background preloader

Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors

När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med Edpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men Edpuzzle är helt klart en bra ersättare. Här kommer en beskrivning av vilka verktyg som finns och hur man använder dem. Jag håller även på att spela in en video där jag visar steg för steg hur man gör och filmen kommer att läggas upp här inom kort Hur gör man? Först skapar du dig ett konto på På första sidan under ditt namn hittar du knappen ”create” välj ”create new” om du har en länkadress till ett filmklipp eller välj”upload video” för att ladda upp en fil från datorn. På bilden är klipp-verktyget markerat. trycka ”save” för att sparar den. kryss. /Sarah

https://frokenjingfors.wordpress.com/2016/08/28/edpuzzle-steg-for-steg/

Related:  Bloggar med bra tips.appar och datorIKT

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Få mer utrymme i mobilen – se magiska tricket! Hur ofta drabbas man inte av för lite utrymme i telefonen (iPhone)? Allt som oftast händer det också när man vill ta kort eller göra något annan som kräver mer utrymme. Och inte vill man radera några bilder heller kanske. Då finns ett superenkelt trick att ta till. Det tar bara några minuter och ger dig 1 gigabyte bara så där. Tidsenliga verktyg kan innebära ett A istället för ett F Albin är 15 år och går på en 7-9 skola i Umeå. Det som skiljer Albin från flertalet andra elever är att han har dyslexi och att skriva och läsa har alltid har varit svårt. När han för första gången skulle få betyg i årskurs 6 fick han underkänt i flera av kärnämnena.

Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande Denna struktur bör du använda varje dag i din undervisning! När du använt dig av EPA ett tag så kanske du har märkt att det trots påminnelser och spännande frågor från dig inte ger riktigt den effekt du vill ha i din grupp. Vissa elever för bra samtal medan andra tar över och vissa blir passiva. Därav är Par På Tid den naturliga fortsättningen (och ibland ersättaren). Den skapar riktig elevinteraktion och strukturerar samtalet mellan elever mer än vad EPA gör.

Book Creator steg för steg- lär hur Jag är just nu runt på förskolor och har workshops kring appen Book Creator. Många önskar lathundar på vilka funktioner som finns så man i lugn och ro kan ta del av på förskolan. Jag har därför sammanställt några dokument som jag delar här: Låna gärna men ange att du lånat dem på denna sida:) Det är en kreativ app, lättarbetad och rolig att skapa i tillsammans med barnen på förskolan:) men den lämpar sig minst lika bra till elever i skolan som skriver böcker, dokumenterar studiebesök, resor eller utflykter eller som ett verktyg för att presentera ett arbetsområde och vad man lärt. Odaltande återkoppling Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol. Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande.

Appar som hjälp vid läs- och skrivproblematik Jag fick en fråga om vilka appar jag rekommenderar till elever med läs- och skrivproblematik. Här kommer min lista med appar utan inbördes ordning. Jag har tagit med appar med lite olika funktioner: Talande tangentbordTalsyntesRättstavningOrdprediktionOCR-läsareÖversättarePDFläsare både med och utan anteckningsmöjligheterAnteckningsverktyg med skriv och ljudfunktioner När det gäller appar för läs- och skrivhjälp finns flera bra som jag rekommenderar beroende på syfte. Digitalisering som lyfter skolan – Teori möter praktik I många skolor har varje elev varsin dator och Skolverket pekar i sina förslag till nationell IT-strategi på önskemål om att samtliga skolor skall erbjuda ett digitalt verktyg till alla elever inom tre år. I en sådan skola förväntas eleven skriva den absoluta merparten av sina texter på tangentbord. Vi menar att det är viktigt att lära eleverna en korrekt fingersättning vid textproduktion när tangentbord introduceras. Fingersättning ger kognitiv och fysisk avlastning Ett viktigt skäl är att få upp hastigheten och flytet i skriften.

Skolstil 3- läs-och skrivutveckling mm I det här blogginlägget kommer jag att tipsa om hur jag arbetat i årskurs ett med appen Skolstilspråkutvecklande med iPadkompissamt hur man med hjälp av tydliga kriterier och beröm kan få ett bra klassrumsklimat och elever som vill anstränga sig mer Skolstil är en fantastisk app där eleverna får varje bokstavsljud uppläst samtidigt som de trycker ner en tangent. När ett ord är skrivet läses hela ordet upp samt att de kan lyssna på hela sin skrivna text. Eleverna har även möjligheten att få hjälp med stavning.

Handbok för IKT-pedagoger Förkortningen IKT står för Information Kommunikation Teknik. I vissa sammanhang står T för teknologi. I denna handbok/sajt används inte teknologi begreppet, då teknologi på svenska är mer inriktat mot vetenskapen om tekniken (Fleischer, 2013 & iBid.) Vad är en IKT-pedagog? En IKT-pedagog har som uppgift att inspirera, handleda och utveckla användningen av digitala möjligheter i undervisningen. Beroende på hur du är anställd kan rollen vara med fokus på pedagoger (som i denna handbok) eller ha en tjänst där du även ska vara som resurs för eleverna.

Läraren – en professionell bowlare? För ett litet tag sedan såg jag ett youtube-klipp som jag fastnade för och där bowling användes som en metafor för inkludering. Jag kunde direkt göra kopplingar till mina egna erfarenheter av både bowling och skolan. Om du som jag är en oerfaren bowlare kanske du känner igen dig i följande beskrivning. När det väl varit min tur på bowlingarenan har det gått till ungefär så här: Jag tar tag i bowlingklotet, säkerställer att alla fingrar hamnar rätt och går fram till banan. Quizlet – lär ord och begrepp enskilt eller tillsammans! – Patricia Diaz Quizlet är en riktig favorit, både hos mig och mina elever! Ursprungsversionen är till för att öva ord och begrepp på egen hand (man kan alltså som lärare eller elev skapa egna klassiska ”gloslistor” och öva på dessa på olika sätt). Toppenbra för många elever!

Related: