background preloader

Stockholmskällan

Stockholmskällan

https://stockholmskallan.stockholm.se/

Related:  HistorymammaSidor med material

Historiebruk I skolans historiekurser ingår det att man ska ta upp historiebruk. Här hittar du grundläggande information om det momentet. Videopresentation: Vad är historiebruk? Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället för olika syften. Studieområdet har vuxit fram just för att det finns så många olika skäl för att intressera sig för historia. Gentleman, bokhjälte och storförbrytare Av KJELL E. GENBERG Snöstormar kan ibland leda till kulturella upplevelser. Berömda kvinnor Del 1 av 6 i en dokumentärserie om kvinnorna inom konsten under den franska revolutionen och Napoleontiden. I det här avsnittet presenteras drottning Marie Antoinettes hovmålare, Elisabeth Vigée Le Brun (1755-1842). I serien berättas - vid sidan av konstnärernas liv - också om viktiga personer och händelser under den franska revolutionen och Napoleontiden.

Sök i arkiven Enkel sökning: Skriv in ett eller flera sökord. Alla ord måste finnas med i posten för att ge träff. Trunkering: Använd asterisk (*) för att hitta ord med varierande ändelse. Svenskar fångna i Poltava – vad kan man hitta om dem? Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Krigsfångar Reg:1 (0-9999) Bild 791 (AID: v787880.b791, NAD: SE/KrA/038814B) Länk. Efter det för svensk del misslyckade slaget vid Poltava år 1709 hamnade en stor del av den svenska armén i långvarig rysk fångenskap. Är det verkligen möjligt att på personnivå finna någon information om de tillfångatagna? Det glädjande svaret är ja. För den som är intresserad av krigsfångar under 1700-talets början kan vi rekommendera att ta en titt i arkivbildarna ”Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Krigsfångar” (observera att det finns två arkivbildare med detta namn, men de innehåller olika volymer).

Från stenålder till nutid I Skandinavien har människor bott och levt i nästan 15 000 år och varje generation har lämnat spår efter sig. I modern arkeologisk forskning delas mänsklighetens historia in i olika tidsperioder. Mänsklighetens historia är lång. Arkeologens jobb är att studera och tolka de föremål, fragment och strukturer som finns kvar från det förflutna och sätta in dem i ett sammanhang. Förteckningar över bruksarbetare 8:e Bergmästaredistriktets arkiv FIIb:1 (1701-1851) Bild 1200 (AID: v328357.b1200, NAD: SE/VALA/01497) Länk. För den som är intresserad av smeder och andra bruksanställda vill vi gärna tipsa om några volymer med förteckningar över bruksarbetare som finns tillgängliga i ArkivDigital. På bilden visas första sidan i en ”Förteckning öfver Finspongs, Lotorp och Djurshytte Bruks Arbetare För år 1850”. För varje anställd får vi inte bara veta dess befattning, till exempel mästare, mästersven eller dräng, utan även var personen ifråga arbetade, till exempel i smältarehärdarna, räckarehärden eller puddelugnen. Förteckningar över bruksarbetare återfinns i 8:e Bergmästaredistriktets arkiv FIIa:1, FIIb:1, FIIc:1 och FIId:1 samt i 9:e Bergmästaredistriktets arkiv FIb:1-2.

Historiebruk - Företagskällan Historiebruk är ett nytt område i ämnesplanen för Historia. Begreppet syftar på hur historia används av olika aktörer och i olika sammanhang. En sammanfattande text av Benito Peix Geldart, fil. dr., arkivarie och forskningssekreterare på Centrum för Näringslivshistoria. Historia kan brukas på olika sätt: historiker ägnar sig åt historia som vetenskap, men det finns många andra sätt att använda den, till exempel i politiskt eller kommersiellt syfte. Individer och grupper använder sig ofta av historia som ett verktyg för att få stöd för egna åsikter, berätta hur de vill uppfattas av andra eller även för att döma eller kritisera andra människor. Historia kan också användas för att främja sammanhållning inom den egna grupp.

Uppsnappade brev från stora nordiska kriget En del av handlingarna är skrivna med chiffer för att försvåra för fienden. Källa: Tyske Kancelli Udenrigske Afdelning 8 (1716–1718) Bild 3850 (AID: v258798. b3850, NAD: DK/ RA/301). Länk. I början av 1700-talet låg Sverige i krig med ett flertal länder, däribland Danmark.

Gotländska vigselregister Vigselregister Gotland VigselReg:12 (0-1860) Bild 20 (AID: v403531.b20, NAD: SE/ViLA/99999) Länk. I ArkivDigital finns en hel del avfotograferade personregister. Mest kända är nog bouppteckningsregistren, men vi har också fotograferat en hel del andra personregister. Ett exempel på ett sådant register är vigselregistret för Gotland. Myten om vallonerna Från Ardennerna Vallonien var en franskspråkig industriregion med gruvor och metallutvinning. I bergstrakterna Ardennerna fanns gott om malm, skog och vattenkraft, samma tillgångar som i Sverige. Men arbetslösheten var stor och där kom den expanderande svenska järnhanteringen in i bilden.

Related: