background preloader

Jag hämtar en bild från Google - om informationssökning och källkritik i unde...

Jag hämtar en bild från Google - om informationssökning och källkritik i unde...
Just nu arbetar mina elever i åk 1 på gymnasiet med språksociologi. Vi har pratat om vad språksociologi är för något och jag har haft en traditionell genomgång. Vi har lyssnat på Robert Gustafsson när han talar dialekt. Vi har läst novellen Elixir och sett filmen med samma namn. Idag var det dags att starta upp en fördjupning. Eleverna ska två och två fördjupa sig i ett område inom språksociologi. - Men jag kan ju bara hämta en bild från Google och klistra in. Det här var bra för det gjorde att vi kunde börja diskutera bilder och bildrättigheter. Jag visade också hur man anger källa till en bild som man klistrat in i en Google Presentation. - Upphovsman (alltså den som tagit bilden) - Namn på bild (finns inget namn bortser man från denna punkt) - Länk till bild - Licens (om bilden finns under Creative Commons-licens) Mer än så hann jag inte under dagens lektion men under kommande lektioner kommer jag att fortsätta arbeta med informationssökning och källkritik med fokus på bilder.

http://jennypawendes.blogspot.com/2018/10/jag-hamtar-en-bild-fran-google-om.html

Related:  Digitala verktyg för lärande och digital kompetenslinbyb

Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb - Sara Bruun Jag hoppas att du har övergett webbläsaren (det du klickar på när du öppnar internet) Internet Explorer och nu använder en modernare webbläsare. Tyvärr envisas de flesta IT-avdelningar med att Internet Explorer är det som ska vara förinstallerat. Personligen använder jag nästan alltid Chrome. Att använda Chrome har många fördelar. Framförallt gillar jag de tillägg som finns och som underlättar mitt arbete.

film Filmografi Hur man illustrerar en grävling (2016) Jag får ett uppdrag att illustrera en grävling. Men hur i helvete får man tag på en grävling? Hoy googleamos en la clase de #spanska I måndags hade jag och skolbibliotekarierna Karin och Jennie kurs för språklärarna på ett högstadium i Trelleborg. Vi pratade om sökkritik och hur vi kan synliggöra informationssökningsprocessen genom gemensamma sökningar, s.k. samtalsgoogling. Vi laborerade med Google, men också kinesiska och ryska söksidor och jämförde sökresultaten. Vi såg ett klipp från Lärlabbet om algoritmer och sökkritik. Nästa träff blir det sökteknik och diskussioner kring progression och bedömning av informationssökning/-hantering (läs mer i detta inlägg). Därefter väntar källkritik.

Öka aktiviteten med spelifierat lärande! Gimkit! - Camilla Askebäck Diaz Spelifiering är något som jag försöker få in i min undervisning eftersom jag vet hur elevernas aktivitet ofta triggas av det sättet att arbeta. Även vi vuxna triggas av detta, jag menar, hur många av oss vuxna samlar inte poäng på olika ställen? Spelar mobilspel för att levla? Conversation Cards - X or Y? Syfte med Conversation Cards Att eleverna under lekfulla former får formulera, beskriva, argumentera och ställa frågor. Läraren reflekterar Ett enkelt och roligt sätt att få igång elevernas motivation att prata engelska. Att göra det i ett surrigt klassrum avdramatiserar dessutom – det är ingen annan än den som står framför mig som hör hur och vad jag säger. Uppmuntra eleverna att ställa många följdfrågor till varandra!

Sambandsord/linking words Annonser Report this ad Dela det här: Gilla Avbryt Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. 12 böcker om jämställdhet att läsa i skolan Böcker fungerar bra som utgångspunkt för samtal och diskussioner om viktiga frågor. Här är våra tips på böcker som utgångspunkt för samtal om jämställdhet, normer och kön. 9-12 år Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favalli och Fransesca Cavallo Många fördelar med att låta elever göra film. – Fröken Jingfors När mina elever ska skapa en film så kan syftet vara att de ska beskriva något så utförligt de kan, värdera en teori, jämföra olika religioner, ta ställning i en fråga eller diskutera ett ämne. Alla dessa förmågor har jag i mina kursers kunskapskrav. Hur väl eleven har fått till ljudet, om de har snygga övergångar eller bakgrundsljud har ingenting med min bedömning att göra. Att elever ska få utveckla sin digitala kompets genom att göra film kan det vara ett mål i sig men det får aldrig vara det viktigaste målet.

Guide för källkritik för lärare Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor. En person som var med när något hände är en förstahandskälla. Journalisten som i efterhand intervjuar personen och sedan återberättar händelsen är en andrahandskälla.

Related: