background preloader

Teaching and Learning Resources

Teaching and Learning Resources

https://www.consumerclassroom.eu/en

Related:  HKKEgyebek

Akrylamid Var finns akrylamid? Inom industrin används akrylamid vid framförallt plasttillverkning (polyakrylamid). Akrylamid bildas också naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid och temperatur.

Livet i en god förpackning - Alla goda val räknas Vi frågade över 1000 konsumenter i Sverige. De flesta tänker på goda val inom mat och dryck, konsumtionsvaror, återvinning och källsortering, motion och träning. Förpackningen räknas - nästan varannan konsument tycker att det är viktigt hur en produkt är förpackad när de vill köpa något hälsosamt och miljövänligt. Förpackningar från Tetra Pak Kartongförpackningar från Tetra Pak bevarar innehållet naturligt utan tillsatser och har mindre miljöpåverkan än andra förpackningar. HK-bloggen på Vallaskolan - Bedömning i Hem- och konsumentkunskap Jag var med på Skolverkets fortbildning i Örebro den 28 november. Konferensen handlade om bedömning i konsumentkunskap. Det var en halvdagskonferens som inleddes med en god lunch med diverse smått och gott. På eftermiddagen serverades gott fika med kaka och frukt. Allt var bra planerat. Dagen presenterades av Lars Åke Bäckman från Skolverket.

HK-rummet: Idéer för undervisning Åk 1-6 I temat Allt hänger ihop! utmanas eleven att planera och göra en frukost och ett mellanmål som hen mår bra av, att hushålla med pengarna och att vara miljöklok. Ladda ner här: Allt hänger ihop! Om oss Sveriges Konsumenter är en obunden, demokratiskt förankrad, ideell organisation som står på din sida. Vi kämpar för alla konsumenters självklara rätt till skydd, inflytande och möjlighet att göra medvetna och hållbara val. Vi vill göra det lättare för dig och alla andra att handla säkert och hållbart – och svårare för företag att sälja skadliga produkter eller lura folk. Via lobbying och påverkan ökar vi konsumenternas makt och skydd i samhället och verkar för en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar konsumtion. Våra största frågor är mat, hälsa, miljö, banker och integritet på nätet. Vi har 21 medlemsorganisationer och arbetar både nationellt, på europeisk nivå och internationellt.

Näringsinnehåll för rapsolja Källa Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas, version 2015-01-19. Databasen finns tillgänglig på Livsmedelsverkets hemsida. Värdena för RDI som anges här kommer från Svenska Livsmedelsverket [2]. Ung Ekonomi, Egna pengar Egna pengar Egna pengar kan vara bra att ha när du ska handla saker. De flesta skolungdomar har inkomster av olika slag. En del får månadspeng av sina föräldrar, andra får själva ta hand om sitt studiebidrag och många arbetar dessutom under loven. Vart tar pengarna vägen?En stor del av ungdomarnas pengar går till kläder, godis, fika, smink, cd-skivor och en och annan pizza.

Hushållsbudget - Så här gör du en budget - Buffert Fasta och flexibla Här delar man upp budgeten i två kategorier – fasta och flexibla utgifter. Flexibla kostnader är återkommande eller icke-återkommande kostnader för produkter eller tjänster som inte anses nödvändiga. Även om detta kan vara något av en subjektiv natur, betraktas flexibla kostnader ofta som saker vi ”vill” ha, istället för vad vi ”behöver”.

HK-bloggen på Vallaskolan - Tvätt Igår hade jag en mycket trevlig dag i Sockholm tillsammmans med min kollega Annika. Vi var till Hallwylska museet, där utställningen "Smutsig tvätt - rena kläder" pågår. Utställningen var på museets gård. Länk: HK-rummet: Idéer för undervisning Åk 1-6 I temat Allt hänger ihop! utmanas eleven att planera och göra en frukost och ett mellanmål som hen mår bra av, att hushålla med pengarna och att vara miljöklok. Ladda ner här: Allt hänger ihop! Åk 7-9 kunskapsportalen om mat och halsa Ketogen kost kan ses som en mycket restriktiv variant av lågkolhydratkost (LCHF, low carbohydrate high fat). Genom att äta minimalt med kolhydrater bildas ketonkroppar och kroppen försätts i ketos. Den växande populariteten av ketogen kost och dess påstådda hälsobringande effekter överskrider med råge det vetenskapliga kunskapsunderlaget. Kosten används i vissa fall kliniskt, vid bland annat svårbehandlad epilepsi och vid behandling av fetma.

SMART Ät S.M.A.R.T är ett informations- och utbildningsmaterial som presenterar ett förslag på hur man kan äta både hälsosamt och miljövänligt. S.M.A.R.T står för S = Större andel vegetabilierM = Mindre andel "tomma kalorier"A = Andelen ekologiskt ökarR = Rätt kött och grönsakerT = Transportsnålt HK-rummet: Publikationer Aktuell forskning Leta på biblioteket eller kontakta huvudförfattaren av artikeln om du är intresserad av att läsa. B Bohm, I. (2016). "We're made of meat, so why should we eat vegetables?"

Related: