background preloader

Lilla-Viralgranskaren

Lilla-Viralgranskaren
Related:  Svenska

The Early Morning Activity Pack - Our Early Morning Activity Pack has 200 ideas and activities for children to try at the start of the school day. They're open-ended activities, covering a wide range of subjects and topics, that can be completed while the teacher is doing the register. Of course, they could also be used at other times of the day, for example, when children have finished the tasks set or as a short activity after the lunch break. Join Teaching Packs to download these resources today. In this Teaching Pack... TWO HUNDRED Activity Ideas - The ideas in this pack are all on individual pages in a PDF document. An alternative set of resources is also included for use with older learners. Preview the Resources... Click on the thumbnails below to view samples of resources from The Early Morning Activity Pack: Join NowDownload all of our resources! Become a member today for just £15 and you can download all of our current and future packs for a year! All payments are handled securely. Reviews from our members:

Lathund i lkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Har den kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? Har du jämfört med vad du redan vet? Ladda ner eller beställ checklistor Hjälp dina elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner checklistan som affisch Beställ checklistan för sociala medier Beställ affischen om sociala medier Källkritik Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Källkritik, Mediekunskap Journalistens uppgift är att granska och informera. För tidningar är det viktigt att inte bli ett språkrör för politiker, tjänstemän och olika intressegrupper, utan istället ge olika perspektiv på ett problem. Elever uppfattar ofta texter på internet, i tidningar och i läroböcker som absoluta sanningar från någon högre, oidentifierbar källa. För att man ska kunna bedöma nyheter och värdera en uppgifts pålitlighet anger medier var de hämtat informationen från. När man läser tidningen litar man förmodligen på att journalisterna som har skrivit artikeln har kollat sina källor. Lika viktigt som det är för journalister att förhålla sig kritisk inför källor, är det för läsaren att förhålla sig ifrågasättande inför information i medier. Vem är avsändaren? Här kommer en kort övning i källkritik Du kan låta eleverna läsa denna korta text. ”Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Räkna: Vem? Vad?

Strategi: Roller i Kooperativ Lärande – Kooperativt Lärande I Kooperativt Lärande (KL) flyttas fokus från läraren till eleverna. Undervisningen blir en social process där elevernas aktivitet är i fokus och där de successivt lär sig att ta mer och mer ansvar för sin inlärning. För att främja detta använder man i KL ofta olika roller. Dessa används för att förtydliga för eleverna vad deras uppdrag och fokus är. Rollerna används också för att hjälpa dem att utveckla de färdigheter som behövs för att lära av och med varandra så effektivt som möjligt. Det finns ett flertal olika roller som kan användas vid olika tillfällen beroende på vad eleverna behöver träna på och vad syftet med övningen är. Vissa av rollerna lämpar sig extra väl till vissa strukturer. Under användandet av roller är det bra att alla elever får testa på alla roller. Uppgiftsroller: Sekreterare – antecknar det gruppen gör, skriver ner lösningar och tankar inför senare presentation. Berättare – läser uppgiftsfrågor och texter för gruppen och fokuserar på att alla förstår innehållet.

Guide för källkritik En källa är ett ställe där du kan hitta information. Det är genom olika källor som du får reda på saker. De skriftliga och muntliga källorna berättar om en händelse, medan de materiella kan vara ett fysiskt bevis på att en händelse faktiskt ägt rum. Inom källkritiken skiljer man också på förstahandskällor och andrahandskällor. Avsändare och budskap Källkritiken hjälper dig att ta reda på källans avsändare och budskap. Vem står bakom källan? Försök att ta reda på så mycket som möjligt om upphovsperson eller utgivare. Vem har skrivit texten? Det är också viktigt att undersöka om källan är äkta, det vill säga att den är det den utger sig för att vara. Exempel Exempel Om det gäller en text tar du reda på vem som har skrivit den och söker uppgifter om skribenten. Libris (webbsök) Om din källa är på nätet kan du titta på webbadressen för att se efter om den säger dig något. Här kan du direkt se att det är Skolverket som står bakom/ansvarar för webbplatsen: www.skolverket.se www.liu.se www.iis.se/

Nu lanserar Metro Lilla Viralgranskaren för skolelever – Vi ville bidra med nåt konkret för den lärare som hela tiden hör att det är så viktigt att eleverna får lära sig källkritik i skolan, men som kanske inte riktigt vet i vilken ände man ska börja, säger Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson. – Och för den lärare som är lite osäker på hur man egentligen gör när man viralgranskar så finns ett helt kapitel om det. Viralgranskaren och Nätsmarta har gjort en film som baseras på en satirisk artikel i tidningen Svensk jakt. Filmen heter “Hajen som blev viral” och kan vara en start för samtal med också ganska unga elever om vikten av att vara källkritisk. LADDA NER: Här hittar du skolmaterialet! För de lite yngre barnen finns även en skolplansch som Viralgranskaren och Nätsmarta tagit fram ihop med Bamse. – Bamse har ju redan gjort en utmärkt tidning om källkritik som släpptes i februari. LÄS MER: Så här följer du Källkritikens dag med din skola – I stället för förbud är det bättre att lära eleverna ett ansvarsfullt förhållningssätt.

Stor guide: 15 sätt att använda appar i klassrummet "Många elever tycker att de förstår bättre om de kan se saker i 3D. Det kan handla om att vrida och vända på DNA-spiraler eller se sin teckning ”få liv". Utvecklingen av den här typen av appar är på stark frammarsch. "Inlästa läromedel, inläst skönlitteratur och tillgång till talsyntes är bra för de elever som har svårt att ta till sig tryckt text. "I läroplanen står det på ett flertal ställen att ord, ljud och bild ska samspela i skapandet av texter så egentligen är ordet ”alternativt” i rubriken inte helt relevant. "Att spela in ljudfiler är ett bra sätt att avlasta arbetsminnet då eleverna slipper skriva och lyssna samtidigt vid genomgångar. Gör alla elever delaktiga genom att använda appar som direkt i realtid kan ge feedback. "Vanliga ordbehandlingsprogram klarar oftast inte att rätta de fel man gör som elev med läs-och skrivsvårigheter. "Om man vill slippa frågan "hur långt är det kvar" så kan man använda verktyg/appar för att visualisera tid.

10 sajter med gratis bilder du kan använda fritt | Moderskeppet Ibland kan det bli stopp i den kreativa processen. Du har inte tid att ta med dig kameran ut och fota en höstlig park som ska komplettera dagens inlägg. Eller så behöver du några enkla bilder att varva din PowerPoint-presentation med. Det är då royaltyfria bilder med Creative Commons-licens passar perfekt. CC0 innebär att du som laddar ner bilden får kopiera, ändra och publicera den fritt i både personligt och kommersiellt sammanhang – utan att be fotografen om lov. Ps. Här är 10 bra sajter där du hittar fria bilder att använda: 1. Letar du efter riktigt snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar är Unsplash sidan för dig. Usplash har även en sida där alla som har använt deras bilder kan visa upp vad de har skapat. Ps! 2. Många av bilderna på Kaboompics har en personlig touch med kort konstnärligt skärpedjup. 3. Riktigt bra sida med bilder på landskap och stadsmiljöer. 4. Söker du efter något lite mer galet? 5. Vardagsfoton och snygga miljöbilder samlat på en sida. Ps. 6. 7. 8.

Guide för källkritik Det är genom olika källor som du får reda på saker. En källa kan vara av olika slag: De skriftliga och muntliga källorna berättar om en händelse, medan de materiella kan vara ett fysiskt bevis på att en händelse faktiskt ägt rum. Inom källkritiken skiljer man också på förstahandskällor och andrahandskällor. Avsändare och budskap Källkritiken hjälper dig att ta reda på källans avsändare och budskap. Vem står bakom källan? Försök att ta reda på så mycket som möjligt om upphovsman eller utgivare. Vem har skrivit texten? Det är också viktigt att undersöka om källan är äkta, det vill säga att den är det den utger sig för att vara. Exempel Exempel Om det gäller en text tar du reda på vem som har skrivit den och söker uppgifter om skribenten. Libris (webbsök) Om din källa är på nätet kan du titta på webbadressen för att se efter om den säger dig något. Här kan du direkt se att det är Skolverket som står bakom/ansvarar för webbplatsen: www.skolverket.se www.liu.se En del webbadresser är väldigt långa.

Lära av varandra med eget ansvar: Världsdelar – Kooperativt Lärande Jennie och Lisa har varsin årskurs 1 som ofta samarbetar med varandra på ett eller annat sätt. Denna gång ville vi ta samarbetet ett steg längre. Vi valde att undervisa ena klassen i fakta om Nordamerika och den andra klassen undervisades i fakta om Sydamerika. Ovanligt sätt? – Ja. steg 1: Skaffa information Här delade vi ut information till eleverna. steg 2: Träna i par Vi berättade för eleverna att de nu skulle lära sig faktan om världsdelen de har för att de sen ska bli lärare till parallellklassen. steg 3: Dela information När eleverna tränat på faktan om sin världsdel blandade vi klasserna. steg 4: Quiz Klasserna återsamlas och får nu använda sig av grundprincipen eget ansvar. Genom att dela upp arbetet på detta sätt så lär sig eleverna att lära av och med varandra och det egna ansvaret stärks i flera led. Struktur: En för alla, alla för en! I "Allmänt" Par på tid: Förväntningar inför åk 4 Om ett par veckor ska jag lämna ifrån mig min 3:a som jag följt sedan åk 1.

En introduktion till källkritik – Digitala lektioner Skolans uppdrag Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. Centralt innehåll i svenska (årskurs 4-6) Informationssökning och källkritik Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt. Centralt innehåll i samhällskunskap (årskurs 4-6) Information och kommunikation Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.Hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Centralt innehåll i samhällskunskap (åk 7 – 9) Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, webbplatser eller dagstidningar.Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Centralt innehåll i svenska (åk 7 – 9)

Related: