismer som lever tillsammans i ett ekosystem är alla beroende av varandra och påverkar varandra. Charles Darwins liv Charles Darwin föddes den 12 februari 1809 på godset The Mount i Shrewsbury, på gränsen till Wales. Pappan var läkare och finansman, medan mamman styrde tjänstefolket som tog hand om de fem barnen, som endast fick träffa föräldrarna någon timme per kväll. Charles var yngst. Han stammade och hade speciellt svårt för bokstaven ”w”. Pappa Robert försökte få pojken att säga ”white wine” (vitt vin) utan att hacka. Hans systrar lärde honom läsa, och ofta låg han under middagsbordet och stavade sig igenom ”Robinson Crusoe”.

Missförstånd king människans evolution II – Vem är det som kör? Då har vi kommit fram till del två i Vetenskapspedagogen Emils serie om evolutionen och missförstånd kring denna… Del två: ”Under vår arts evolution” Vi människor sticker ut från de andra människoaporna på flera sätt. Det mest uppenbara är att vi går upprätt och att vi kan prata med varandra.

Related:  Nowille_johanssonBIOLOGI