background preloader

Tips och tankar om programmering för barn och andra nybörjare.

Tips och tankar om programmering för barn och andra nybörjare.

https://kulmedkod.wordpress.com/

Related:  ProgrammeringIKT i praktikenDator, iPadBlogginlägg

I Geek Girl Mini lär tjejerna sig koda - Lilla gumman Så fort det är en träff med Geek Girl Meetup någonstans brukar Lilla Gumman delta. Vi lär oss av varandra och kanske ännu viktigare, vi inspireras av varandras kunskap och engagemang så att vi kommer vidare och faktiskt startar något själva. I våras träffade Lilla Gumman geekgirlen och svenskaläraren Karin Nygårds på konferensen med temat Enter Space i Stockholm. Om kursplanering.se I korthet Webbplatsen är ett verktyg för att skapa och hantera kursplaneringar.Webbplatsen är ett verktyg för att dela med sig av filer, länkar och andra resurser som är användbara i undervisning.Webbplatsen är under betatestningWebbplatsen är helt öppen, och allt innehåll på den är öppet. Videoversionen Det finns nu en spellista med videor som visar hur kursplanering.se (version 1.0) fungerar! Videorna, och lite annat, hittar du här:

del 2 Del 2 i serien handlar om presentationsverktyg. I stort sett varje gång jag lyssnar på en föreläsning är jag överraskad över att föreläsare inte utnyttjar den digitala tekniken fullt ut. De allra flesta har skrivit ut åhörarkopior, d v s papperskopior av de bilder som de visar eller så delar de presentationen med åhörarna efter att presentationen genomförts. Bägge dessa sätt är att ”tänka som man alltid gjort”. Tekniken idag möjliggör att deltagarna kan få presentationen innan föreläsningen eller i samband med att föreläsningen börjar och åhörarna kan göra eventuella egna anteckningar direkt i presentationen. Exempel på olika presentationsverktyg och några största styrkor och svagheter

Inför Hour of Code: Tio resurser till I somras postade jag en lista över 20 verktyg för nybörjarkodare i olika åldrar. Att det finns ett stort intresse för sådana resurser är tydligt – inlägget blev snabbt ett av de två i särklass mest visade på denna blogg. (Det andra handlar om ”programmeringsspel” och ligger här.) Under det knappa halvår som förflutit sedan dess har jag snubblat över ytterligare ett antal sajter och appar för er som vill börja programmera.

Vad säger läroplanen? Programmering hjälper att träna matte. Det hjälper att tänka i olika ämnen. Man kan bli smartare och komma på idéer. Man kan bli bättre på att samarbeta, lära och utforska. Vi använder modern teknik för att skapa. Av Ester och Disa Ny rapport om internet som politiskt verktyg I politiska sammanhang talas det ofta om hur tekniken gör det möjligt att nå fler väljare, att påverka och att föra dialog med. Men hur mycket använder människor egentligen internet som informationskälla i politiska sammanhang? .SE har tagit fram rapporten Svenskarna och politiken på internet, som handlar om hur människor söker och tar del av politisk information på internet. del 1 Sociala medier kan vara ett ypperligt hjälpmedel för lärare. Här ger jag ett par exempel på vad jag menar: Twitter är riktigt bra fortbildning för lärare och skolledare.

20 verktyg för stora och små nybörjare Sedan jag började blogga om olika sätt att lära sig programmera har jag stött på ett stort antal verktyg och resurser, avsedda för nybörjare i olika åldrar. En del har jag hittat via andra bloggar, artiklar och Twitterinlägg. En del har ni läsare/följare tipsat om. Några har jag själv blivit riktigt förtjust i, och puffat för i tidigare inlägg. Andra har jag bara testat lite grann och vissa har jag ännu inte hunnit prova alls.

Related: