background preloader

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors
Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Flippa undervisningenLåta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation. Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag. Du kan läsa mer om detta under respektive rubrik nedan. Vad är Prezi? Flippa undervisningen Första presentationen jag gjorde i Prezi använde jag för att flippa en genomgång om Ebola, bakterier och virus till min komvuxgrupp i naturkunskap. Fördelar jämfört med att använda skärminspelningsprogram när man flippar. Fördelarna med att dela en presentation såhär är många. Testa du också! Related:  Bloggar med bra tips.Övrigt2

Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med EDpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men EDpuzzle är helt klart en bra ersättare. Hur gör man? Först skapar du dig ett konto på På bilden är klipp-verktyget markerat. Berättarröst-verktyget är perfekt då man kan använda filmer på andra språk och lägga in sin egen röst istället. Verktyget för muntlig kommentar kan man använda då man i efterhand vill förtydliga något i sin egen film eller för att lägga in egna kommentarer till någon annans film. Inspelade kommentarer syns som små högtalare ovanför det blå fältet som du ser på bilden ovan. trycka ”save” för att sparar den. kryss.

Lär känna eleven vid kurstart inte vid kursslut – Fröken Jingfors För att kunna ge formativ bedömning på ett individanpassat sätt så måste man veta lite om eleven. Vilket betyg jobbar hen mot, vad tycker eleven är svårt och på vilket sätt visar hen sina kunskaper bäst? När jag börjar en ny kurs så har jag ett kort samtal med varje elev utifrån dokumentet elevens mål med kursen där de får berätta om varför de läser kursen, vilket slutbetyg de vill ha, hur de ska jobba för att nå sitt mål, vilka styrkor de har och vad de tycker är svårare och vill ha min hjälp med. Efter samtalen upplever jag att eleverna är motiverad, de har förstått att jag vill hjälpa just dem och vi har fått en relation att bygga vidare på under kursen När jag senare gör bedömningar utgår jag ifrån informationen för att kunna ge individanpassad feedback och råd för utveckling. Om jag gör bedömningen att en elev har presterat motsvarande C på ett visst kunskapskrav så skriver jag olika typer av feedback om eleven har satt upp målet E, C eller A.

Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande Struktur: PPT – Par På Tid Par på tid kan du använda varje dag i din undervisning om du vill. Pedagoger som använt EPA beskriver att det trots påminnelser och spännande frågor inte riktigt givit den effekt de vill ha i sin grupp. Pedagogen delar upp klassen i parEleverna får en fråga av öppen karaktär Exempelvis: Vad tänkte du på när vi såg filmen? Strukturen inleds med en fråga kring ett innehåll, gärna av öppen karaktär med en personlig koppling till elevens förståelse och upplevelsevärld. Exempel: En klass arbetar med begreppet demokrati. Varför använda Par på tid eller parsamtal mellan elever? Klassexempel Struktur: EPA - enskilt, par, alla Det finns många strategier för att få eleverna delaktiga och kolla av att de hänger med under lektionen. I "Allmänt" Strategi: Multisvar Som lärare är det viktigt att få en överblick över sin elevgrupp och deras kunskaper. Struktur: Turas om Denna struktur kan du använda varje dag i din undervisning!

Flippa klassrummet med Scalable learning Flipped classroom handlar om aktivt lärande i klassrummet där studentern löser problem och fördjupar sig i ämnet efter att ha tagit del av inspelade lektioner och föreläsningar hemma. Ett nytt svenskt verktyg för det flippade klassrummet, Scalable Learning, gör det möjligt att skapa interaktiva inspelade lektioner med inbyggda quizzar. Scalable Learning har tagits fram av lärare vid Uppsala universitet (med David Black-Schafer i spetsen) och företaget Novelari och nu lanseras för fullt. Du kan ladda upp dina inspelningar i verktyget och sedan lägga in interaktiva övningar med till exempel frågor som studenten måste svara på för att kunna fortsätta med filmen. - ScalableLearning provides interactive online lectures to free in-class time for active teaching. Titta på den här introduktionsfilmen.

Odaltande återkoppling | Magister Magnus N Blixt Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol. Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande. Odaltande återkoppling är snäll på riktigt – i längden. För nog tycker vi ganska synd om alla de som ställer upp i Idol fast de faktiskt inte kan sjunga, men där välmenande föräldrar och ”vänner” har lurat i att de faktiskt har kvaliteter som de uppenbart saknar. Denna vecka har vi på mellanstadiet haft elevledda utvecklingssamtal. De har gett mycket god energi och vi har verkligen försökt vara tydliga i vilka förhållningssätt som är gynnsamma och inte. Flera av Idol-deltagarna har uppenbara problem att ta emot återkoppling och levererar ursäkter istället för att ta till sig konkreta råd från de som faktiskt har bevisad kompetens att uttala sig om olika kvaliteter.

Satsa på alla lärare Alliansen i Uppsala har under lång tid satsat på skolan. Redan 2007 inrättades en första karriärtjänst: disputerad gymnasielektor. Därefter infördes förstelärare och lärare med utvecklingsuppdrag. Nu tar vi nästa steg med en modell som ger alla lärare möjligheten att göra karriär och utvecklas i sitt yrke. Alliansens karriärtrappa består av fyra delar: Varje lärare ska kunna (1) göra karriär, (2) påverka sin löneutveckling, (3) fortbilda sig regelbundet i ämnet och i ämnets didaktik samt (4) arbeta evidensbaserat för att höja elevresultat. Vår modell överensstämmer med OECD:s rekommendationer och Skolkommissionens förslag om att vi behöver satsa på lärarnas kompetensförsörjning (SOU 2016:38). När alliansen tog över styret i Uppsala 2006 var lektorerna utrotningshotade. Nu tar vi nästa steg med en karriärtrappa i sex steg: STEG 1: Behörig och legitimerad lärare, deltar i skolans systematiska kvalitetsarbete, bland annat genom att analysera och utvärdera sin undervisning.

Skolstil 3- läs-och skrivutveckling mm | Lär för livet! I det här blogginlägget kommer jag att tipsa om hur jag arbetat i årskurs ett med appen Skolstilspråkutvecklande med iPadkompissamt hur man med hjälp av tydliga kriterier och beröm kan få ett bra klassrumsklimat och elever som vill anstränga sig mer Skolstil är en fantastisk app där eleverna får varje bokstavsljud uppläst samtidigt som de trycker ner en tangent. För att arbeta språkutvecklande valde jag att sätta ihop tre olika bilder men alla med ett hundmotiv. Vi pratade först om vad vi såg på bilderna. hund, nos, nosar, svans, päls, len, mjuk, nyfiken, glad, koppel, dator, glasögon, simmar För att stimulera eleverna i sin skrivutveckling modellerade jag olika förslag till vad som skulle kunna tänkas ske på bilderna, ”vad gör hunden på den här bilden?” På vår skola har vi iPads 1:2, vilket innebär att alla har en iPadkompis. Lyssnakomma med förslagkomma överensarbeta effektivt Det är viktigt att vi pedagoger vi är tydliga med vad vi förväntar oss av eleverna och förmedlar det.

Free Technology for Teachers: A Crowd-sourced List of Google Cardboard Apps & Videos During the ISTE conference this year I met Jack Bosley who is an educational technology teacher in Kentucky. He introduced himself after the panel discussion, hosted by Samsung, about virtual reality in education. Jack shared with me a Google Form that he created to crowd-source a list of apps and videos to use in Google Cardboard viewers in classrooms. Jack has also put together a great introductory presentation about Google Cardboard. People looking to learn more about virtual reality in education Läraren – en professionell bowlare? För ett litet tag sedan såg jag ett youtube-klipp som jag fastnade för och där bowling användes som en metafor för inkludering. Jag kunde direkt göra kopplingar till mina egna erfarenheter av både bowling och skolan. Om du som jag är en oerfaren bowlare kanske du känner igen dig i följande beskrivning. När det väl varit min tur på bowlingarenan har det gått till ungefär så här: Jag tar tag i bowlingklotet, säkerställer att alla fingrar hamnar rätt och går fram till banan. Väl där tänker jag att jag ska försöka sikta i mitten så att klotet för allt i världen inte hamnar i någon av rännorna. Om jag siktar mot mitten kanske jag kan få ner åtminstone några käglor? Det händer att undervisning planeras och genomförs utifrån eleverna som ligger där i ”mitten”, de så kallade ”medeleleverna”. Men det finns ett annat scenario, både i bowling- och skolsammanhang. I skolans värld är det precis det här som inkludering handlar om enligt mig. Så vem är du? /AnnaBe

Kom snabbt igång med digital teknik genom appen Plickers Jag blev ombedd av Skolvärlden (nr 6, 2016) att tipsa om en app. Mitt val föll på Plickers för att det är enkelt att lära sig för dig som pedagog och kräver endast att man har en digital enhet samt en webbläsare och passar bra för många klassrum där man inte har kommit så långt med digitala enheter eller man inte vill låta eleverna använda egna enheter. Dessutom behöver inte eleverna logga in som tar extra tid. Skapa konto och kort För att skapa ett gratiskonto loggar du som lärare in på www.plickers.com och väl där inne skapar du klasslistor i fliken Classes och +Add new class. Skapa frågor och mappar Nu är det dags att skapa frågor. Ladda ner appen och du är igång Nu är det snart dags att testa responsverktyget med eleverna. Det är genom appen som du sedan byter frågorna men du måste klicka via webbläsaren för att dölja svaren om du inte vill visa dem i klassrummet. Nyttan för mig som pedagog film 1 film 2 film 3 Vad kan man använda Plickers till?

Välkommen in i min vardag som skollogoped | Skola 365 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Orden ovan finner vi i Lgr 11. Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. De språkliga och kommunikativa kraven i skolan är väldigt höga. Men hur blir det då när den språkliga förmågan och utvecklingen inte är som förväntat? Logopeder arbetar med att utreda, diagnostisera och behandla störningar inom tal, språk, kommunikation, och sväljning. Som skollogoped ser mitt uppdrag annorlunda ut än för logopeder inom traditionell hälso- och sjukvård. Jag träffar alltså elever för att ge extra träning i det som för de allra flesta människor “sker automatiskt”. Vad har egentligen en lärare för funktion? Ida Rosqvist, leg. logoped

Related: