background preloader

Ny lärare: Att presentera sig för klassen

Ny lärare: Att presentera sig för klassen
Detta att få en ny klass. Man är pirrig så det kryper i hela kroppen. En glad anspänning. Vilka är de eleverna? en vit sockerbit av godiskaraktär – mina absoluta favoriteren kaffekopp av det vackrare slaget – jag älskar stunder och kaffeen bok av det mer spännande genren – jag läser gärna högt och kommer att göra det för mina eleverkavel och kanel – för jag bakar gärna kanelbullar och de ska vara jättestora med mycket pärlsocker på (för jag gillar ord också)mina barns gosedjur – en av varje och så blir de presenterade. Och genom mina saker kan jag visa och berätta om mig själv. Related:  Skolstart och skolavslutningLärare

Material för uppstart Luften är fylld av förväntan, ett nytt läsår står för dörren. Möjlighet till utveckling och kunskap, möjlighet till utmaning och skapande av varje elevs bästa skola. Här delar jag med mig av uppstartsmaterial. Glöm inte att använda det utifrån ett tydligt syfte, varför, hur och vad – nyckelorden. Läs mer om mina uppstartstankar här: tankar Material Titt-ut-bok – om mig! Material: tittutbok Äntligen är du här! Ett häfte med uppgifter för första dagarna. Material: antligen Smartphone om migKlipp, klistra och svara på frågor om dig själv. Material: iphonesidor malliphonefront Kloka ugglans frågetärning Vad vet vi om varandra? Material: tarning Mina känslor och mer om migHur känns det att börja skolan? Material:intressekansla_kanslafemfaktajamforelse Arbetsblad Leta skolord, en svårare och en lättare variant:hitta-ordenhittaord_latt Hitta bokstäverna i ditt namn:ditt-namn Hitta en kompis, eleverna går runt och skriver in kamraters namn på de rutor som stämmerkompis Vad ska bortbort

Att använda exittickets som en del av formativ bedömning Under hösten har vi arbetat med kollegialt lärande och jag har ingått i en grupp som arbetat med hur man kan använda Blooms taxonomi för att ställa rätt frågor (se bilden nedan). Vi undrade hur vi kan ställa frågor som utvecklar elevernas lärande på bästa sätt. Syftet för oss var att:Ta eleven vidare till nästa kunskapsnivåAnpassa frågorna till lektionens syfteBli medvetna om vilka frågor vi faktiskt ställer i klassrummetSynliggöra elevernas kunskapsutvecklingFörebygga slentrianfrågeställandeArbeta igenom ett problemområde från fakta till analys och värdering. Som inspiration läste vi Christians Lundahls bok Bedömning för lärande s.116-125. För mig var fokus att definiera kunskapsnivån för varje lektion enligt Blooms taxonomi och sedan avsluta lektionen med en exitticket med en eller flera frågor kopplade till den kunskapsnivå vi arbetat med under lektionen.

Tips: Att ta emot en ny klass och kunna elevens namn Att ta emot en ny klass är viktigt. Det kan man göra när man är: nyanställd vid skolanövertar en klass från en annan lärareär tillbaka i tjänst efter ett studieuppbrott Nåväl. Jag tar en elev och adresslista – läser igenom denna högt för mig själv flera gånger.Jag kopierar upp flera stycken kopior av det senaste klassfotografiet (om det finns ett sådant)Jag tränar in namnen på eleverna. Barnets namn och betydelsen av att använda det riktiga namnet är en mycket viktig akt av handling och respekt. Det första mötet ska handla om att visa vilka vi är i klassrummet. Jag ordnar sätter stolar i en ring i klassrummet, så förbereder jag rummet för eleverna och mig själv. Då jag tar emot mina nya elever är jag mån om att göra ett pedagogiskt gott intryck. Sådana saker kan det vara bra att berätta för sig själv. Det är också bra att det är just pirrigt. Och då eleverna kommer så är de väldigt verkliga. - Jag har haft era namn till läxa och jag kan vartenda ett! - Hmmm, Mustafa, Mustafa… - Ok.

En läsande klass Bookmarks I love to read… I always have. It makes me sad to think of a world without books… I mean books with pages made of paper. One of my favorite things is to see a child passing the pages of a book while mama or papa reads. I believe that many memories are made between the pages of a book. image source With teacher appreciation week around the corner I round up some cute easy to make bookmarks just in case you need a little quick gift for those amazing teachers that make this world a better one. Here they are… CLIP it! Stitched Heart Bookmarks and Free Printable by Allison over at fabulous 30 Handmade Days. Jumbo Clip Bookmarks by Altered To Perfection Fabric Button Bookmarks by Little Lovelies. Bow Tie Bookmark by How About Orange Made of paper! Page Corner Bookmarks by Tally’s Treasury. Photo Bookmark by Creative Family Moments Free Printable Bookmarks by A Place for Twiggs Heart Bookmark by marthastewart.com I love them all! Name Tote tutorial Teacher’s Badge Holder tutorial Fabric Bookmarks tutorial Happy Tuesday!

Lektion att starta upp med efter sommarlovet kap 3 Den här lektionen brukar jag alltid göra. Den är rolig och den ger utrymme till elevernas berättelser om sommarlovet. Jag har gjort den för elever från årskurs tre och uppåt – det spelar inte så stor roll – huvudsaken är att eleverna kommer igång och får berätta. Mina klassrum har varit organiserade så att jag har skapat ytor där vi kan sitta i ring… så det blir automatiskt möjlighet i mitt klassrum. När man har samlat ihop så många olika namn så är listan full. När alla har sina papper färdiga så sätter man sig i en ring, eller också i sina bänkar. Läraren kan fråga Anne-Marie, eller be Anne-Marie berätta om hur det är att gå på händer, och sedan låta alla som har gjort det här räcka upp handen, kanske för att berätta mer om hur det är att gå på händer. Den här lektionen tar sin lilla tid men brukar generera berätteser om sommaren. Varje lärare kan konstruera sommarfrågor utifrån sina perspektiv.

Regler i klassrummet knutna till lärande och utveckling... ...istället för "ording och reda" - regler knutna till vett, etikett och uppförande.. Malin Lektioner inför uppstart – Skriv inte om ditt sommarlov! Nej, har inga skrivövningar om ”mitt sommarlov”. Det är för stort och så tvingande. Det måste ha innehållit något. Berätta om något du lärt dig i sommar? Detta är lärandefrågor. Appråpå pendeltåg/tunnelbanor och busslinjer så har jag hittat på lektioner kring det också. Följ upp genom att antingen berätta om det man tänker, eller så läser man upp det man har skrivit, en efter en i en ring, och så säger läraren – hur många känner igen sig i Lisas beskrivning av att lära sig steka pannkakor?

Tips för en inkluderande skolstart. Till lärare och föräldrar till elever med... Nu börjar det det dra ihop sig, man kan föreställa sig slutet på lovet. Nu är det några veckor kvar till skolstart och upprop. Datumet närmar sig. En del barn, ungdomar och familjer ser fram emot det. Då återkommer en struktur och ordning med rutiner och förutsägbarhet som kan vara svår att få till under lovet. Men för en del känns det inte lika bra. Några tips för att underlätta skolstarten för föräldrar och skolpersonal: Förutsägbarhet – Ta reda på/informera så mycket som möjligt om skolstarten. Information, gärna i flera former: skrift, bild, tal – Givetvis ska ni få det/skicka ut det skriftligt till alla. Personligt/Relationer - Kanske bör en del föräldrar och mentorer komplettera annan information med att träffas eller om äldre barn, mentor och elev. För att skapa struktur och förutsägbarhet, samt ge chans till att ställa fler frågor, bör information inför skolstarten innehålla: Vad är programmet? Struktur och förutsägbarhet. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

Related: