background preloader

Shared Google Resources

Shared Google Resources
Related:  Engelska 2Tips

WebEnglish.se Advent Calendars 2019 | WebEnglish.se Advent Time is Near! WebEnglish.se presents FIVE Advent Calendars again this year. As each class is different, there is only an approximate language level for each calendar. The general idea is (in Sweden): A1.1.= yr 1-2; A1.2.= yr 3-4; A2.1.= yr 5-6; A2.2.= yr 7-8; B1= yr 9 and up. Sorry for Early Birds: As the Calendar program is American and the calendar doors won’t open until the actual date, there is a delay in the morning. Precheck. 1. 2. Spoiler! 1st Advent: This year, the 1st of December is on a Sunday, which means that there is no door to open in WebEnglish.se Calendar at school until Monday. A1.1. A1.2. A2.1. A2.2. B1. WebEnglish.se Advent Calendar Beginner (A1.1.) WebEnglish.se Advent Calendar Elementary (A1.2.) WebEnglish.se Advent Calendar Lower Intermediate (A2.1.) WebEnglish.se Advent Calendar Intermediate (A2.2.) WebEnglish.se Advent Calendar Upper Intermediate (B1)

Dags att reflektera över reflektionen på engelska! Jag har nyligen satt ihop en planering utifrån förmågan att reflektera, jämföra och diskutera olika samhällsfrågor och livsvillkor baserat på den kris som vi har i Europa. Jag delade den och fick en förfrågan om det inte är så att eleverna inte ska jämföra den svenska kulturen mot de länder där engelska är ett officiellt språk. Jag har funderat lite över det här och har valt att skriva om det för jag tycker det är viktigt att lyfta fram hur vi ser på engelskan i dag i en föränderlig tid. Vad är syftet med att vi inte ska vara så snäva som vi kanske tolkade in i förmågan enligt de gamla kriterierna? Jag börjar med de formuleringar vi har stöd av enligt läroplanerna. reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används. Bedömningen för betyget E är: Så här stod det i Lpo 94: Den nya kursplanen betonar vikten av att ta vara på språket i omvärlden, till exempel i olika medier.

Bonnie och Clyde följdes av hela USA | Alltomhistoria.se Den 23 maj 1934 kom en brun Ford V 8 körande längs en väg i Louisiana. I bilen satt ett ungt par. Bonnie, 23, var klädd i en röd klänning och åt på en sandwich ur en brun papperspåse. Hennes pojkvän Clyde, 25, hade tagit av sig skorna och körde i strumplästen. Clyde lättade på gasen och saktade in för att se om gubben behövde hjälp. På några minuter var allt över och Forden, med motorn fortfarande igång, rullade sakta ner i diket. Tog souvenirer från mordplats Polismännen gjorde halvhjärtade försök att hindra folk från att stjäla souvenirer. När de träffats i Dallas några år tidigare var den då 19-åriga Bonnie en arbetslös servitris. Bonnies mamma har beskrivit sitt första möte med sin nye svärson: ”Han stod i köket iklädd ett stort förkläde och gjorde varm choklad, en dryck han var mycket förtjust i. Blev tidigt kriminell Men den chokladälskande pojken visade sig vara allt annat än en svärmorsdröm.

Revolutionära allmänna råd – Nicklas Mörk Vi vill se en förflyttning av fokus i skolsverige till att lita på lärarnas professionella yrkeskunnande om bedömning och betygssättning. Så tweetade Skolverket i samband med att de igår publicerade nya allmänna råd om betyg och betygssättning. En viktig markering om den riktning man vill att skolan ska ta framöver. Men varför skulle den här texten vara viktigare än andra texter om kursplanerna som tidigare publicerats? Här kommer jag presentera ett urval av innehållet som tydligt visar att Skolverket går i bräschen för en skola där vi åter har tillit till lärarnas yrkeskunskaper. Kunskapskraven är inte mål för undervisningen utan medel för att sätta betyg (s. 8). Ämnets syfte och centrala innehåll tillsammans med lärarens didaktiska kunskaper ska ligga till grund för planeringen av undervisningen (s. 9). Kunskapskraven behöver läsas i relation till ämnets syfte och centrala innehåll vid betygsättning (s. 9). Om faran med matriser (s. 19).

WebEnglish.se ⋆ Calendar ⋆ A Christmas Carol A theme page about Charles Dickens’ beloved story A Christmas Carol, with an array of videos from the year 1910 to 2019. Related topics: Winter Wonderland 1-9, Best of Christmas 1-4, Best of Christmas, 5-7, Best of Christmas, 8-B1, Background Warm-up Elementary Vocabulary Listening Listening/Reading Reading Lesson Plans Viewing (1910 – 2019) Focus on Form Quizzes This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License Related

Bokcirkelguide - Akademibokhandeln Är du nyfiken på att starta en bokcirkel? I Akademibokhandelns bokcirkelsguide får du tips, inspiration och smarta förslag på hur du startar och driver din egen cirkel. Följ med och dela läsglädjen! Var hittar jag andra som vill vara med? Hur sätter jag samman en riktigt bra grupp? Det vanligaste sättet att hitta deltagare är att fråga runt bland sina vänner och bland deras bekanta. Hur många? Grundregler Enas gärna om några grundregler för cirkeln innan ni börjar. Var hittar jag inspiration och lästips? Bokcirklar med tema Att ha en särskild inriktning eller ett tema i cirkeln är kul! Vem väljer bok? Läsa på olika sätt Se gärna till att böckerna ni väljer finns tillgängliga i olika format. Var öppen och hitta nya läsupplevelser Hur ni än väljer bok, och vad ni än väljer – kom ihåg att vara öppen! Var och när ses vi? Hur länge? Hur ofta? Cirkel på distans Svårt att ses? Mer än bara träffar Om ni har möjlighet – ta ut svängarna och tänk steget längre. Hur börjar man?

Conversation Cards - X or Y? Syfte med Conversation Cards Att eleverna under lekfulla former får formulera, beskriva, argumentera och ställa frågor. Läraren reflekterar Ett enkelt och roligt sätt att få igång elevernas motivation att prata engelska. Metod Dela ut ett kort till varje elev. Att gå vidare Eleverna kan själva eller i par komma på egna Conversation Cards som klassen sedan använder. Lgr 11 Förmåga (kopplingar till åk 9) Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, satsbyggnad, ord med olika stilvärden samt fasta språkliga uttryck i det språk eleverna möter. Centralt Innehåll Aktuella och för eleverna välbekanta ämnesområden. Kunskapskrav I muntlig och skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

Att skapa rutin som lärare inför första arbetsveckan Jag ska börja nytt jobb efter semestern och då det var ett par år sedan jag bytte skola; tre för att vara exakt när min gamla skola slogs ihop med min nuvarande men hela 12 år sedan jag började i den kommun jag jobbar i nu, så känns det lite som att börja om på ny kula då jag nu går vidare till grannkommunen. Jag är lite av en strukturmänniska och vill vara mentalt förberedd på bästa sätt så jag har gjort en checklista inför första veckan. Kanske är du också på väg mot nya äventyr och vill ta del av min checklista, eller så är du helt ny i yrket som lärare och inte har gått igenom denna första tiden som faktiskt är väldigt mycket mer än den praktik du kanske har mött. Under denna första tid ska man hinna göra en massa saker man kanske inte har sett under sin praktik och som är en del av läraryrket men som inte är lika synligt då det sker i början av terminen. Jag ska här försöka dela med mig av min erfarenhet av denna del av yrket och hur jag gör för att underlätta resten av läsåret.

Type with your voice - Docs Editors Help Voice typing works in these languages and accents: Det är ingen som vill ha stök- och flumskolan ”Jag kommer aldrig att sätta mitt barn i en svensk skola”, säger en bekant som just har flyttat utomlands. En annan tackar sin lyckliga stjärna för att hon genom sin utlandstjänst har kunnat erbjuda sina barn en internationell skolgång. Oron kring tillståndet i den svenska skolan är ett återkommande samtalsämne bland föräldrar i min bekantskapskrets. Det läggs stor energi på att se till att barnen hamnar i rätt skola; vi jämför och analyserar. Det slående är att idealbilden tycks vara densamma - oavsett om föräldrarna i fråga har sitt hjärta till vänster eller höger. Detsamma verkar gälla samhället i stort. Var är alla som lovprisar ”lite charmig oordning och mobiltelefoner i klassrummet” eller som vill ha ”mer ensamarbete på läsplattor så att mitt barn kan utveckla framtidens förmågor”? Någon forskning som stöder inriktningen verkar inte heller finnas. Isak Skogstad har skrivit en mycket viktig bok Nu finns hans argument samlade i en bok: ”Obekväma sanning om skolan” (Natur & Kultur).

Engelska åk 6 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på olika typer av uppgifter som har förekommit och kan förekomma i nationella prov i årskurs 6. Provuppgifterna kommer från tidigare givna prov, som inte längre omfattas av sekretess. Observera att dessa uppgifter främst avser att exemplifiera olika typer av uppgifter som kan förekomma i proven, så elever inte ska känna sig främmande för hur de ska genomföra en uppgift i provsituationen alla typer av uppgifter inte förekommer varje gång och att nya format kan komma att introduceras exempeluppgifterna inte sammantaget utgör hela, representativa prov - vare sig när det gäller omfång, svårighetsgrad eller autenticitet Lgr11 i A3 format (PDF) Speaking What Do You Think? Gröna kort (PDF) Bedömningsanvisningar (PDF) Reading Reports (Elevhäfte) Bedömningsanvisningar Where to Go – What to Do (Svarsblad) Where to Go – What to Do (Holiday brochure A3) Bedömningsanvisningar Spare Time Talk (Elevhäfte) Bedömningsanvisningar Listening My Friend (Elevhäfte) Bedömningsanvisningar Bedömningsanvisningar

Tomas Sjödin: Rör vid mig medan jag lever | Göteborgs-Posten - Göteborg Som vanligt markerades hans högtidsdag med besök på kyrkogården. Glada minnen blandades med en känsla av overklighet, något som skulle ta ett helt liv att försöka förklara. De som varit om det, vet. Solen sken över Hisingen när vi lade blommor vid gravstenen och viskade till honom att ännu ett år gått och att vi fortfarande saknar honom lika mycket. Jag håller ofta i begravningar. Och det är det där sista som egentligen är mitt ärende. Det viktigaste vi har att ge varandra, det bär vi – bokstavligt talat – i våra händer. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Antique Doll | Scary Story The Antique Doll is a scary story about a young girl who receives a strange gift on her birthday. On the morning of her birthday, Lucy’s mother woke her up and told her a package had arrived in the mail and it was addressed to her. The girl hurriedly unwrapped the gift and was horrified at what she found inside. It was the most disgusting old doll she had ever seen. With a shiver, she took the doll and threw it in a corner. Lucy tried to protest but her mother would not listen. It was not until a few nights later, when Lucy was lying in bed that she heard a noise…a shuffling sound, which went on for about five minutes. By now Lucy was shaking in her bed with fear, unable to move. She heard the voice say “Lucy, I’m on the first step”…And then loud scrabbling again as whatever was speaking apparently turned tail and returned to it’s place of hiding. Lucy was so scared that she didn’t sleep a wink that night but laid in fear until the break of dawn, when her mother got her up for school

Related: