background preloader

Tre berättelser: Berättelser om dystopier

Tre berättelser: Berättelser om dystopier

http://www.ur.se/Produkter/171323-Tre-berattelser-Berattelser-om-dystopier

Related:  dystopierLitteraturhistoriaDystopierDystopitemaHungergames

Dystopin är här Din kontinent har svämmats över. Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Strålkastarljus på litteraturens doldisar Litteraturhistorien är en prydlig historia, böcker sorterade efter namn och årtal. Daniel Defoe skrev ”Robinson Crusoe” (1719). Jonathan Swift skrev ”Gullivers resor” (1726). Jane Austen skrev ”Stolthet och fördom” (1813). Vi vet det, eller kan lätt slå upp det. april 2014 I Vägen möts vi ett postapokalyptiskt samhälle, där all civilisation har dukat under. Jorden skälver, naturen brinner och människor äter varandra. Ett rent helvete med andra ord. Alla värderingar om rätt och fel går liksom inte riktigt att applicera på ett sådant samhälle upptäcker jag ganska tidigt i min läsning. Min moralpanik famlar i blindo. Vem gör rätt? Dystopiska associationer i tiden - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen Jag vet inte varför mina personliga associationer tog nyss nämnda väg under valrörelsen och regeringsbildningen i veckorna, men det mesta känns så overkligt. Det är som om speciellt Sverige har självutplånande tendenser av liknande typ inom bloggens områden (såväl som inom flera andra), styrda av märkliga politiskt korrekta grupptänksideologer, trogna lärjungar och övriga troende. Man får hoppas att den krassa verkligheten snart går upp för fler, liksom likheterna med sagan om Kejsarens nya kläder. Nuvarande regeringen verkar än mer manisk än den föregående om förträffligheten hos exempelvis vindkraft och andra så kallade ”förnyelsebara energikällor”. Löfven själv hördes nyss (liksom tidigare Lena Ek) yttra att Sverige ska ”gå före”, i syfte att bland annat skapa ”gröna jobb” och ”ny teknologi”. Han tycktes helt övertygad om att detta är rätt väg för landet.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna. Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Men det är värt att påminna om att denna tanke globalt har stor utbredning och att litteraturen i terrorismens tidevarv på gott och ont har stor sprängkraft. Härifrån är steget inte långt till slutsatsen att litteraturen är särskilt lämplig som kanal för propaganda. Också denna uppfattning har lyst med sin frånvaro i debatten.

Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”. Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”. Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA där ungdomar tvingas att slåss för livet i en dokusåpa. Filmfredag guidar. Gästbloggaren: När allt förändrades - 17 science fiction-noveller Idag kan jag stolt presentera Ugglan & Bokens första gästbloggare! Henrik Hogland skriver om en science fiction-novellsamling: När jag efter mycket om och men fick en ledig stund från arbete, studier och småbarn passade jag på att ta en sväng inom Science Fiction Bokhandeln här i Göteborg. Att bara strosa omkring och få bläddra bland alla böckerna var riktigt trevligt, och mitt på en hylla stod en liten fyrkantig bok ut: När allt förändrades : 17 science fiction-noveller. Med en prislapp på 69kr för en novellsamling i kartonnage så undrade jag vad detta kunde vara och på svenska dessutom. Det var ett bra tag sedan som jag hade läst en novellsamling så varför inte tänkte jag och nu sitter jag här och försöker skriva en kort recension om samlingen.

Undergångstro ger bra berättelser - Uppsala I år har ryktet gått om att världen ska gå under. Det är inte första gången som människor tror att tidens ände är nära. Något som gjort stort avtryck i böcker och film. Apokalypsens fyra ryttare, målning av Viktor Vasnetsov, 1887. Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen" En vanlig missuppfattning är att man blir lyckligare av psykoanalys. Att konfrontera sig själv - flera dagar i veckan, under många år - är tvärtom bland det mest smärtsamma och utmattande man kan göra. Vad som för mig varit livsavgörande med psykoanalys är att jag nu vet varför jag mår dåligt. Den demokratiske poeten Göran Greider minns Tomas Tranströmer. ”Han lät mig hoppa i fallskärm från drömmen till verkligheten.” Hur upplevde du Tranströmer första gången du läste honom?” En halvtimme hade gått sedan beskedet om poetens död och de ringde från en tv-kanal och bad mig medverka på telefon. Jag stod i Stockholms tunnelbana, i de slamrande katakomberna, en sen fredagseftermiddag. Folk skyndade förbi.

Dystopisk mininovell – en lektionsidé Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451. Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Recension: Dörren - Margaret Atwood (Poesi) Poeten har återvänt till att vara poet efter att i årtionden ha varit virtuos i stället. Så skriver Margaret Atwood i sin senaste diktsamling – den första på över tio år – om återvändandet till det poetiska kall som inledde hennes långa författarskap. Sedan 80-talet har hon etablerat sig som en av Nordamerikas största prosaister, med över 20 romaner och ett Bookerpris i bagaget, samt skaffat sig en trogen internationell läsarskara med böcker som ”Tjänarinnans bekännelse”, ”Kattöga” och ”Den blinde mördaren”.

Nils Forsberg ser "Hunger games" och förundras över "Metamorfoser", ett av den västerländska litteraturhistoriens mest inflytelserika verk Katniss Everdeen är ett med pilbågen. Hjorten står stilla bland träden en bit bort och för ett ögonblick är hon förenad med den också, så som jägaren är med sitt villebråd. Scenen kommer bara några minuter in i "Hunger games" och etablerar flera teman i filmen.

Related: