background preloader

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors
Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Flippa undervisningenLåta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation. Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag. Du kan läsa mer om detta under respektive rubrik nedan. Vad är Prezi? Flippa undervisningen Första presentationen jag gjorde i Prezi använde jag för att flippa en genomgång om Ebola, bakterier och virus till min komvuxgrupp i naturkunskap. Fördelar jämfört med att använda skärminspelningsprogram när man flippar. Fördelarna med att dela en presentation såhär är många. Testa du också!

https://frokenjingfors.wordpress.com/2016/08/05/prezi-i-undervisningen/

Related:  Digitala verktygBloggar med bra tips.kriola58Övrigt2

Historiska kartor I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter. Det är gratis att titta på kartorna och vi vågar lova att du hittar något intressant när du tar del av dem. Om du vill kan du även spara ner dem till din dator eller skriva ut dem. Önskar du beställa kartorna i en högre upplösning?

Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med Edpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men Edpuzzle är helt klart en bra ersättare. Forskare avfärdar bästsäljare – saknar vetenskapligt stöd Boken ”Livet med kvantfysiska glasögon” har oväntat blivit en av sommarens stora bästsäljare. Den första upplagan sålde slut på ett par veckor och boken ligger högt på nätbokhandlarnas försäljningslistor. Författarna Mikael Säflund och Titti Nordieng, som båda också har en omfattande föreläsningsverksamhet, hävdar att vi kan ”applicera kvantfysik i våra liv” och ”skapa de liv vi drömmer om” utifrån ”information som varken är baserad på tro eller övertygelser utan på vetenskap i form av tusentals publicerade studier.” ”Vi lovar dig som läser boken mirakler, därför att vetenskapen faktiskt säger det!” skriver de på omslaget, och säger sig vara utbildade inom applicerad kvantfysik. – De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har något med fysik att göra, säger Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet.

Lär känna eleven vid kurstart inte vid kursslut – Fröken Jingfors För att kunna ge formativ bedömning på ett individanpassat sätt så måste man veta lite om eleven. Vilket betyg jobbar hen mot, vad tycker eleven är svårt och på vilket sätt visar hen sina kunskaper bäst? När jag börjar en ny kurs så har jag ett kort samtal med varje elev utifrån dokumentet elevens mål med kursen där de får berätta om varför de läser kursen, vilket slutbetyg de vill ha, hur de ska jobba för att nå sitt mål, vilka styrkor de har och vad de tycker är svårare och vill ha min hjälp med.

Jenny på Wendes: Att skapa film - på padda och dator! Att låta eleverna skapa film är oerhört skoj! Man kan göra det i alla ämnen, med olika syften och för olika mottagare. I dagarna fick jag information om en ny webbaserad tjänst, Magisto, som också finns som app på Chrome Web Store. Om skribenterna i antologin Titel: Legitimerad lärare i SO-ämnen, 4–9. Fil. mag. i historia.Undervisar i: Geografi, historia, samhällskunskap och religionSkola: Fagrabäckskolan i VäxjöÅrskurser: 7–9Tidigare publicerad i: Förenen eder! Internationella perspektiv på arbetarhistoria. Centrum för arbetarhistoria, Lunds universitetMotto i yrket: ”Det som inte leder till bättre lärande kan vi låta bli.” Hör Mikael Bruér i Lärarpodden #46: ”Mastery learning, samhällskunskap och svårmotiverade elever” »Mikael Bruér använder olika digitala verktyg för att underlätta för elever, men också för att motivera dem. En metod för att göra det svåra mer lättillgängligt för de som har svårt att nå resultat är en variant av så kallat mastery learning.

Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande Denna struktur bör du använda varje dag i din undervisning! När du använt dig av EPA ett tag så kanske du har märkt att det trots påminnelser och spännande frågor från dig inte ger riktigt den effekt du vill ha i din grupp. Vissa elever för bra samtal medan andra tar över och vissa blir passiva. På gång i läsandets värld - Läsambassadören 1438934880Publicerad 07.08.2015 kl. 11:08 Min man och min tolvåriga son är duktiga fotbollsläsare. Och nu talar jag inte om att läsa böcker eller artiklar om fotboll. Jag tänker på hur de gör när de ser en match och läser själva spelet.

Flippa klassrummet med Scalable learning Flipped classroom handlar om aktivt lärande i klassrummet där studentern löser problem och fördjupar sig i ämnet efter att ha tagit del av inspelade lektioner och föreläsningar hemma. Ett nytt svenskt verktyg för det flippade klassrummet, Scalable Learning, gör det möjligt att skapa interaktiva inspelade lektioner med inbyggda quizzar. Scalable Learning har tagits fram av lärare vid Uppsala universitet (med David Black-Schafer i spetsen) och företaget Novelari och nu lanseras för fullt. Du kan ladda upp dina inspelningar i verktyget och sedan lägga in interaktiva övningar med till exempel frågor som studenten måste svara på för att kunna fortsätta med filmen.

Slumpa elevernas placering i klassrummet med Mega Seating Plan – Hannas skolblogg Mega Seating Plan är ett nytt, gratis, web-baserat verktyg för slumpmässig placering i klassrummet. Enkelt att använda och relativt smidigt att mata in klasser och salar. Snyggt och stablit. Vill du testa? Så här gör man (i stora drag): 1) Skapa ett konto eller logga in med ditt Google-konto. Odaltande återkoppling Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol. Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande. Odaltande återkoppling är snäll på riktigt – i längden. För nog tycker vi ganska synd om alla de som ställer upp i Idol fast de faktiskt inte kan sjunga, men där välmenande föräldrar och ”vänner” har lurat i att de faktiskt har kvaliteter som de uppenbart saknar.

Related: