background preloader

Välkommen till Swede Hollow: en svensk slum

Välkommen till Swede Hollow: en svensk slum
På satellitfoton och på Google Earth ser platsen ut som ett mörkt sår i stadslandskapet. Mellan motorvägar och gator i St Paul, Minnesota, löper en liten remsa av växtlighet, till synes överbliven. Vägen ned i dalgången från gatu­nivån går genom Drewry's tunnel, byggd någon gång på 1870- eller 80-talet, anpassad för häst och vagn. Väl inne möts vi av vad som ser ut som "orörd natur": hela dal­sänkan är i dag en närmast söndervuxen park, kokande av grönska i högsommarvärmen. På stigen en bit ned stannar tre rådjur upp och iakttar oss. Men precis där de står gick för hundra år sedan en hårt trafikerad järnväg. Bilden av den svenska emigranten är i högre grad än vad vi själva förstår präglad av Vilhelm Mobergs Karl Oskar och Kristina. Mobergs utvandrare reser redan på 1850-talet – men de flesta av de 1,3 miljoner svenskar som emigrerar lämnar Sverige betydligt senare, med en topp kring förra sekelskiftet. – Ja, barnadödligheten var sannolikt hög nere i Swede Hollow.

http://www.dn.se/kultur-noje/valkommen-till-swede-hollow-en-svensk-slum/

Related:  UtvandrarnaInvandringArbetarlitteratur

Svenskarna bodde på soptippen Swede Hollow i Minnesota Signaturen ”Grundy”, reporter på tidningen St. Paul Daily Globe, har gett sig ut till vad han beskriver som en mycket märklig plats i sin egen hemstad. En enklav avskild från vad han kallar ”det riktiga St. Paul”. Stenen i ryggen blev droppen En gång vänder hon sig om: – Jag är precis som era mammor! ropar hon. Men de slutar inte. Planering för Utvandrarna i svenska, svenska som andraspråk och historia för år 7 - 9 1. Förankring i kursplanernas syften Eleverna ska få möjlighet att utveckla Sv/Sva: ”Det gör ont men vi måste berätta” Skriken. Det är skriken som dröjer sig kvar. Natnael Haile låter en hand svepa över sitt korta hår. Han är av de 155 personer som förra hösten överlevde katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa då fler än 360 människor miste livet.

Barnperspektivet - BRIS för vuxna - Främlingsfientlighet & rasism I Sverige är alla människor enligt lag lika värda. Ändå händer det att barn blir illa behandlade på grund av etnisk tillhörighet, hudfärg eller religion. Det är exempel på rasism och främlingsfientlighet. *Citat Flicka 15 år “Jag blir alltid retad i skolan. Demokrati – självklarhet eller rättighet? Texten till låten hittar du här! Hemma: * Lyssna på låten och följ med i texten samtidigt. * Skriv ner (eller markera) de ord som du tycker är svåra att förstå I skolan:

Efter flykten Rana är 10 år. I stället för att sova ligger hon och oroar sig över var hennes familj ska ta vägen härnäst. Hennes framtid är osäker. Rana är på flykt, tillsammans med miljontals andra som precis som hon tvingats lämna sina hem. Vi blickar tillbaka på vad som egentligen har hänt de senaste åren. "I Syrien finns bara död, vapen och mördare" - Bohuslän På knappt två veckor har Mulham Kadour, med fru och tre barn 2-6 år gamla, tagit sig från krigets Syrien till Hedekas utanför Munkedal. Mulham Kadour kramar om sin kusin. Det var 16 år sedan de sågs. Då var det i Syrien, nu i ett litet radhusområdet i Hedekas norr om Munkedal. Tidigare samma dag anlände Mulham och hans familj vid Stenas tysklandsterminal i Göteborg.

Related: