background preloader

Allt om Historia

Allt om Historia
Under en världsomsegling insåg Charles Darwin hur livet på jorden hade utvecklats. Hans teori om evolutionen var lika enkel som genial, men kastade samtidigt Bibelns skapelseberättelse över ända och mötte hårt motstånd. Text: Anna Larsdotter I augusti 1831 fick Charles Darwin ett brev som skulle förändra hans liv. Avsändare var hans vän John Stevens Henslow, professor i botanik i Cambridge. Av Henslow hade Darwin lärt sig massor om sitt stora intresse: djur och växter. I brevet frågade Henslow om Darwin ville följa med på en forskningsseglats runt jorden. Så gav sig Charles Robert Darwin den 27 december 1831 av på sitt livs resa. Darwin växte upp med en äldre bror och fyra systrar. Charles Darwin var inte av riktigt samma skrot och korn som sin far och farfar. Han hade lärt sig att stoppa upp djur och byggt upp en imponerande samling skalbaggar. Darwin fascinerades av de arter han hittade på ögruppen. Darwins anteckningar från resan med Beagle var fyllda av entusiastiska utrop.

http://www.alltomhistoria.se/artiklar/charles-darwin/

Related:  tebeWebb-resurser

Alkemi "Alkemisten", målning av William Fettes Douglas. Alkemi (arabiska الكمياء al-kimia, ’kemin’) kallas den äldre tidens vetenskap som var förstadium, en protovetenskap, ur vilket den moderna vetenskapliga kemin växte fram. Bland de äldsta bevarade skrifterna om alkemi finns Stockholmpapyrusen och Leiden X papyrusen. De som höll på med alkemi kallades "alkemister". I dag betraktas alkemi som en pseudovetenskap, och praktiseras inte av några meriterade kemister men förekommer i esoteriska kretsar, samt som symbolspråk inom till exempel den teoretiska psykologin. Medeltidens alkemi[redigera | redigera wikitext] Skolverkets filmer Språk- och kunskapsutvecklande arbete Play all Ämnesspråk är nyckeln till elevers kunskapsutveckling i olika ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Det innefattar att i både tal och skrift uttrycka och tolka begrepp, fakta och centrala tankegångar men också de känslor och åsikter som ämnet väcker. Alla språkliga färdigheter som att lyssna, tala, läsa och skriva berörs. 14:03 23:48 10:02 12:35 13:45 9:57 10:25 7:36 12:38 This item has been hidden Förskolan Play all Lär dig mer om skollagen, läroplanen och de allmänna råden för förskolan. 9:19 6:51 This item has been hidden Elevhälsa Play all Filmer från fortbildningsinsatserna inom Skolverkets uppdrag att under åren 2012-2015 genomföra insatser för en förstärkt elevhälsa. 30:47 10:02 7:15 2:01 8:22 12:55 This item has been hidden This item has been hidden

Modellförsök – evolution hos björkmätare Varje grupp behöver 30 svarta fjärilar (små bitar av svart papper)30 storspräckliga fjärilar (små bitar av tidningspapper med feta rubriker)30 småspräckliga fjärilar (små bitar av tidningspapper med artikeltext)Endera av tre olika habitat:Ett "svart habitat", bestående av en bit svart sopsäck, ungefär stort som ett A3-arkEtt "spräckligt habitat", bestående av en bit tidningspapper, ungefär stort som ett A3-arkEtt "vitt habitat", bestående av en bit vitt papper, ungefär stort som ett A3-ark Bakgrund Björkmätare (Biston betularia) i spräcklig och svart variant. I vår fjärilsart finns det tre fenotyper:A1A1: SvartA1A2: StorspräckligA2A2: Småspräcklig Evolution De tidigaste organismerna var encelliga och levde för tre och en halv miljarder år sedan. Alla organismer har genomgått en evolution och skillnaderna mellan dem beror på gradvisa anpassningar till olika livsmiljöer. Evolutionära förändringar har oftast lett till mer komplexa former men ibland har organismer förenklats, till exempel parasiter. Med evolutionsteorin kunde Charles Darwin förklara hur olika arter av växter och djur har förändrats och utvecklats sedan livet började på jorden. Av allt liv som funnits har 99,9% dött ut. Av nu levande flercelliga arter har nästan två miljoner hittills beskrivits.

Charles Darwin Vid Edinburghs universitet försummade Darwin sina medicinstudier för att undersöka havslevande ryggradslösa djur och sedan uppmuntrade University of Cambridge honom att utveckla en passion för naturvetenskap.[3] Hans femåriga resa på HMS Beagle etablerade honom som framstående geolog vars observationer och teorier stödde Charles Lyells aktualistiska idéer och publiceringen av hans dagbok från resan gjorde honom känd som populärförfattare. Darwin förbryllades av den geografiska spridningen av naturliv och fossil som han samlade på resan, undersökte arternas transmutation och kom på sin teori om naturligt urval 1838.[4] Han diskuterade sina idéer med flera naturforskare, men behövde tid för utförliga efterforskningar och prioriterade sitt geologiska arbete.[5] Han höll på att utarbeta sin teori 1858 när Alfred Russel Wallace skickade honom en essä som beskrev samma idé, vilket ledde till att de omedelbart publicerade båda sina teorier gemensamt.[6] Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gävlebocken Gävlebocken är en stor julbock av halm på trästomme som sedan 1966 sätts upp på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år. Traditionen upprätthålls av Gävle kommun, Arbetarbladet, Eje Berglund AB[1] och Gävle centrumsamverkan (förut Söder Köpmän)[2]. Under de flesta år som bocken blivit uppsatt har den olovligen blivit nerbränd. Naturvetenskapliga elevföreningen vid Vasaskolan brukar bygga en egen, mindre bock. Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education Skrivet av Daniel Nordström Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning. Sammanställningen kommer att uppdateras löpande. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på digitala verktyg.

Missförstånd king människans evolution II – Vem är det som kör? Då har vi kommit fram till del två i Vetenskapspedagogen Emils serie om evolutionen och missförstånd kring denna… Del två: ”Under vår arts evolution” Vi människor sticker ut från de andra människoaporna på flera sätt. Det mest uppenbara är att vi går upprätt och att vi kan prata med varandra.

Fossil Vill du veta hur lång tid det tar för ett fossil att bildas eller om alla fossila djur och växter är utdöda, finns svaren här. Du kan även läsa om fynd av fossil i Sverige. Spår av djur och växter Fossil är rester eller spår av djur och växter som bevarats i olika typer av sediment eller sedimentära bergarter som avlagrats någon gång under jordens historia. Sedimenten kan förbli mer eller mindre lösa, men ofta förstenas de och omvandlas till bland annat lerstenar, lerskiffrar, sandstenar, kalkstenar, tuffer. Charles Darwins liv Charles Darwin föddes den 12 februari 1809 på godset The Mount i Shrewsbury, på gränsen till Wales. Pappan var läkare och finansman, medan mamman styrde tjänstefolket som tog hand om de fem barnen, som endast fick träffa föräldrarna någon timme per kväll. Charles var yngst. Han stammade och hade speciellt svårt för bokstaven ”w”. Pappa Robert försökte få pojken att säga ”white wine” (vitt vin) utan att hacka. Hans systrar lärde honom läsa, och ofta låg han under middagsbordet och stavade sig igenom ”Robinson Crusoe”.

Related:  wilmaanderssonliebiologibiologinancy98vilhelmerikssonmatildaalexanderssonnoNo