background preloader

Jogtiszta anyagok projektekhez (is)

Jogtiszta anyagok projektekhez (is)
Szerzői jog és creative commons A Creative commons-licencek célja, hogy a szerzői jog (copyright) alá eső művek szerzői nyilatkozzanak arról, mások hogyan oszthatják meg, használhatják fel vagy módosítsák azokat. A Creative commons több fajta védelmet kínál a ’minden jog fenntartva’ -tól a ’nincsen jog fenntartva’ skáláig. A szerzőt megilleti a személyhez fűződő jog, a szerzői jog automatikus. A Creative Commons segítségével a szerzők nyilatkozhatnak arról, milyen módon adnak engedélyt műveik felhasználására vagy esetleges módosítására. Kiindulásképp érdemes böngészni ezt a wakelet gyűjteményt a témában. Képek Pixabay – kulcsszavak használatával egyszerűen kereshetünk képeket a kívánt témakörben. Unsplash – nem szükséges a szerzői jogokat feltüntetni, de biztatnak arra, hogy tegyük meg. Videók Flickr -bár leginkább képek keresésére használjuk, sok videót is találunk itt. Hanganyagok Még több ötletért ajánljuk kedves Olvasóink figyelmébe a Digitális Témahét webináriumát a témában. Források:

https://moderniskola.hu/2020/07/jogtiszta-anyagok-projektekhez-is/

Related:  Text and imageZene, dalok, hang

Szabadon felhasználható képek – de honnan? Pedagógusként nap mint nap sok olyan fejlesztő, szemléltető anyagot készítünk, amihez képeket használunk. Ha csak osztálytermi, iskolai használatra szánjuk, akkor tulajdonképpen majdnem mindegy, hogy honnan szerezzük be a képeket. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor ezeket az anyagokat, más kollégák segítségére megosztjuk a social mediaban. Ekkor már nagyon oda kell figyelnünk, mert a szerzői jogok ugyanúgy vonatkoznak a videókra, képekre is, mint a könyvekre, fejlesztő füzetekre, cikkekre, szakdolgozatokra és még sorolhatnám mi minden másra. Ezért nagyon jó, ha tudjuk, hogy azoknak a képeknek, amiket az interneten találunk nem mindegyike szabadon felhasználható. Ha a Google-ban keresünk képeket akkor az eszközök fület kell megkeresnünk, ekkor előjön még egy sor, ahol a felhasználási jogok közül kell kiválasztanunk, hogy melyik szűrést szeretnénk alkalmazni.

Digitális Témahét - Képek, hangok, videók oktatási projektekben (webinárium) Képek, hangok, videók oktatási projektekben (webinárium) Főző Attila László 1. - 12. évfolyam Módszertani leírás Összefoglaló A források kezeléséről és a hivatkozásokról Segédlet az SZTE BTK Neveléstudományi Intéztenék szakdolgozói számára Összeállította: Molnár Edit Katalin 2006. A Magyar Pedagógia (1993) teljes stíluslapját ld. a folyóirat honlapján. A források elismerése A forrásokat a szövegben rendszerint szerzőjükkel és a keletkezési/kiadási évszámmal azonosítjuk. Miért jó, és mire jó a … Voice Dictation – Írj a hangoddal Gyógypedagógusként folyamatosan keresnem kell azokat a lehetőségeket, melyekkel a tanítványaimnak segíteni tudok, könnyebbé tudom tenni az életüket. Egy ilyen web2-es alkalmazás a Voice dictation is, melynek segítségével a nehezen író (mert például mozgássérült), vagy diszlexiás, diszgráfiás gyermekek is könnyedén boldogulnak. A beszédfelismerést használó, segítő technológiák ismerete igen hasznos a speciális igényű és tanulási nehézségekkel küzdő diákok, felnőttek számára. Nyitóoldal Az alkalmazás az elmondott szöveget automatikusan leírja, követi a hangutasításokat is.

Magyar Pedagógia A Magyar Pedagógia publikációs stílusa A Magyar Pedagógia mint a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának folyóirata feladatának tekinti a pedagógiai szaknyelv és publikációs szokások fejlődésének segítését, ezért rendszeresen közzéteszi a publikációk stílusára vonatkozó ajánlásait, szerkesztési konvencióit és a kéziratokkal kapcsolatos formai követelményeket. A nemzetközi tudományos folyóiratok szigorú formai követelményeket alakítottak ki, a Magyar Pedagógia stílusa e normákhoz igazodik.

Ingyenes gépírás oktató program - Gépíró program - manonet Online ingyenes gépírás oktató program, mellyel könnyen gyakorolhatod a gépírást, tízujjas vakírást. A leckéket igyekszem folyamatosan bővíteni. Köszönet az eddigi segítségért Luxeder Katalinnak, és mindenki másnak! A program ingyenesen használható, így tanfolyamokat szervező cégek, vállalkozások is ingyenesen használhatják. Megjegyezném azonban, hogy semmilyen szervezettel nem állok semmilyen szerződéses, vagy külön megállapodásos viszonyban.

International Communia Association - The International Association On the Digital Public Domain Radiooooo Szerzői jog és Creative Commons by Attila Főző on Prezi 33+ hely, ahonnan ingyenes képeket tölthetsz le Képeket találni a bejegyzésedhez nagy tortúra. Persze vannak fizetős oldalak 1-2 dollárért képenként, de mégis jó érzés ingyenes képeket letölteni. Főleg blogbejegyzéseknél esik rosszul 1-1 képért fizetni, én is mindig utáltam a procedúrát, ezért kerestem a megoldást.

Creative Commons Hungary TFeri.hu - Gépelgetés helyett Megjelent a Fejér Megyei Hírlap 2019.márc.19-i számában. Sokan azért nem szeretik az informatikát, mivel sokat kell gépelgetni. Bár informatika tanárként rá vagyok kényszerítve, de be kell vallanom, hogy sokszor én sem szeretem a billentyűzeten való pötyögést.

Related: