background preloader

Etusivu - Opettajan tekijänoikeusOpettajan tekijänoikeus

Etusivu - Opettajan tekijänoikeusOpettajan tekijänoikeus

http://www.opettajantekijanoikeus.fi/

Related:  opettajan työvälineetalassusannivid

Netiketti - Suomen Internetopas Internet eli netti on monin tavoin omalaatuinen media. Sen kautta voit tavoittaa satoja miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Verkko on täynnä hyödyllisiä tiedostoja, ohjelmia, kuvia, ääntä ja multimediaa. Tiedon lisäksi verkossa on runsaasti viihdettä, hupia ja siellä voi lisäksi tehdä ostoksia ja hoitaa pankkiasioita. Huoltajan käyttölupalomake, vedos kommentoitavaksi Saimme KOTEK-hankkeelle pyynnön verkkosovellusta varten olevan lupalomakkeen laatimisesta. Koska tällaiselle lomakkeelle on todennäköisesti laajempaakin tarvetta ja koska tämän blogin lukijoilta tuntuu tulevan hyvää palautetta, julkaisemme draft-version lomakkeesta kommentoitavaksi. Huoltaja: Oppilas: Annan täten suostumukseni siihen, että oppilas saa käyttää X palvelua osana opintojaan.

Kopiokissa Kopiokissa kertoo tekijänoikeuksista nopeasti, viihdyttävästi ja oivalluttavasti, yhden sivun mittaisissa sarjakuvissa. Sarjakuvat soveltuvat sekä opettajille että heidän oppilailleen ja niitä saa käyttää vapaasti opetuksessa. Sarjakuvat julkaistiin vuoden 2013 aikana. Sarjakuvan osat julkaistiin samanaikaisesti Opettaja-lehdessä ja netissä. YouTuben tekijänoikeuskeskus – YouTube Sisällön hallinnoiminen YouTubessa Alla olevat resurssit opastavat tekijänoikeuksien hallintaan liittyvissä vaivattomissa prosesseissa, jos esimerkiksi haluat tehdä ilmoituksen oletetusta tekijänoikeusloukkauksesta tai uskot, että videosi on poistettu väärin perustein. Saat myös tietoa siitä, miten voit kiistauttaa Content ID -sisällöntunnistuksen osuman. Mikä on nettietiketti? Nettietiketti tarkoittaa käyttäytymissääntöjä tietoverkossa. Alla on lueteltu asioita, jotka oppilaan olisi hyvä muistaa, kun hän lähettää koulusta, kirjastosta tai kotoa sähköpostia tai muita viestejä Internetissä. Opettaja voi monistaa nämä säännöt oppilailleen tai suurentaa ne julisteeksi luokkahuoneen seinälle.

10 ohjetta ympäristöään kuvaavalle Valokuvien, äänen ja videon tallentajan on huomioitava tekijänoikeusasioiden lisäksi erilaisia yksityisyyden suojaan liittyviä lakeja. Tässä on 10 tärkeintä ohjetta. 10 ohjetta ympäristöään kuvaavalle julisteena. CC BY Ohjeet ovat saatavilla myös julisteena, jota voit vapaasti jakaa ja tulostaa. Älä tallenna mitään tiloista, joihin sinulla ei ole oleskeluoikeutta.Kotirauha on ehdoton, ilman haltijan lupaa ei saa tallentaa mitään.Rakennuksia saa kuvata ja kuvia käyttää.Pysyvästi julkisessa tilassa olevia teoksia saa kuvata, mutta kuvia ei saa käyttää ansiotoimintaan.Muita suojattuja teoksia ja tuotoksia saa tallentaa vain, jos ne ovat tallenteessa sivuosassa.Ihmisiä ei saa kuvata tai videoida tunnistettavasti heitä halventavissa tilanteissa.Tunnistettavia ihmisiä sisältävän kuvan tai tallenteen julkaisu edellyttää lähes aina lupaa.

Digilupa opetuskäyttöön Digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Teoksista saa kopioida muutaman kappaleen yksityiseen perhepiirissä tapahtuvaan käyttöön. Kun tehdään digitaalisia kopioita tekijänoikeuden suojaamasta aineistosta opetus- tai tutkimuskäyttöön, tarvitaan kopiointiin ja käyttöön oikeudenomistajan lupa. Kopioston Digiluvalla opettajat ja oppilaitoksen muu henkilökunta sekä opiskelijat voivat skannata osia painetuista julkaisuista ja kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivustoilta. Saanko upottaa Youtube-videon suljettuun oppimisympäristöön, jos videolla on normaali Youtube-käyttölupa? Kysymys: Saanko upottaa Youtube-videon suljettuun oppimisympäristöön, jos videolla on normaali Youtube-käyttölupa? Vastaus: Yleensä linkittämisessä on kysymys siitä, että luodaan klikattava linkki, jota klikkaamalla siirrytään suoraan toiselle internetsivulle. Tälläinen linkittäminen internetissä on sallittua, kunhan se tehdään hyvän maun mukaisesti, eikä linkki johda laittomaan aineistoon.

Operight Tekijänoikeuslaki lyhyesti Johdanto Luemme lehtiä ja kirjoja, katselemme televisiota ja videoita, käymme elokuvissa, teatterissa ja näyttelyissä, kuuntelemme musiikkia, käytämme tietokonetta ja Cd-rom-levyille tallennettuja tuotteita. Tietoverkkojen välityksellä pääsemme maanosasta toiseen tutkimaan erilaisia luovan työn tuotteita. Jokapäiväisiä asioita ja tapahtumia. Aina emme ehkä tule ajatelleeksi, että näiden aineistojen tekijöillä on oikeuksia - tekijänoikeuksia. Opeblogi 10 ohjetta virtuaalimaailmaa kuvaaville Koskevatko virtuaalimaailmoja samat säännöt kuin oikeaakin maailmaa? Onko siellä kotirauhaa? Yksityisyydensuojaa? Entä voiko siellä olevia rakennuksia kuvata ilman lupaa? Saako virtuaalimaailman rakennuksia kuvata samalla perusteella kuin reaalimaailmankin rakennuksia? Entä puiston patsaita?

Digipolut - Webinaarisarja: Opettajan tekijänoikeuspaketti I Perustietoa opettajan ja oppilaan näkökulmista Verkkovälitteisessä koulutuksessa (webinaarissa) käsitellään tekijänoikeuksien huomioimista opetuksessa ja ohjataan tekijänoikeuksia kunnioittavaan opetukseen ja oppimiseen. Saat käytännöllisiä esimerkkejä oikeista toimintatavoista, luvista ja avoimista materiaalilähteistä (CC). Sivutaan myös yksityisyydensuojaa ja muuta asiaan liittyvää lainsäädäntöä. Koulutuskokonaisuus koostuu kolmesta webinaarista á 90 minuuttia. Paketti on tarkoitettu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Digipolut-täydennyskoulutushanketta.

Millä tavoin voin jakaa aineistoa oppilaille? Viikon pulma: Mitä kopioitua materiaalia voi jakaa opiskelijoille opetusmateriaaliksi ja onko siinä sivumäärärajoitteita? Etenkin etäopetuksessa voi oppimateriaalin toimittaminen oppilaille olla välillä haastavaa. Keinoja on monia, mutta joskus on turvauduttava paperikopioiden postittamiseen. Kuva: kamshots – CC BY 2.0

Related:  TVT omatTekijänoikeudet