background preloader

IKT+engelska +halva gruppen i fyran□□□□□□✨

IKT+engelska +halva gruppen i fyran□□□□□□✨
Under 5 veckor har halva fyran jobbat med Ninna på engelskan en timme varje fredag. Efter tillfälle 2 sa barnen: “Det är roligt för jag gillar att spela. Man lär sig att spela och lyssna på instruktioner och kommunicera på engelska. Man lär sig engelska på jätteroligt sätt. Fokusområde detta projekt är “Kommunicera” olika temanintressen, personer, platser, händelser och aktiviteteråsikter, känslor och erfarenhetervardagsliv och hur man lever där engelska används “Tala, skriva och samtala” Tal och skrift: presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningarSpråkliga strategier: förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal Förmågorna som tränas: förstå tolka anpassa språket reflektera kommunicera använda språkliga strategier formulera Vägen dit kantas av spelande i The Sims. Vi samlar ord som kan behövas för att förklara vad man gör i spelet. Upplägg: 5 tillfällen a´60min Vägen kantas av spelet The Sims Freeplay Samla ord ni stöter på i er ordlista Gör e-bok i Book Creator Related:  kristinaklempt

Webbstjärnan 5:2-guruns nya diet för 7 dagar | Hälsoliv Michael Mosley blev superkändis med sin dokumentär och sin bok om periodisk fasta, 5:2 dieten. Intresset väcktes när han själv fick diagnosen typ 2 diabetes. – När jag gjorde BBC-dokumentären blev jag av med tio kilo och fick normala blodsockervärden. För dig som är inloggat – här hittar du fler artiklar. Nu är han aktuell med en ny metod och en ny bok. – Han förklarade för mig varför min diabetes typ 2 försvann – när jag förlorade fett kring magen kunde min lever och min bukspottkörtel börja "prata med varann" igen". Roy Taylor skulle just starta en studie där typ 2 diabetiker fick äta 800 kalorier per dag i åtta veckor. – Många läkare säger att man inte kan bota diabetes, och att det ingen klarar att hålla sig till en diet på 800 kalorier om dagen och att man inte ska må dåligt när man misslyckas med det. "Ett stort problem som ökar" Roy Taylors forskning är inspirationen till Michael Mosleys nya metod. Blodsockdieten på 8 veckor. LÄS MER: Intervju med Michael Mosley. Kalorier: 810 kcal.

Julmust ger härlig sås till kycklingen | Recept Låt vår svenska nationaldryck smaksätta dina maträtter. Tinas julmustkyckling bjuder på en spännande sås – perfekt att moppa upp med de rostade grönsakerna. De flesta ser fram emot när man får pysa årets första julmust – och vår älskade dryck kan faktiskt ge den perfekta julsmaken i olika maträtter. Exempelvis kan man koka sin skinka i must, eller glasera revbensspjällen med den kryddiga läsken. Nu innan julstöket har dragit igång på allvar kan du testa Tina Gustafssons julmustkyckling, från Tina’s Blogg. Ett substitut till alkohol Oavsett vilken läsktillverkare du väljer så är det sannolikt att innehållet utgår från AB Roberts topphemliga julmustextrakt. Förbudsiver gav uppsving Försäljningen gick trögt, men på 1910-talet byttes namnet till julmust – och i samband med att Sverige röstade om ett alkoholförbud fick drycken ett rejält uppsving. Det blev inget förbud men drycken hade fått fotfäste. Tinas julmustkyckling Rostade grönsaker ✓ Gör så här: ● 1.

Fem bra sätt att spara tid för lärare | Gränslöst digitalt lärande Ett nytt år har precis börjat och nyårslöftena är fortfarande i färskt minne. En förutsättning för att vi ska kunna hålla nyårslöften, som att hinna träna och äta hälsosamt, är att vi har orken. Det blir lätt en ond cirkel när man inte orkar träna, för att man är så trött, eftersom man är så otränad. Samtidigt så stoppar man i sig helt fel saker, som godis och snacks, för att man är för hungrig för att orka tänka ut någon middagsmat. En viktig faktor för hälsan är att hålla sig inom sin arbetstid. Varje år så brukar jag leta efter den optimala kalendern. 1. Mycket tid försvinner i småpauser som egentligen inte ger så mycket vila. 2. Om man har för många saker på sin lista är det lätt att bli överväldigad av arbetsbördan. 3. Vissa saker gör man flera gånger om dagen utan att reflektera över det. 4. Många lärare strävar efter perfektion. 5. Vi anger en ramtid till våra chefer vid varje läsårsstart. De här tipsen riktar jag först och främst till mig själv.

Kahoot – så fungerar det! – Patricia Diaz Kahoot är förstås ingen nyhet i ”den digitala verktygslådan” för många lärare. Det spelbaserade responssystemet har fått varmt i många klassrum de senaste åren. Utöver att aktivera eleverna att faktiskt delta i lektionsuppgiften finns många smarta funktioner i Kahoot som bla kan användas för att synliggöra lärande och få eleverna att samarbeta (längre svarstid/team mode). Skapa quiz med flervalsfrågor (infoga bild/video till frågan), discussion med sant/falskt eller survey med alternativ utan poäng. Andra Kahoot-tips: En självklarhet(?) Läs artikeln (från senaste numret av Grundskoletidningen) nedan för fler tips kopplade till Kahoot. A or B – Can you guess correctly? – tekhnologic Comparing two things is a great way to encourage students to discuss and debate or to speculate and guess. It encourages students to explain the reasons behind their ideas and if there is disagreement in their groups, they have to learn to persuade their peers. During the New Year Period, I was watching a TV show with my family where celebrities experienced two things, one of which is expensive while the other is a cheaper version or a fake. This year there was a very expensive violin versus a cheaper violin. The celebrities had to choose A or B and then they waited in a room until the answer was revealed. As you can imagine, this show caused a great deal of discussion in my family. So, my first post of 2017 is an adaptation of this game. Download the A or B PowerPoint Image showing the template and the correct answer for each slide. The template contains five slides. Open the A or B template.Click on File and select New from the File menu. Now, let’s look at the two different slide types.

Papegojan och undantagsbestämmelsen Hur kan det förekomma så många myter runt när och hur undantagsbestämmelsen, den så kallade pysparagrafen, ska tillämpas? Jag skulle faktiskt drista mig till att säga att användandet av undantagsbestämmelsen har kört rejält i diket. Det räcker att du lägger en timme i december på att befinna dig i sociala medier där betygssättning diskuteras för att inse detta. Varje vecka diskuteras tillämpningen i olika sociala medier och jag känner mig ofta som en papegoja som upprepar citatet nedan: ”21 § Om det finns särskilda skäl får det vid betygsättningen enligt 19 och 20 §§ bortses från enstaka delar av de kunskapskrav som eleven ska ha uppnått i slutet av åk 6 eller 9. (Citatet är uppdaterat 3/12, då det tidigare kunde uppfattas som ett direkt citat av lagtext, vilket inte var syftet. Det verkar som att undantagsbestämmelsen används alldeles för lättvindigt och som ett sätt för att låta eleven slippa moment som är svåra för eleven. Skolverkets frågor och svar- undantagsbestämmelsen NEJ. NEJ.

Mia Smith - ämnesspanare Funderar du på vad du ska göra för att fånga elevernas intresse på din provlektion inför språkvalet? Hur ska du presentera språket så att det verkar intressant för eleverna att välja det nya språket? En del väljer det språket som verkar vara lättare. En del väljer det språket som de kan få hjälp med hemma. Vi bör tydliggöra att läsa språket ska vara roligt men det kräver också engagemang speciellt när man ska ta ytterligare ett steg i utvecklingen och komma upp till nästa nivå. En lektion räcker inte till för att eleverna ska kunna genomföra ett säkert och informerat val och därför är det nyttigt att göra andra aktiviteter i samband med valet. Övergripande presentation Tipsa din pedagogisksamordnare eller rektor att inleda med en övergripande presentation 1. 2. 3. 4. 5. Skärmdump från Språkspecifik presentation Vad kan vi som lärare i moderna språk göra? *Bjud in eleverna till en provlektion. Lycka till!

Detta händer om du blandar 3 ägg med kvarg – resultatet är underbart | Newsner Det är ingen hemlighet att många av oss får i oss lite för mycket kolhydrater i förhållande till hur mycket vi rör på oss. Kolhydrater är ju inget farligt i sig, men om du vill gå ned några kilon kan det vara en bra idé att skära ned lite på kolhydraterna – just den metoden brukar ju också kallas LCHF. Jag har själv testat denna diet ett par gånger, mest för att få lite variation och testa om det fungerar så bra som många säger. Personligen mådde jag väldigt bra av att äta mer fett och protein, men lite mindre kolhydrater. Hur som helst, oavsett om du är på diet eller inte, så ville jag tipsa om detta enkla LCHF-bröd. Det är inte alls komplicerat och smakar dessutom väldigt bra! Allt du behöver är egentligen kvarg, ägg, bakpulver och en nypa sötningsmedel! Eva ChungDu behöver: 3 ägg (separerade) 3 msk kvarg (eller färskost) 1/2 tsk bakpulver 1 nypa sötningsmedel (till exempel stevia) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Video på hur du gör:

Att genomföra delprov som prövar skriftlig framställning på dator När eleverna ska genomföra nationella delprov som prövar skriftlig framställning i ämnena svenska, svenska som andraspråk och engelska finns det sedan tidigare möjlighet att använda dator. Det är upp till skolan om delproven genomförs på dator eller inte. Om skolan väljer att använda dator finns det vissa saker skolan behöver tänka på för att provgenomförandet ska bli så säkert som möjligt. Före provet I god tid före provtillfället behöver skolan göra vissa praktiska och tekniska förberedelser. Lärare, elever och annan personal på skolan behöver bekanta sig med den digitala lösningen genom att till exempel genomföra andra prov i den valda lösningen. Under provet För att säkerställa att provet genomförs på ett säkert sätt behöver den digitala lösningen förhindra att eleven besöker webbplatser eller använder dokument och tjänster som inte är kopplade till provet. I Lärarinformationen står att elevlösningar inte får sparas digitalt. Svenska och svenska som andraspråk Engelska Efter provet

Digitala verktyg Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser. Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Utan inbördes ordning. Skapa ett konto på Youtube (eller använd befintligt Googlekonto) och spara favoritklipp i spellistor som senare kan delas med kollegor och elever. Klipp från Youtube kan startas vid önskat läge. Ta en bild av tavlan efter en klockren genomgång. Använd elevernas texter eller dina egna exempel i undervisningen. En del läs- och skrivprojekt tenderar att bli ganska omfattande. Använd ”Tillägg” i webbläsaren. Alternera skriftliga uppgifter med muntliga. Eleverna behöver stöd i sitt tänkande och skrivande.

Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke Just nu är jag inne i en period då jag tänker mycket kring elevernas läsning och hur jag kan utveckla den. Jag har tidigare skrivit om detta bl a här utifrån bildtolkning men även här för att bena upp vilka frågor som är typiska för respektive läsprocess. I detta inlägg tänkte jag dela en idé jag fick och den är inte ny på något sätt men jag ville ge en ram för hur man skriver och vad som ingår i en Canva. Upplägget går ut på att synliggöra läsförståelsen i skrift för att se elevernas tankar och var de fastnade för i boken. Jag har också tidigare använt mig av upplägget att skriva för att få fram elevernas läsförståelse men jag ville nu koppla det till ett eget val av texten för att öka elevernas delaktighet. Upplägget går ut på att eleverna ska välja ett citat där de får tänka till kring innehållet. Stödfrågorna är följande: Detta citat fick mig att tänka…Jag valde detta för att…Det som har hänt är…De ledtrådar jag fått är… Här finns en pdf för utskrift: Bokcitat med tolkning

Socrative – så fungerar det! – Patricia Diaz I senaste numret av Grundskoletidningen skriver jag om hur det digitala responssystemet Socrative fungerar. Socrative är omtyckt av många lärare runt om i landet och används av många. De flesta använder verktyget som ett komplement i undervisningen för att öka elevaktiviteten och kommunikationen i klassrummet. Som lärare kan man med hjälp av Socrative även bilda sig en uppfattning om elevernas kunskapsnivå genom att ställa olika typer av frågor som eleverna besvarar med hjälp av sina enheter, antingen individuellt eller i par/grupper. Elevernas svar registreras direkt och en sammanställning skapas automatiskt. I sammanställningen kan man som lärare sedan analysera vad eleverna redan kan och vad som de behöver utveckla. Jag har även knåpat ihop en mer ingående och detaljerad 6-sidig (!)

Det kan du göra med en 3D-skrivare | Gränslöst digitalt lärande Vad kan egentligen en SO-lärare göra med en 3D-skrivare? De flesta förknippar nog 3D-skrivare med teknikämnet eller med estetiska ämnen. Men faktum är att vi har uppskattat skolans skrivare väldigt mycket och har hittat flera användningsområden för den. Det senaste jag skrev ut var en pussel-karta över Europa. Vi har letat efter något liknande att köpa, till elever som har svårt att lära sig kartan, men inte hittat något. Här är varje land en bit (utom Ryssland som består av flera bitar) och på baksidan har jag skrivit landets namn så att de fungerar som flash-cards. Jobba med modeller i geografin Om jag hade jobbat på mellanstadiet hade jag skrivit ut länder som topografiska kartor och låtit eleverna färgsätta dem efter naturförhållanden. Entreprenöriellt lärande När vi förra året arbetade med Operation dagsverke så hade vi en designtävling i skolan. I år hoppas vi att eleverna själva kan rita förslag på hängen i något 3D-program.

Related: