background preloader

Construction de la mosquée-cathédrale de Cordoue (reconstitution 3D)

Construction de la mosquée-cathédrale de Cordoue (reconstitution 3D)

http://www.youtube.com/watch?v=1Q2QoWyXSzM

Related:  H1 2nde Le monde méditerranéen2n ESOVidéos chansons

Grecs et Perses, deux mondes, deux systèmes - Vidéo Histoire En 350 avant notre ère, le monde méditerranéen est dominé par deux peuples que tout oppose : les Grecs et les Perses. La Perse est immense, ses richesses, fantastiques et son art, raffiné. Elle est gouvernée par des seigneurs locaux, obéissants à un Grand Roi. 14- Alfonso X El Sabio y Las Cantigas de Santa María. Nacido en Toledo en 1221, primogénito del Rey Fernando III y de Beatriz de Suabia, fue el rey de Castilla y León desde 1252 hasta 1284, año que murió en Sevilla. Su ingente labor cultural y su inmensa labor literaria, jurídica y científica le ganaron el sobrenombre del Sabio por el que se le identifica. Educado como su padre en Galicia, adquirió el gusto por el gallego como lengua poética, lo que impulsó el desarrollo de la lírica galaicoportuguesa a la que contribuyó con 44 cantigas profanas, en su mayoría satíricas y sobretodo impulsó la elaboración de un corpus de cantigas de temática religiosa, las Cantigas de Santa María. Elaboradas a mediados del siglo XIII constituyen el cancionero religioso medieval de la literatura en galaico-portugués, frente al profano que estaría constituido por las cantigas de amigo, de amor y de escarnio. La devoción mariana estaba en auge en ese siglo y participaban en ella religiosos y caballeros. Me gusta:

UNITAT 2: L'EUROPA FEUDAL Unitat 2: L'Europa Feudal A l'Edat Mitjana, a partir dels segles IX-X, a l'Europa occidental s'hi va formar un sistema polític, econòmic i social conegut com a feudalisme. El sistema feudal va tenir l'origne en el desmembrament de l'Imperi de Carlemany i en situació d'inestabilitat provocada per les invasions de normands, musulmans i hongaresos. Els monarques, incapaós de defensar el territori, entregaven les terres (feus) a senyors feudals, nobles o eclesiàstics, perquè les governessin en nom seu.

miprofejavier: Tema 3: La ciudad medieval En este tema estamos viendo la historia de Europa entre los siglos XII y XIV. Para comenzar aquí tienes un vídeo que explica de manera didáctica la Edad Media: Aunque el feudalismo seguía existiendo, estamos viendo como, entre los siglos XII y XIV se produjeron una serie de cambios como la expansión de la agricultura, el aumento de la población y el renacimiento de la vida urbana. Aquí tienes un power point que resume de manera esquemática y clara las características más importantes de este periodo conocido como Baja Edad Media:La baja edad media from Melissa Salgado Como hemos dicho una de las características principales de este periodo es el renacimiento de la vida urbana.

EL CUADERNILLO DE SOCIALES DE 2º: 03. Unidad 03. La Edad Media Hasta el día de hoy hemos estudiado la evolución histórica de una serie de culturas y civilizaciones. Ahora vamos a recordar lo estudiado hasta hoy. La Historia se divide tradicionalmente en 4 etapas o fases. La novel·la de cavalleries- Sapiens.cat La literatura heroica i popular dels cantars de gesta va tenir la seva variant culta en una sèrie de relats del que s’anomena literatura cavalleresca. Nascuda en el segle XII, es tracta d’obres narrades primer en vers, i posteriorment en prosa, protagonitzades principalment per personatges dels cercles llegendaris carolingi i bretó, és a dir, a l’entorn de les figures de l’emperador Carlemany i del llegendari rei britànic Artur. Château de Rodengo (segle XIII). Font: Aparegudes primer en vers, com una prolongació o continuació de l’èpica medieval, per a passar després a ser escrites en prosa, les novel·les de cavalleries (o roman courtois) són el reflex del seu temps perquè ens presenten l’aspiració de la noblesa cortesana a configurar el món idealitzat dels seus avantpassats.

Població de Catalunya. Visualització i anàlisi - BETA PORTAL ICGC El món digital evoluciona a gran velocitat. Avui el web ja no només és un lloc per mostrar informació estàtica en forma de text o taules. Ara podem visualitzar gràficament, interactuar i analitzar les dades que se’ns mostren. Exposen per primer cop el còdex del "Cantar de Mio Cid", el primer text en castellà Per primer cop es podrà veure el còdex del "Cantar de Mio Cid", el text més antic en llengua castellana que es conserva, a la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE), a Madrid. Aquest document és un còdex, l'única còpia coneguda del poema sobre Rodrigo Díaz de Vivar, que es considera la primera gran obra literària escrita en castellà i que data del segle XIV. No s'ha exposat mai i des de 1960 es conserva a la cambra cuirassada de la Biblioteca Nacional en condicions de conservació estables. Aquestes mateixes condicions –una temperatura de 21 ºC i una humitat del 45% constants–, són les que tindrà dins l'urna on s'exposarà a l'avantsala del Saló General de la BNE, fins al 22 de setembre, i amb grans mesures de seguretat. Vitrina on s'exposa el document en condicions de temperatura i humitat estables (EFE) Aquesta joia del patrimoni cultural és el centre de l'exposició "Dos españoles en la història: el Cid i Ramón Menéndez Pidal".

Lo que las gárgolas góticas de la Catedral de Segovia nos pueden enseñar sobre cómo sobrevivir a una gran tormenta Las lluvias torrenciales del pasado lunes no pasaron desapercibidas. Se cebaron especialmente con la Comunidad de Madrid, donde el temporal obligó a cortar la M40, varias líneas de Metro y a activar un protocolo de emergencia por parte del 112 para retirar árboles o garajes inundados. No fue la única región afectada. Toledo o Castilla y León también estaban en alerta roja por unas precipitaciones que parecían arrasar con todo a su paso.

T.3 El surgimiento de la civilización europea Llegeix els documents següents: Text 1 Las circunstancias que rodean la vida en la Edad Media del ser humano en general: inseguridad, guerras, epidemias, hambres, peso del poder feudal, tradición jurídica heredada a la vez de los romanos y del derecho germánico, y finalmente poder ideológico de la Iglesia, no pueden sino resultar todavía más perjudiciales a la parte femenina de la población. Y así es, desde luego, en la Alta Edad Media: el marido puede matar a su esposa adúltera después de perseguirla a latigazos, desnuda, a través del pueblo. La multa impuesta al asesino de una mujer es la mitad del precio de la muerte de un chico hasta los 14 años (época de la fertilidad femenina), superior al del varón entre los 14 y 20 y, a partir de los 20 años, seis veces inferior. La mujer sierva o esclava no puede casarse fuera del dominio de su señor y, si lo hace, sus hijos serán repartidos entre su señor y el de su marido. Adeline Rucquoi.

enciclopèdia.cat La Generalitat o, com era anomenada a l’edat mitjana, la Diputació del General, fou una comissió amb poders delegats per les corts que nasqué a mitjan segle XIV com a organisme temporal, es consolidà com a institució permanent al darrer quart del segle XIV i rebé una organització definitiva el 1413 que la independitzà de les corts pel que fa a l’elecció dels diputats i al funcionament de la institució. La Generalitat és una de les institucions històriques catalanes més significatives i originals. Bé que es creà com a comissió econòmica, encarregada d’administrar el donatiu de les corts al rei, sense cap representant de la Corona, en algunes èpoques fou un poder paral·lel al del sobirà, que normalment hi col·laborava, però que en ocasions s’hi enfrontà. El nom inicial de la institució, Diputació del General, indicava que ostentava la representació de la totalitat de la societat catalana.

Related: