background preloader

Om internet i skolan, om nätet och annat

Om internet i skolan, om nätet och annat
Related:  Resursbanken

StoryJumper och Storybird - två webverktyg för att skapa och dela berättelser Med både StoryJumper och Storybird kan du enkelt skapa blädderbara böcker, som kan läsas på respektive sida och delas på sociala medier eller bäddas in på en hemsida. StoryJumper och Storybird påminner en hel del om varandra. I båda programmen kan man, om man registrera sig som lärare, skapa en klass, där alla elever har sin egen inlogging. I Storybird väljer du ett bildtema (bland många, många) för din bok, plockar bilder därifrån, drar in dem i boken och skriver text till. Med andra ord - du fantiserar och skriver din berättelser utifrån färdiga bilder. I StoryJumper kan du, förutom att välja miljöer och rekvisita från ett "bibliotek", även ladda upp egna foton. Böckerna kan läsas direkt på sidorna, delas på sociala medier eller bäddas i på en hemsida.

Såhär enkelt kommer du åt det som sker omkring dig Jag fick nyligen frågan hur det kan komma sig hur man inte riktigt förstår att när man gör en taggning rent geografiskt över var man är samtidigt som man lägger upp en bild på Instagram eller Twittrar att man publicerar information om sig själv. Frågan var egentligen, borde man inte fatta att det jag lägger ut kopplas till den plats man är på? Jag tror inte att det är så enkelt. I teorin förstår man detta men rent praktiskt kan det bli svårt att förstå. Hur synliga blir vi då när vi lägger upp bilder eller Twittrar samtidigt som vi dessutom visar vår position? Vi kan klart bli oroade av detta, eller så kan det också var värdefullt att kunna ta del av denna information. Jag tror inte att vi egentligen inser vad en incheckning innebär även om vi gör detta kontinuerligt. Instagram Instahood nyttjar din dators position och visar vilka Instagrambilder som publicerats i din närhet. The Beat visar via Google Streetview exakt var bilden tagits.

Nätkulturer | Elza Dunkels forskningsblogg om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT. Instagram, sociala medier och allas vårt ansvar! | Filmpedagogerna I dagarna två har jag föreläst för lärare, skolpersonal, skolledare och föräldrar kring sociala medier. Av en tillfällighet har detta inträffat samtidigt som det s.k. Instagrammålet kommit upp i rätten. Samtidigt brinner det och är uppror i Stockholm. Till att börja med: När det rapporteras om Instagrammålet i media är det vissa saker som inte framkommer – eller rapporteras lite fel. Medias rapportering om Instagrammålet. Vad gäller kontot: Det var många killar som hängdes ut på kontot gbgorroz. Vad gäller rättegången: Enbart de som har dokumentation över att de blivit kränkta är målsägande. Att anmäla och utreda liknande händelser: Flera elever försökte anmäla kontot och de kränkande kommentarerna som var skrivna om dem innan de s k upploppen skedde på tisdagen den 18 december. Polisen lyckades spåra Ip-nummer med hjälp av Instagram. Efterspelet till själva upploppen: Utanför Plusgymnasiet blev det upplopp. Här pekar forskarna på faktorer som leder till upplopp. Hög andel ungdomar.

page Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter. Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Vi förbehåller oss rätten att själva avgöra vilka tips som ska införas och när. Tipsen kommer från konkreta situationer där pedagoger använt dem.

Halmstadsprojekt försöker skapa tryggare nät Ingemar Lindkvist, Elisabeth Hallén, Eva Hansson och Håkan Cajander Projekt ”Lupp till handling ” har sina rötter i resultatet från enkäten Lupp (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken ) som genomfördes 2012. Den gav en bild av hur elever i årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet uppfattar sin tillvaro och livssituation. En viktig lärdom från Lupp –projektet var att nätet har blivit en arena för mobbning och kränkningar, berättar projektledare Elisabeth Hallén. – Skolans undervisning syftar till ett demokratiskt och medvetet lärande. Steget före är den fortbildningsmodell som projektet skapat för lärare. – Lärarna måste få klarhet i vilka typer av kränkningar som sker på nätet och vilka tjänster som eleverna upplever som otrygga. Skolledningen måste vara tydlig med vad som förväntas av lärarna inom det digitala området, menar Jennie Gustafsson, it-pedagog på Datastudion på Resurscentrum Kärnhuset. Försöker skapa medvetenhet Det krävs ett långsiktigt tänkande Lärarutbildningen nästa steg?

Avancerad lektion i källkritik? Vi fick en förfrågan från Radio Gotland om de kunde komma ut och göra ett reportage om hur vi arbetar med källkritik i skolan. Detta efter att Radio Gotland fått nys om just detta i Twitterflödet då eleverna och UR-pedagogerna hade en diskussion med varandra och visst fick Radio Gotland komma på besök. Under inspelning av reportaget granskade vi en artikel om norrsken som Radio Gotland publicerade igår. Det blev många och intressanta diskussioner (som vanligt) om hur man ställer sig källkritiskt till en källa. Vi granskade bl a: bilden i artikeln – Var den manipulerad/redigerad? Och så fortsatte diskussionerna. Som jag skrivit tidigare – det här är livsviktiga saker vi undervisar om. Slutligen tyckte reportern att det var en hyfsat avancerad lektion i källkritik. Källa på det!?

Jenny på Wendes Three Awesome Educational Games Hiding in Plain Sight By Tanner Higgin, Graphite When I was in school, game-based learning was a novelty. This was the era of Math Blaster!, Lemonade Stand and Oregon Trail, when game-based learning meant digitized practice problems or clunky, paper-thin simulations. Still, my classmates and I liked these games. For many of us, this was the only exposure we got to video games outside of arcades. But when my family got a computer, something changed. Game-based learning, and the developers who identify with it today, have come a long way since then and gotten much closer to closing the gap. Here are just a few favorites that reviewed well on Graphite this year: Elegy for a Dead World Writing can feel like a chore in school when it’s only ever going to be read by a teacher and maybe a classmate. Never Alone There’s little debate that games have not represented indigenous cultures well. Valiant Hearts My intention here isn’t to argue that games have learning value.

Digitala verktygslådan UR bloggar på Folkbildningsnätet - Folkbildningsnätet I samband med att UR sände Bildningsbyrån EU förra året testade jag hur kursdeltagarna på tre folkhögskolor med EU-kurser uppfattade programmet. Jag ställde bland annat frågor om programmets innehåll, om radio som del av lärandet, lärarnas användning av programmet och om lyssnarvanor utanför utbildningssituationen. Folkhögskolorna som deltog var Birkagården, PRO och Fornby. Här kommer en snabbgenomgång av testet, sammanfattad i korta meningar, diagram och enstaka kommentarer. Innehåll Bildningsbyrån EU uppfattas ha ett innehåll som är relevant för deltagarens utbildning. Bildningsbyrån EU lärde deltagarna något de inte visste förut. Radio i lärandet Kursdeltagarna uppfattar radio som positivt för deras lärande. Radio är ett välkommet inslag i undervisningen. Lärarnas användning Enligt kursdeltagarna använde lärarna Bildningsbyrån EU på ett bra sätt i undervisningen Kursdeltagarna ansåg att innehållet i Bildningsbyrån EU och lärarna kompletterade varandra bra. Övrigt

AV-Media KronobergAV-Media Kronoberg

Related: