background preloader

Developing a Growth Mindset in Teachers and Staff

https://www.edutopia.org/discussion/developing-growth-mindset-teachers-and-staff

Related:  Growth MindsetMindset+Gritdkberry

jlsu En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Att lyckas eller misslyckas i skolan? · Lärarnas Riksförbund Vad är delaktighet? För att förstå vad delaktighet är behöver vi utgå från en definition. Special pedagogiska skolmyndigheten (SPSM) definierar delaktighet utifrån delaktighetsmodellen. Till modellen hör sex aspekter: tillhörighet, tillgänglighet, samhandling, erkännande, engagemang och autonomi. För att förklara aspekterna närmre följer här en kort genomgång:

The big five - Skolbok The big five är ett system där man inte värderar de direkta kunskaperna en elev har i ett ämne utan istället värderar hur en elev gjort medan den lärt sig. Tanken är att det finns fem olika förmågor som skall bedömas för varje elev. Förmågorna är desamma i alla ämnen. De fem förmågorna (the big five) är:

jlsu Som en uppföljning till mitt förra blogginlägg om dynamiskt och statiskt tankesätt kommer här den s k isbergsillusionen. Isbergsillusionen visar exempel på vad som krävs för att bli framgångsrik, men som oftast inte syns på ytan. När man ser någon som är riktigt duktig (t ex en idrottsutövare, en musiker, en jonglerare etc) ser det väldigt enkelt ut. Agneta Gulz: Så skapar du motivation hos eleverna Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, har i över sex år forskat på frågor kring lärande, motivation och drivkraft hos tusentals elever. Vad ligger bakom elevers låga motivation? – Det är en blandning av en mängd olika saker.

Matris i Skolbanken: "The Big Five" Samhällsorienterade ämnen Göran Svanelid är universitetslektor och har utbildat många SO-lärare genom åren. Han är en av de fyra som tagit fram kursplanerna i SO-ämnena i Lgr 11. Göran har studerat grundskolans alla kursplaner. Hans råd till lärare i alla ämnen är att fokusera på de fem förmågor som är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument, "The Big 5", för att hjälpa eleverna att nå målen: Analysförmåga Beskriver orsaker och konsekvenser.

Egna lärarreflektioner kring statiskt och dynamiskt tankesätt efter läsningen av Dwecks Mindset Efter att jag läste ut Nottinghams bok Utmanande undervisning i klassrummet för #pedaläslyft var jag lite intresserad av att läsa vidare i Dwecks bok Mindset (Natur & Kultur 2015) som han bl a refererar till i Utmanande undervisning. Jag har också sett boken delas i sociala medier så med en dag till förfogande började jag läsa för att ta reda på vad som gör boken så populär. Dweck börjar med att förklara varför hon var intresserad av att ta reda på varför vissa människor klarar av misslyckas och vad som får den att fortsätta. Enligt forna experter kunde det bero antingen på fysiska olikheter eller att det är vår bakgrund och sociala arv som styr oss.

Operativitet - och en sjö som heter Bunn Just för att det nu är sommar och vi alla är spridda på stränder, i stugor och på semestrar eller hemma nedsjunkna i hängmattorna vill jag berätta om något som har koppling till mina sommarlov och semestrar...Vi, eller egentligen svärföräldrarna, har ett sommarhus nära Gränna. På vägen mellan Gränna och Tranås kör man förbi en sjö som heter Bunn, där bor vi några dagar eller veckor på somrarna och där träffar vi bland annat grannarna Eva och Folke. I många år har jag på somrarna vinkat på dem, träffat dem vid simturerna i sjön eller hämtat mina hundar när de sprungit och hälsat på i fel hus. Folke och Eva är pigga och glada människor, som det alltid är roligt att byta några ord med. Genom åren har jag och Folke ofta pratat skola som är en gemensam nämnare och ännu hellre kreativitet, lärande och problemlösning som är mer än roligt!

Responsen sätter spår i hjärnan Det utvecklande tankesättet har visat sig vara positivt för barns motivation och hur de hanterar misstag. Men vad är det då som får oss att tänka på det ena eller andra viset och hur skapar vi ett utvecklande tankesätt? Flera forskare, bland andra Elizabeth Gunderson, har genom åren undersökt vilken feedback föräldrar ger till sina barn och konstaterar att deras sätt att ge beröm troligen påverkar vilket tankesätt barnen utvecklar senare i livet. Gunderson jämför effekten av beröm som handlar om barnets personlighet, som ”Du är så smart och duktig”, med beröm om vad och hur barnet gjort något, som ”Vad bra att du har plockat ihop alla klossar”. Förmågor Under en lång period när man pratat om The Big 5 och förmågorna så har det varit mycket kopplingar till djuren. Även jag tyckte att det var bra för mina yngre elever att koppla förmågorna med djuren för att de skulle få något att hänga upp det på. Dessa skyltar ligger under The Big 5 och förmågorna uppe i menyn. Det har dock varit en del förvirring runt det då flera olika parat ihop förmåga och djur på olika sätt. Vi började väldigt snart att lägga till de värdegrundande förmågorna så de finns också med som en förmågeskylt. Det är inga förmågor som vi bedömer utan de finns hela tiden med i vårt tänk och i våra diskussioner i klassen.

Related: