background preloader

Allmänna skrivtips

Related:  linbyb

Valhalls svenskblogg Tips inför skrivandet! När ni ska skriva era uppsatser har vi bl a pratat om hur viktigt det är att man först disponerar sin text genom att tänka till först. Det är första steget innan du börjar skriva. När du väl skriver är det bra om du känner till några saker som kan lyfta din text något mer. Jag går kort igenom vad här under. Vad är gestaltning? Det är också bra om man kan använda synonymer och variera sitt språk när man skriver så det inte låter så lika när man läser texten. En annan sak jag berättat för er och som ni också tränat en hel del på är att använda bildspråk. När du ska resonera är det viktigt att du kan göra det från flera olika perspektiv. När du skrivit klart är det viktigt att du strukturerar din text med styckeindelning, att du kontrollerar din stavning och ser om du kan byta ut några ord eller förklara något bättre som är otydligt. Jag såg nyligen denna film från Orka Plugga som förklarar det jag berättat för er ovan. Slutligen – har du koll på texttyperna?

Skrivarskola - Mediekompass Publicerad: 10 december 2018 Medie- och informationskunnighet – MIK – är centrala frågor i Skolverkets styrdokument och avgörande för vår förmåga och möjlighet att orientera oss i en komplex och föränderlig omvärld. Förståelse för och kunskap om det journalistiska uppdraget och arbetssättet är därför av stor betydelse i undervisningen för våra barn och ungdomar. Genom att låta eleverna själva arbeta med journalistiskt skrivande som ett led i undervisningen, ges de möjligheten att utveckla förmågor att förstå, värdera och tolka nyheter och information. Mediekompass Skrivarskola syftar till att underlätta för lärare som vill använda sig av det journalistiska arbetet som metod i sin undervisning. Att skriva journalistiska texter lämpar sig såväl inom ramen för språkundervisningen, som ämnesövergripande där textens innehåll formas av kursmomentens innehåll. Centralt i Skrivarskolan är Publicistguiden som Mediekompass utvecklat tillsammans med Statens Medieråd. Publicistguiden 2018 i helhet

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet. Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Får jag använda material jag hittar i banken? Kostar det pengar att använda Skolbanken? Det kostar ingenting att använda Skolbanken eller innehållet i den. Hur bra är materialet?

När vikarien ska ta över - Robin Smith Jaha, VAB. Igen. Fan också! Vi är många, vi lärare som upplever stress när vi inte kan vara på plats i skolan och ta hand om våra elever. Ofta går det så långt att vi går till jobbet fast vi är sjuka eller jobbar från hemmet fast vi inte får betalt. Det är liksom lättare än att ordna med allt vi behöver fixa till för att vara borta och sedan fixa med allt vi behöver ordna till när vi kommer tillbaka. I det här inlägget vill jag dela med mig av ett upplägg som har fungerat väl när jag varit frånvarande, och till och med när jag varit närvarande. Steg 1 I Life of Pi finns ett avsnitt där författaren beskriver ett av de många djur som figurerar i berättelsen, hyenan. Jag har delat upp textutdraget från Life of Pi och stoppat in det i en presentation. I am not one to hold a prejudice against any animal, but it is a plain fact that the spotted [creature] is not well served by its appearance. Steg 2 Steg 3 Steg 4 Sådärja! Steg 5 Den avslutande övningen är så klart den svåraste.

Hitta motivationen | Orka plugga Bra pluggstrategier är viktigare än talang Läraren Martin Fernström är övertygad om att alla kan lära sig plugga. Det handlar bara om att hitta rätt strategier! Och här på Orka plugga-sajten kan du hitta just det – tips och verktyg som hjälper dig att plugga o... Din skolgång kostar en miljon Skolan är gratis för dig, men utbildningen du får kostar ungefär en miljon kronor. Alla kan lära sig plugga Vi människor kan inte springa som geparder eller klättra som lemurer, men vi är skapta för att lära oss olika saker. ”Alla människor kan lära sig, det handlar inte om talang utan om att lära smart och att använda rätt... Läsning kan öppna världar Att läsa är ett unikt sätt att få ta del av en annan människas upplevelser och perspektiv. Alla har olika strategier "När du känner att du förstår och att det lossnar - fortsätt så!"

Språket på väg - ett bedömningsstöd i svenska Språket på väg är ett kartläggningsmaterial för dig som undervisar i svenska eller svenska som andraspråk i årskurs 7–9 och vill kartlägga dina elevers språkutveckling. Språket på väg är ett kartläggningsmaterial för dig som undervisar i svenska eller svenska som andraspråk i årskurs 7–9 och vill kartlägga dina elevers språkutveckling. En del av materialet vänder sig direkt till eleverna. Materialet laddas ned via länkarna nedan. Matriserna i Språket på väg finns också i wordformat för dig som vill använda dem digitalt. Ladda ner materialet Språket på väg, del 1 (1,0 MB) Språket på väg, del 2 (1,0 MB) Hämta matriserna i word-format Matriserna i Språket på väg (389 kB)

Interpunktion - lär dig allt om skiljetecken Interpunktion avser användningen av skiljetecken såsom punkt, komma, utropstecken et cetera. Att tillämpa korrekt interpunktion är en viktig del i ett bra språkbruk. Punkt Det vanligaste användningsområdet för en punkt i språket är som avslutning på en mening. Tre efter varandra följande punkter som avslutning på en fras har funktionen att visa att texten avbrutits, men att en fortsättning eventuellt finns. I exemplet: ”Du vet vad jag menar …” låter punkterna representera något outsagt som inte behövs för att innebörden ska förstås. Detta förfaringssätt är också vanligt på webbsidor där det ofta står något i stil med ”Läs mer …” och med ett klick kan besökare läsa hela texten. Korrekt sätt att skriva tre punkter på detta sätt i slutet av en fras är med ett mellanrum före första punkten och sedan övriga punkter utan mellanrum. Om punkterna avslutar ett avbrutet ord eller en avbruten mening, till exempel: "Det var då själva Komma Semikolon Kolon

Appar för SFI - Sfipaddan Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.Pinned: 4 Sep 2014 Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmerPinned: 13 Aug 2014 I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia.

Venit in mentem « En gymnasielärare kommer att tänka på… Orden som ska skrivas ihop Uttrycket extra val hade få hört innan Stefan Löfven uttalade det på en presskonferens. Och efter decemberöverenskommelsen föll det åter i glömska. Det val som skulle ha hållits om en månad var något extra, något utöver det val som gjordes i september 2014. Men skrivs det extra val – i två ord – eller extraval – som en sammansättning? Denna språkfråga dryftades nästan lika intensivt som själva valet. Och den som sökte svaret på riksdagens webbplats blev förvirrad: där förekommer båda varianterna. Det fina med just extra val och extraval att det faktiskt inte spelar någon som helst roll vad vi väljer. Att felaktiga särskrivningar generellt blir så uppmärksammade, beror nog främst på att de ofta är ofrivilligt roliga. Oavsett hur roligt det är bör du undvika att skriva isär sammansättningar. Och om ord ska skrivas ihop eller isär är i de flesta fall inget problem att avgöra. Några ord är klurigare att bestämma. Och därmed är vi tillbaka vid extra valet.

Nio appar för att lära sig svenska Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.Pinned: 4 Sep 2014 Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmerPinned: 13 Aug 2014 I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia.

The 50 most important English proverbs The 50 most important English proverbs What are proverbs? Every culture has a collection of wise sayings that offer advice about how to live your life. These sayings are called "proverbs". How can you use proverbs to learn English? It's good to know the really common English proverbs because you hear them come up in conversation all the time. You know what they say: when the going gets tough... (Read #5 below to learn the rest of this proverb and what it means.) Learning proverbs can also help you to understand the way that people in English-speaking cultures think about the world. Proverbs can also give you good example sentences which you can memorize and use as models for building your own sentences. The most important English Proverbs This is a list of some of the most important and well-known English proverbs. The meanings of some of these phrases have shifted over the years, so a proverb might have originally had a different meaning than the one I explain. Print this List

Textbindning Ta hjälp av Konjunktioner och variera dig.Av de enkla satserna "det regnar" och "jag är inomhus" kan man exempelvis skapa: "Det regnar och jag är inomhus" "Om det regnar, så är jag inomhus" "Eftersom det regnar är jag inomhus" "För att det regnar är jag inomhus" "Fastän det regnar är jag inomhus" "Trots att det regnar är jag inomhus" "På grund av att det regnar är jag inomhus" "Jag är inomhus eftersom det regnar" "Jag är inomhus för att det regnar" "Jag är inomhus på grund av att det regnar" "Jag är inomhus fastän det regnar" "Jag är inomhus trots att det regnar" Ett vanligt inslag i skönlitterära texter som förstås påverkat elevernas texter är bruket av kommatecken som "bindemedel" mellan satser. Det går faktiskt emot språkregler med undanteget när det handlar om tre satser och den sista knyts an med hjälp av ett “och”. Se exempel: "Det regnar, jag är inomhus vilket kändes helt rätt" vilket går emot språkregler, men funkar. Exempel 2 "En bil körde just förbi huset. Exempel 3 Diskutera

Related: