background preloader

Digitális Tankönyvtár

Digitális Tankönyvtár

https://www.tankonyvtar.hu/hu

Related:  szaktanacsadas

Figyelemfejlesztés Sok tanulónál előfordulhat, hogy nem mindig tud koncentrálni az adott feladatra. Te is biztos érezted már azt, hogy rég nem tudsz figyelni arra, amit az órán mondanak, máshol járnak a gondolataid. Ha nem koncentrálsz arra, amit éppen meg kell oldanod, tanulod, akkor a figyelmed könnyebben elkalandozik, nem lesz hatékony a tanulásod. A figyelem a bennünket jobban érdeklődő dologra vetül. Letölthető tanmenetek, segédletek Taneszközeinkhez – a normál tanmenetek és egyéb segédanyagok mellett – ún. rugalmas tanmeneteket is készítettünk a tananyag csökkentése céljából, valamint a taneszközök könnyebb áttekinthetősége és az egyszerűbb használhatóság érdekében. A rugalmas tanmenet szélesebb pedagógiai szabadságot nyújt és jóval személyre szabhatóbb, mint a megszokott tanmenetek, továbbá az elsajátított tudáselemek további gyakorlásának és kiterjesztésének feltételeit, illetve a nagyobb mértékű differenciálás lehetőségét is biztosítja. A magasabb óraszámú tantárgyak esetén a szakmai munkaközösségek minden évfolyamra kidolgozták ezt a szabadabban kezelhető verziót, az emelt szintű képzés taneszközeit és az alacsony heti óraszámú tantárgyakat kivéve.

Redmenta, az intelligens oktatási asszisztens A Redmenta egy olyan feladatlap-készítő alkalmazás, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy segítse a tanárok munkáját. A feladatlapok készítése során létrehozott feladatokat később is felhasználhatjuk, sőt saját feladatlapjainkba mások nyilvános feladatait is beilleszthetjük. A feladatokhoz képeket, videókat csatolhatunk, és az egész folyamat nagyon könnyen és gyorsan elvégezhető. Természetesen több feladattípust is ismer a rendszer, a feladatlapok kiértékelése pedig automatikus. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg Fordította: Rónay György Léon Werth-nek Küzdősportok, küzdőjátékok A fejezet a teljesség igénye nélkül mutatja be az egyes – szerző által kiválasztott – küzdősportok, harcművészetek legalapvetőbb ismereteit. Japán harcművészetek, küzdősportok JUDO (DZSÚDÓ, magyar elnevezése: cselgáncs) A judo japán eredetű harcművészet, mely az 1964-es tokiói olimpiára történő bekerülése óta igen népszerű küzdősporttá vált. E sportág esetében figyelhető meg a legjobban az a kettősség, mely szerint egy adott sportág harcművészetként és küzdősportként is felfogható, űzhető.

FejlesztElek - olvasás tanítása Interaktív feladatok az olvasás tanításához MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) Oktatást támogató oldalak és applikációk Az órák színesítésére számos hasznos, a diákok tanulását segítő és támogató weboldal érhető el az interneten, az alábbiakban olyan applikációkat és oldalakat ajánlunk, melyek az okoseszközzel való tanulás széles spektrumát mutatják meg. A linkgyűjtemény más-más területét segíti az oktatásnak, a nyelvtanulástól a matematikán át egészen a programozásig. informatikához - honlap készítő oldal fizikához - mindent a fizikáról

A szövegértés és az olvasási készség fejlesztése alsó tagozaton BOOKR Kids Mesetár alkalmazásával – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ Az olvasáskészség és a szövegértés fejlesztése, valamint az e készségek fejlesztéséhez szükséges kompetenciák kialakítása összetett pedagógiai folyamat, amelynek során a megfelelő szövegek (mesék, versek, mondókák) kiválasztása, az alkalmazott módszerek és az eszközök meghatározó szerepet játszanak a folyamat eredményességében. A BOOKR Kids pedagógiai rendszere a következő alapelveken nyugszik: Az alsó tagozatos évfolyamok tanulóinak ismereteihez és képességrendszeréhez igazodó, különféle olvasási és szövegértési szinteket megkívánó, válogatott gyermekirodalmi művek több szempontból is pregnánsan érvényesítik az életkori és kognitív szempontból indokolt differenciálás pedagógiai elvét. A BOOKR Kids alkalmazás iskolai használatát elősegítő funkciók: Az Olvasási készség- és szövegértés-fejlesztés alsó tagozaton a BOOKR Kids interaktív mesekönyveivel akkreditált 30 órás pedagógus-továbbképzési program blended learning formában (kontaktórák és online munka keretében) biztosítja a tananyagot.

Digitális Témahét - Digitális Módszertár Milyen motivációs szerepe lehet a Skype-nak az idegennyelv-tanulásban? Hogyan használható a Facebook az irodalomórán? Miképp jelenhet meg a tanulási célokat szolgáló játék és játékosítás (gamification) a tanórákon? Miképp lehet a tanulást támogató eszköz a mobiltelefon a magyarórán? Online Hangos Versek Sportpedagógia – Kézikönyv a testnevelés és sport pedagógiai kérdéseinek tanulmányozásához A testnevelésben és sportban zajló oktató-nevelő munkában – tekintet nélkül arra, hogy adott esetben hangsúllyal oktatási feladatot vagy a nevelés valamely feladatát oldjuk-e meg – nagy általánosságban a pedagógiai tevékenység ismert és elfogadott stratégiáit, módszereit, eljárásait alkalmazzuk. Ugyanakkor sajátos körülményeinél fogva a testnevelés és a sport módosítja érvényességük hatóterét. 5.2.1. Az oktatási stratégiák didaktikai értelmezése Az oktatási stratégia fogalom meghatározására számtalan, de lényegüket tekintve hasonló értelmű definíciókkal találkozunk a szakirodalomban. Báthory Zoltán (1992, 1997) például oktatásszervezési szempontból a stratégiát komplex metodikának nevezi.

SzóJelentése.com - Online Magyar Értelmező Szótár Tankönyvek mindenkinek: a Digitális Tankönyvtár Több mint 13 ezer tudományos témájú és oktatási könyvhöz és folyóirathoz férhetünk hozzá a Digitális Tankönyvtár gyűjteményéből. A Digitális Tankönyvtár (eredeti nevén Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár) még 2005-ben kezdte meg működését. Az első időkben mindössze néhány száz dokumentum volt itt elérhető, de már ekkor is több tudományágból szerepeltek benne könyvek, kezdve a történelemmel és néprajzzal egészen a környezetvédelemig és biológiáig. Az évek során egyre több írás került be a gyűjteménybe, és 2016-ra eljutottunk oda, hogy már több mint 13 ezer dokumentumot tartalmaz az e-könyvtár, amelyhez számos különböző formátumban (például pdf és epub) hozzáférhetünk, de akár online is olvashatunk. Maga a honlap kimondottan letisztult és átlátható, a kezdőoldalon a könyvtárral kapcsolatos hírek mellett még egy ajánlót is találunk a gyűjteményből válogatva.

Related: