background preloader

De fem lässtrategierna: Reda ut oklarheter - UR Skola

De fem lässtrategierna: Reda ut oklarheter - UR Skola
Related:  Läsa

Othello John McCullough som Othello Othello (originaltitel Othello) är en tragedi av William Shakespeare. Tillsammans med Hamlet, Kung Lear och Macbeth brukar den räknas till Shakespeares mogna tragedier. Tillkomsthistoria[redigera | redigera wikitext] Datering[redigera | redigera wikitext] Pjäsens källor[redigera | redigera wikitext] Pjäsen tros vara tillkommen med viss hänsyn till kung Jakob I:s intresse för kriget mellan Republiken Venedig och Osmanska riket som kom till uttryck i ett poem om slaget vid Lepanto. En inspirationskälla tros ha varit Seneca den yngres hämndtragedier.[3] Intrigen är i huvudsak hämtad från Giovanni Battista Giraldis (Cinthio) novellsamling Hecatommithi från 1565. Tryckningar och text[redigera | redigera wikitext] Första gången pjäsen publicerades var i en kvarto 1622 som publicerades av Thomas Walkley. Handling[redigera | redigera wikitext] På Cypern skall det firas att den turkiska flottan gått under i en storm. Othello frågar Desdemona om näsduken.

Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT | Josef Sahlin Det har blivit som ett mönster att jag (ibland tillsammans med kollegor) varje vår drar igång ett undervisningsprojekt som utmanar vad skola kan vara. Denna vår var det dags för källkritikprojektet riktigtsant.se. Det blev kalasbra, men något som bliv minst lika bra utan att vara särskilt nyskapande var novellarbetet på temat flykt. Förutom fantastiska berättelser av alla elever i åk 6 på Årstaskolan så var arbetet lätt att koppla till kunskapskrav och det lirade bra ihop med nationella proven. Så här gick det till: Jag ville att eleverna skulle vara förberedda på själva formen på ett nationellt prov i svenska. Eleven kan skriva olika slags texter med ... innehåll och ... fungerande struktur samt ... språklig variation. Eleverna skrev och fick mejla in texten efter ca 80 minuter. Till detta fick de ett bedömningsunderlag som jag sett till att göra likt det som lärare använder i bedömning av nationella prov i berättande text. Eleverna hann olika många texter på ca 45 minuter. Lycka till!

Novellen är litteraturens nya stjärna ”Det är den lyckliga morgonen till en ond dag, ty denna dag skall ett barn dödas i den tredje byn av en lycklig man.” Redan i fjärde meningen kopplar Stig Dagerman detta fasansfulla grepp om sin läsare; ett grepp man sedan aldrig riktigt krånglar sig ur. Novellen ”Att döda ett barn” från 1948 hör onekligen till de svenska klassikerna i största allmänhet, men är i synnerhet ett prov på novellkonst när den är som allra bäst. Är perfektionen i Dagermans ”Att döda ett barn” karakteristisk för novellgenren som sådan? Novellistiken i Sverige har mer eller mindre alltid varit en både upphöjd och förbisedd genre; samtidigt som Lo-Johanssons uppfattning om kraven som ställs på det korta formatet varit utbredd, har tendensen varit lika stark att betrakta romanen som Den Riktiga Litteraturen. Det har snart gått femton år sedan tidskriften 10-tal, då 00-tal, gav ut ett nummer med tema noveller. Betyder det att vi befinner oss i en ny novellboom?

En mening och hundra ord Anne-Marie Körling har flera enkla och mycket användbara lektionsidéer på Körlings ord. Jag har testat flera med både bra resultat och nöje. Liksom andra goda grundidéer finns det möjligheter att utveckla dessa idéer åt lite olika håll. Jag börjar med att välja en mening för att låta eleverna associera till andra ord. Eftersom de flesta elever gillar gaming lägger jag till ett litet tävlingsmoment – vi ska samla 100 hundra ord på fem minuter! Efteråt får eleverna förklara för varandra hur de associerat. Topp fem associationer – ord som har den logiskt starkaste kopplingen till meningenTopp fem – klurigaste associationerTopp fem – associationer som berör mest Med hjälp av de nya ordmolnen skapar eleverna meningar som de läser för varandra. Sedan går eleverna vidare med att gruppera ord som på något sätt hör ihop. Lektionen är ett ordbad och häftigt tankearbete där ordkedjor bildas och sammanlänkas.

Böcker att läsa med ungdomar | enligt O Jag är inte bara boknörd, utan lärare också och tänkte därför lista böcker som jag tror är bra att läsa i skolan tillsammans med eleverna. Jag tror på läsning av gemensamma böcker, antingen i helklass eller i mindre grupper. Alltid med stöd av läraren. Det här är böcker som bör passa på högstadiet och gymnasiet. George av Alex Gino George kanske ser ut som en pojke, men hon vet att hon är en flicka. Lite ihop av Johanna Lindbäck Lite ihop är en ganska klassisk bok om vänskap i sexan. Passar troligen bäst i år 5-6 De tysta stegen bakom av Jonna Björnstjerna En klassisk skräckis där huvudpersonen och hennes familj flyttar till ett gammalt hus där det verkar spöka. Passar troligen bäst i år 5-6, eller tidigare som högläsningsbok Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn Skuggan i väggen är i första hand en läskig historia om ett hus där det spökar, men den handlar också om hur det är att flytta mycket och om vänskapen mellan en mycket ung och en mycket gammal person. Undret av R.

Lesestrategien Seit einigen Jahren weisen Leseforschung und Fachdidaktik stark auf die Bedeutung von Lesestrategien für die Entwicklung von Lesekompetenz hin. Lesestrategien sind wie Lernstrategien allgemein Handlungsabfolgen, die nach dem "Wenn-dann"-Prinzip je nach Ziel vom Leser, von der Leserin ausgewählt werden. Als zentrale Strategien für die Textverarbeitung im Unterricht können folgende gelten: die Aktivierung von Vorwissen, das Formulieren von Fragen an den Text, das Klären von Unklarheiten, das Vorhersagen des weiteren Textinhalts sowie das Zusammenfassen von Textabschnitten bzw. des gesamten Textes. Entscheidend für den Erwerb von Lesestrategien ist neben der regelmäßigen Anwendung beim Lesen von Texten in allen Fächern auch die Reflexion über den Nutzen der einzelnen Strategien (Metakognition). Die Lesestrategie-Sets, die hier vorgestellt werden, unterstützen Schülerinnen und Schüler auf unterschiedlichen Lernniveaus.

Det här händer i hjärnan när du läser Löpare får alltid något drömskt i blicken när de pratar om runners high, det endorfinpåslag som ett riktigt hårt träningspass kan medföra. Endorfiner är en form av naturliga opiater som kemiskt sett påminner om morfin. Det är helt enkelt kroppens eget hemkokta knark och det har en förmåga att döva känslor av smärta hos en utmattad löpare. Enligt den brittiske antropologen och evolutionspsykologen Robin Dunbar vid universitetet i Oxford i England kan ett fenomen som liknar runners high inträffa när vi läser en bok som berör oss på djupet. Han menar till och med att det finns fog för att prata om readers high – alltså ett läsrus. – Ända sedan Aristoteles la fram sina teorier om katarsis har vi diskuterat tragedins psykologi, men vi har inte vetat något om hur detta har tagit sig uttryck i hjärnan. I studien undersöktes försöksdeltagarnas reaktioner när de såg en sorglig film. Att en tragisk historia kan drabba oss med en direkt plågsam kraft är inte så konstigt. Foto: Stanford university

Serier i undervisningen – Nytt läromaterial: The Walking Dead – för högstadie- och gymnasieskolor Nytt läromaterial: The Walking Dead – för högstadie- och gymnasieskolor Nu erbjuds även högstadie- och gymnasielärare en möjlighet att jobba med serier i klassrummet. Melinda Galaczy, högstadielärare på Södervångsskolan i Vellinge, har tagit fram en lärarhandledning för den populära serieromanen The Walking Dead. Lärarhandledningen innehåller diskussionsunderlag för värdegrundsfrågor i läroplanen och täcker in ett flertal punkter i svenskämnets centrala innehåll i LGR11. The Walking Dead är en utmärkt utvecklingsroman.

Förr eller senare exploderar jag by Clara Claesson on Prezi

Related: