background preloader

Etusivu - Opettajan tekijänoikeusOpettajan tekijänoikeus

Etusivu - Opettajan tekijänoikeusOpettajan tekijänoikeus

http://www.opettajantekijanoikeus.fi/

Related:  jaakkopetterialassusreettaheeLearningopettajan työvälineet

Ilman kirjautumista somettelua (päivitetty tammissa 2015) EDIT 21.3.12 koottu dia-esitykseen alla olevat, esitystä voi vapaasti muokata. Linkeistä luotu Pearltree-jäsennys. Aina ei tarvitse luoda käyttäjätunnuksia vaan somepalvelun saa käyttöön noin vain. Netiketti - Suomen Internetopas Internet eli netti on monin tavoin omalaatuinen media. Sen kautta voit tavoittaa satoja miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Verkko on täynnä hyödyllisiä tiedostoja, ohjelmia, kuvia, ääntä ja multimediaa. Tiedon lisäksi verkossa on runsaasti viihdettä, hupia ja siellä voi lisäksi tehdä ostoksia ja hoitaa pankkiasioita.

Kemia Kemian tunnilla opeteltiin tiedoston hakua Dropboxista. Opettaja oli ennen oppituntia lähettänyt oppilaiden Wilmaan linkin, josta aukesi seuraava moniste: Oppilaat tallensivat linkin avulla Dropboxista hakemansa monisteen omille iPadeilleen ja alkoivat ideoimaan aineiden erottamista. Miksi Google ei riitä? Tiedonhaku 2.0 Tämä artikkeli on johdanto eKirjaan ”Tiedonhaku 2.0″. Voit ladata kirjan ilmaiseksi täältä, ole hyvä! Googlen osuus hakukoneliikenteestä Suomessa on 97%. Se on ylivoimaisesti suosituin tiedonlähteemme ja sen tapa järjestää sisältöä arvojärjestykseen muovaa voimakkaasti ajatteluamme ja kulttuuriamme. Itse käytän Googlea nykyisin yhä harvemmin tiedon hankintaan, koska koen, että valtaosa merkittävästä web-sisällöstä on Googlelle lähes näkymätöntä (ei hakutulosten ensimmäisellä sivulla). Salaisten algoritmien mukaan järjestetty linkkilista, jota muovaavat taloudelliset intressit, ei ole paras tapa löytää laadukkaita vastauksia ja selityksiä.

Huoltajan käyttölupalomake, vedos kommentoitavaksi Saimme KOTEK-hankkeelle pyynnön verkkosovellusta varten olevan lupalomakkeen laatimisesta. Koska tällaiselle lomakkeelle on todennäköisesti laajempaakin tarvetta ja koska tämän blogin lukijoilta tuntuu tulevan hyvää palautetta, julkaisemme draft-version lomakkeesta kommentoitavaksi. Huoltaja: Oppilas: Annan täten suostumukseni siihen, että oppilas saa käyttää X palvelua osana opintojaan. Mikä on nettietiketti? Nettietiketti tarkoittaa käyttäytymissääntöjä tietoverkossa. Alla on lueteltu asioita, jotka oppilaan olisi hyvä muistaa, kun hän lähettää koulusta, kirjastosta tai kotoa sähköpostia tai muita viestejä Internetissä. Opettaja voi monistaa nämä säännöt oppilailleen tai suurentaa ne julisteeksi luokkahuoneen seinälle. Kohti yksilöllistä yläkoulun äikkää Olen viime tammikuussa kirjoittanut luonnokseksi jääneen blogipostauksen otsikolla Kriisitunnelmissa. Aloin kirjoittaa siitä, että mieltäni on pitkään kaihertanut joku täsmentymätön tyytymättömyys. Olen esimerkiksi kaipaillut uudenlaista oppimateriaalia osaamatta silti yhtään kuvata, millaista sen pitäisi olla. Tyytymättömyys on koskenut materiaalien lisäksi ihan kaikkea.

Hyvät käytännöt Teema(t): 10 ohjetta ympäristöään kuvaavalle Valokuvien, äänen ja videon tallentajan on huomioitava tekijänoikeusasioiden lisäksi erilaisia yksityisyyden suojaan liittyviä lakeja. Tässä on 10 tärkeintä ohjetta. 10 ohjetta ympäristöään kuvaavalle julisteena. CC BY Ohjeet ovat saatavilla myös julisteena, jota voit vapaasti jakaa ja tulostaa. Älä tallenna mitään tiloista, joihin sinulla ei ole oleskeluoikeutta.Kotirauha on ehdoton, ilman haltijan lupaa ei saa tallentaa mitään.Rakennuksia saa kuvata ja kuvia käyttää.Pysyvästi julkisessa tilassa olevia teoksia saa kuvata, mutta kuvia ei saa käyttää ansiotoimintaan.Muita suojattuja teoksia ja tuotoksia saa tallentaa vain, jos ne ovat tallenteessa sivuosassa.Ihmisiä ei saa kuvata tai videoida tunnistettavasti heitä halventavissa tilanteissa.Tunnistettavia ihmisiä sisältävän kuvan tai tallenteen julkaisu edellyttää lähes aina lupaa.

Tekijänoikeuslaki lyhyesti Johdanto Luemme lehtiä ja kirjoja, katselemme televisiota ja videoita, käymme elokuvissa, teatterissa ja näyttelyissä, kuuntelemme musiikkia, käytämme tietokonetta ja Cd-rom-levyille tallennettuja tuotteita. Tietoverkkojen välityksellä pääsemme maanosasta toiseen tutkimaan erilaisia luovan työn tuotteita. Jokapäiväisiä asioita ja tapahtumia. Aina emme ehkä tule ajatelleeksi, että näiden aineistojen tekijöillä on oikeuksia - tekijänoikeuksia. Netin uusi viihdetrendi: katso livenä, kun koodari koodaa - Internet - Nyt Luulitko Helsingin Munkkiniemeä eläkeläisten kaupunginosaksi ja pilkkimistä maaseudun miesten harrastukseksi? Olit väärässä. Tervetuloa Munkkiniemen nuorten Miljonääripilkille, jossa lennetään helikopterilla!

OIS tilana – Matalan kynnyksen ”pörinäpaikka” & uudenlaisen oppimisen (k)ehto OIS tilana – Matalan kynnyksen ”pörinäpaikka” & uudenlaisen oppimisen (k)ehto Projektipäällikkö, TtM, ESH Marja Gröhn-Rissanen, Savonia-ammattikorkeakoulu, marja-liisa.grohn-rissanen@savonia.fi Tutkijatohtori, YTT Sanna Laulainen, Itä-Suomen yliopisto, sanna.laulainen@uef.fi Tilasuunnittelija/Muotoilija Paula Leinonen, paula.i.leinonen@gmail.com “Spaces are themselves agents for change. Change spaces will change practice.” (JISC, Designing for Effective Learning: A guide to 21st century learning space design 2006) Miten OIS? "Siellä teille sitten kerrotaan, että on tämmöinen Word" "Ehkä vähän lapsellista, mutta itselleni motivaatiota tähän aiheeseen perehtymiseen tuo myös se, että haluan osoittaa oppilaille, ettei 'opesukupolvi' ole ihan niin vanhanaikaista, avutonta ja pihalla olevaa, kuin heidän ajatuksensa tuntuu olevan :) Kun kerroin kaseille, missä koulutuksessa olen pari torstaita, niin etupenkin poika kommentoi 'Niin siellä teille sitten kerrotaan, että on tämmöinen Word, missä voi näitä fontteja muuttaa ja sitten että on olemassa semmoinen Facebook, missä voi jutella tutuille ja laittaa vaikka omia kuviakin sinne' ...Minä dinosauruksina ne meitä pitää :)" Edellä on lainaus Riikka Reinin palautteesta Tampereen seudun Osaava -hankkeen Pedagoginen piristysruiske V -koulutuksesta. Toinen osallistuja kommentoi omaa kehittymistään: "En enää näe tietotekniikkaa peikkona vaan mahdollisuutena. Oppimista edisti se, että annoin itselleni luvan keskittyä itseäni eniten kiinnostaviin asioihin."

10 ohjetta virtuaalimaailmaa kuvaaville Koskevatko virtuaalimaailmoja samat säännöt kuin oikeaakin maailmaa? Onko siellä kotirauhaa? Yksityisyydensuojaa? Entä voiko siellä olevia rakennuksia kuvata ilman lupaa? Saako virtuaalimaailman rakennuksia kuvata samalla perusteella kuin reaalimaailmankin rakennuksia? Entä puiston patsaita?

Related:  CopyrightTekijänoikeudet opetuksessaTekijänoikeuksistaTVT omatrayapa