background preloader

Hjärnstark - Anders Hansen berättar om hur motion och träning stärker din hjärma

Hjärnstark - Anders Hansen berättar om hur motion och träning stärker din hjärma
Related:  gullisFöräldramöte

Lärarhandledningar, läshandledningar, arbetsmaterial, extramaterial, läsnycklar – Klara bokprat Många förlag erbjuder extramaterial till sina böcker, helt gratis som en extra service till lärare och andra som arbetar med läsning i skolan och på andra håll. Först och främst är det lättlästförlagen Nypon och Hegas, de erbjuder material till alla sina titlar, helt fritt att ladda ner och använda. Nypons hittar du på den här sidan där de ligger i bokstavsordning efter titel. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Hegas kallar sina arbetsmaterial för läsnycklar. ALMA – Astrid Lindgren memorial award – gör också lärarhandledningar som de kallar läsguider till ett urval av pristagarnas titlar. Litteraturbanken är ett projekt som tillgängliggör äldre, icke upphovsrättsskyddad, litteratur. LL-förlagets lärarhandledningar hittar man numera på MTM’s webbplats. En bok för alla ger ut återutgivningar av kvalitetslitteratur till ett bra pris, böcker som ofta passar till gruppuppsättningar.

Stötta en stjärnläsare Hjälp, mitt barn vill inte läsa! Hur kan jag som vuxen stötta läsinlärningen?Vad finns det för stöd att ta till vid läsläxan? Det märks att skolstarten kommit igång och runt om i vårt land finns många funderingar på barns läsande. Vi vet att ett barn behöver möta många texter för att utveckla sin läsförmåga, sin läsförståelse, sitt ordförråd och sitt kunskapsförråd. Jag har sammanställt ett häfte som är till för att peppa och ge tips till de vuxna som vill och kan bli superhjältar åt en stjärnläsare. Du kan ladda ner häftet här: hafte

Why Video is the Best Medium for Microlearning Let’s go back in time 5 years. It was 4 PM and I was bored, frustrated, and confused. I had been staring at my computer screen for the last 8 hours completing a sales training eLearning class. The first 20 minutes were exciting and engaging because I was looking forward to learning something that was going to help me improve my sales skills, make money, and help my company grow. The next 7 hours and 40 minutes made me want to throw my computer out the window. Fast forward 5 years to present day. If organizations want to better align with employees, educational content has to be just-in-time, easy to access, and broken up into shorter, more easily digestible pieces. Now that we agree Microlearning is where training is headed, the next most important thing to consider is the medium you choose to deliver your content. “The Medium is the Message.” Simply put, the medium in which you deploy content to your people is more important than the content.

föräldramöte Vi har nog alla hållit i de där föräldramötena med oändligt mycket information som ska förmedlas till en passiv föräldragrupp som förväntas ta emot det som sägs. Ikväll var det dags att genomföra ett annorlunda föräldramöte på högstadiet. Inbjudan till föräldramötet lät såhär: Vårt föräldramöte kommer att fyllas av samtal på samma sätt som jag fyller lektionerna med samtal mellan eleverna. Jag inledde med en presentation av personalen i arbetslaget och kort info om förändringar inför det här läsåret och öppnade upp för möjligheten att ställa frågor. Vilka förväntningar har du på skolan? Föräldrarna fick i uppgift att placera sig i grupper om fyra personer se till att man inte grupperade sig med de man oftast pratar med. Efter avslutade övning fick varje grupp presentera vad de hade i sin mittenruta och vi punktade upp deras förväntningar på tavlan för att skapa en överblick. Organiserad kaos Nästa struktur att testa var Karusellen. Mina frågor var: Skärmtid? Utvärdering

Torkel Klingberg: Träna dina elever till bättre resultat Inlärningstakten skiljer sig dramatiskt åt mellan olika barn. Varför behöver vissa barn öva dubbelt så mycket som sina klasskamrater för att nå sina mål? – Det här är en sak som vi har sett väldigt tydligt i våra studier när vi har studerat både träning av matematik och arbetsminne. Där kan vi mäta precis hur lång tid barnen lägger på sin träning, att de går framåt i olika takt – det kan handla om trefaldig skillnad. Det finns många missförstånd när det kommer till inlärning. – I stället för att se sig själv som bra eller dålig på till exempel matte ska man se sig själv som möjligtvis långsammare eller snabbare. – Orsakerna är två. – Om du tror att de bara är medfödda, har du ett ”fixed mindset” och om du tror att de är ett resultat av träning, har du ett mera ”flexible mindset”. En viktig faktor för barns utveckling att ha ”grit”, det vill säga att ha kämparanda. – Vi hade i många år forskat om barnhjärnans utveckling, och vikten av träning vilket verkar vara helt centralt.

untitled Det är galet många som Googlar på ”Knoppisar” varje dag som kommer in på min blogg. Gissar att det har med årstiden att göra… Om du är en av dom som är på jakt efter bilder på knoppisar och vill ha bilderna lite mindre pixliga, är det bara att du skickar mig ett meddelande nedan så mailar jag dom till dig. Det kostar ingenting, men du får gärna lämna ett meddelande här i gästboken. :-) Knoppisar ritade 2005 av Nina Mårdfelt Knoppisarnas namn är påhittade av Anders Rapp. Aska Svart Asken har svartbruna knoppar, formen påminner lite om en hov.

Möt föräldrarna från helvetet | Familj | Wendela Psykologen: Klassmötena är sällan konstruktiva Foto: Illustrationer: PATRIK LINDVALL VI HAR ALLA MÖTT DEM: Förstagångsmamman, gnällspiken, aktivisten, läraren, martyren, forskarfarsan och den ständigt ointresserade som glider in sent, längst bak. Årets första föräldramöte väntar runt hörnet. Och det är då du kommer att träffa dem igen, mammorna och papporna från helvetet. – Jag tror att många lärare känner sig nervösa för hur de ska hantera vissa föräldrar, ­säger psykologen Hanna ­Thermaenius. Knappt har terminen hunnit ­börja innan några finstilta rader i veckobrevet förklarar att det är dags. Nu ska här åter pratas läroplan, stämningen bland barnen, hur vi ska sitta i klassrummet, vem som ska ansvara för klasskassan och Gud vet vad. Gnäll på läxor Återigen kommer Olles ängsliga mamma sitta och knäppa med fingrarna och prata om sonen, som om han vore den enda levande varelsen på den här planeten. ­ – Mötena är sällan konstruktiva. Viktigt visa intresse Förstagångsföräldern Läraren Sekreteraren

SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. Det blev en massa media, jag satti TV4:s morgonsoffa, SVT:s morgonsoffa och det var både radio och tidningar som hörde av sig, säger filmmakaren Lennart Bång som själv mobbades som barn. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik. Eleverna tagna Han har fått in hundratals kommentarer. Just nu mobbas 60 000 barn enligt organisationen Friends. – Därför känns det viktigt att filmen når ut. Filmen är ett ideellt projekt. – Jag är inte intresserad av pengar för filmen, jag vill bara att folk ska sluta mobba.

Samspelet - Hem och Skola - redskapet för kommunikation på föräldramöten Förbundet Hem och Skola lanserar ett diskussionsunderlag för föräldrar och lärare. ”Samspelet” är ett spel som innehåller olika påståenden om vad som är viktigt i samarbete mellan hemmen och skolan. Samspelet innehåller fyra uppsättningar med påståendekort som man tar ställning till i mindre grupper. - Är påståendet som finns på kortet viktigt, mindre viktigt eller inte alls viktigt för samarbetet mellan hemmet och skolan? Diskussionen kring de påståenden som finns på korten väcker en diskussion som utmynnar i att sålla fram de allra viktigast frågorna för samarbetet mellan hem och skola just i vår klass. ”Ett bra sätt att få igång en diskussion, ”Lockar mer tystlåtna föräldrar att delta i diskussionen” var kommentarer som fälldes i samband med testningen av Samspelet. Samspelet är ett konkret verktyg som förbättrar kommunikationen mellan hem och skola och lyfter fram de förväntningar man har på samarbetet. Här kan du skriva ut Samspelet:

Om jag började skolan idag … min önskelista Om jag började i skolan idag – i en årskurs ett – skulle jag önska mig:

Related: