background preloader

Den oändliga historien del 1 av 8 10 juli kl 10:45 - Drama för unga

Den oändliga historien del 1 av 8 10 juli kl 10:45 - Drama för unga
Related:  cinahasselgren

Vispad kokosmjölk/grädde Att vispa kokosmjölk kan vara svårt och det var det för oss också många gånger innan vi kom på knepet som fick oss att lyckas varje gång! Hemligheten är att ALLT måste vara kallt! Så här gör du Ställ kokosmjölken som du ska vispa i frysen i 1 till 1,5 timme (OBS mjölken ska inte frysa till en klump utan bara bli riktigt kall) innan du vispar denStäll in skålen och visparna du ska använda i kylskåpet samtidigtNär kokosmjölken blir kall så skiljer sig vattnet från grädden i kokosmjölken och det är enbart grädden du ska användaTa ut kokosmjölken ur frysen, OBS skaka den inteKlipp upp förpackningen och ös över den tjocka och krämiga kokosgrädden i den kalla skålen. Du märker när du når vattnet, då blir färgen gråaktig, detta ska du INTE använda (spara till t.ex. brödbak eller liknande)Vispa nu kokosgrädden härligt fluffigSmaksätt eventuellt med lite äkta vanilj Lycka till och njut av god vispad kokosmjölk till hallonkakan, våfflan, kladdkakan, bananplättarna eller semlan.

Baka med nutella Jag klurade fram en ny sorts kaka häromdagen. Och den blev minst lika god som jag trodde. Så håll i hatten nu här kommer ett recept ni ska prova om ni har nutella hemma. Det här behöver du till 12- 14 stycken 4 1/2 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 200 gram smör Fyllning : Nutella & karamelliserad mjölk Gör så här:Ställ ugnen på 200 grader. Tryck försiktigt ut en grop i mitten av dem ( när de är varma ) med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk. Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk kolakräm i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Låt svalna något innan servering.

Kooperativt lärande – Elevaktiva arbetssätt Pragmatisk språkstörning och varför förståelse av sociala regler inte alltid räcker till Alla elever som ingick i studien hade pragmatiska svårigheter (mätt med skattningsformuläret Children’s Communication Checklist-2; Bishop, 2003). Ungefär hälften av eleverna hade en expressiv språklig förmåga inom eller strax under normalområdet, medan hälften av eleverna hade resultat som tyder på måttlig till grav expressiv språkstörning (mätt med CELF-Expressiv skala). Två mått på pragmatisk/social förmåga ingick i studien: Pragmatisk förmåga i samtal Pragmatisk förmåga i samtal skattades med instrumentet Targeted Observation of Pragmatics in Children's Conversations (TOPICC; Adams et al. 2011). Metapragmatisk medvetenhet Metapragmatisk medvetenhet mättes med instrumentet Assessment of Metapragmatics (AMP; Collins och kollegor, 2014). Efter att barnet fått se en film två gånger så ställdes en rad med frågor av ökande svårighetsgrad: Något gick fel i konversationen - vad gick fel? (För mer länkar om ritprat/sociala berättelser se här) Referenser Bishop, D.V.M. and Norbury, C.F. (2002).

Ta pulsen med Super Mario - Daniel Gomejzon När jag år 2010 började jobba på Väsby Nya Gymnasium, föreslog min rektor att jag skulle besöka den skolan han hade jobbat på som Idrottslärare. Han visste att det jobbade en väldigt duktig lärare i Idrott och Hälsa kvar från den tiden. De hade jobbat fram ett bra och genomarbetat sätt med den gamla kursplanen (94). Jag fick ta del av lektionsplaneringar och diskutera kursplanen utifrån det jag fick se. Super Mario lektionen har jag i anslutning till att vi har en konditionsperiod. Regler Supermario Man är två och två (player1,player2 eller Mario,Luigi, Toad,Princessan). Puls i realtid Man kan lugnt säga att lektionen lyckades lura elever till att ta ut sig med tanke på deras puls. Jag kan också se efter avslutad aktivitet vad de har haft för puls i snitt och det är denna puls de får poängen för. Det finns ytterligare ett sätt att ta poäng på och det är genom att använda bonusarean (tänk hoppa upp i grönt avloppsrör) detta gör de genom att springa upp på läktaren och scanna en qr kod.

Psykologens tio tips för en bättre sömn - HD Inpå livet Helena Kubicek Boye är psykolog i Malmö och har jobbat i över tio år med KBT-behandling av sömnbesvär. Nyligen kom hon ut med boken ”Kons­ten att sova”. Här är hennes tips för att sova bättre. 1. Mörklägg sovrummet, ha det svalt. 2. Öva dig på avslappningsövningar. 3. ”Gå offline” före sängdags Det blå ljuset som utsöndras från våra mobila enheter påverkar sömnen. 4. Sätt dig ner med din kalender och se över hela veckan redan på söndagseftermiddagen. 5. Välj en tid då du går upp varje dag, oavsett om det är helg eller vardag. 6. Om du ”däckar” på kvällarna av ren utmattning kan det vara ett tecken på att du är slutkörd. 7. Drick inte kaffe från eftermiddagen, eller åtminstone inte efter klockan åtta. 8. Träna helst inte efter klockan sex om du lägger dig vid elvatiden. 9. Hormoner frisätts vid orgasm som får oss att slappna av. 10. Stäng ute oönskat ljud och ljus med tillbehör.

Selektiv mutism - Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kul att du vill bidra till att förbättra informationen om Selektiv mutism. Tänk på att vara korrekt och saklig i det du skriver. Du får inte namnge eller på annat sätt lämna uppgifter som identifierar andra personer, såsom dina anhöriga (t.ex. föräldrar eller barn), andra patienter eller vårdpersonal. Vill du göra en personlig skildring av hur du upplevt Selektiv mutism får du gärna skriva det under "Min berättelse". Selektiv mutism är en ångestproblematik som drabbar ca 0.7- 0.8 procent av alla barn. Selektiv mutism innebär att man har ett normalt talat språk och pratar fullt ut i vissa miljöer, men är helt eller delvis tyst i andra miljöer. Tillståndet debuterar vanligen före fem års ålder, ofta i samband med en stressfylld förändring i barnets liv, t.ex. att barnet byter förskolegrupp. Många barn med selektiv mutism har s.k. utvecklingsrelaterade avvikelser, såsom autismspektrumproblematik, kognitiva svårigheter, språkliga avvikelser m.m. I enstaka fall kan medicinering bli aktuellt.

Claudia lider av ofrivillig tystnad | Hälsa Under skoltiden kunde hon bara prata i klassrummet och hemma. För övrigt var hon knäpptyst och ångestfylld. Claudia, 24, har selektiv mutism. "Jag var fem år när jag gick till dagis för första gången. Hoppades på att våga mer Många små barn är blyga, det är inget konstigt. I rummet intill, där vi hade samling, pratade jag som vanligt. Värre i skolan I skolan blev det värre. Provade balett och körsång Jag försökte engagera mig i andra fritidsaktiviteter när jag blev lite äldre, provade balett och körsång. Jag bytte skola flera gånger i hopp om att det skulle bli bättre. Alltid varit platsbundet För mig har oförmågan att tala alltid varit platsbunden. Tystnaden kom ofta – och kommer ­fortfarande ibland – på platser där det sociala spelet är lite oklart. Som ätstörningar Jag sökte själv till teaterlinjen på gymnasiet. Hemma kom ångesten Min teatertaktik fungerade, till en början. Läste om det på nätet Jag var 16 år när jag för första gången hörde talas om diagnosen selektiv mutism.

Selektiv mutism – barn som inte pratar Jag brukar ju sällan skriva om särskilt djuplodande eller personliga saker på den här bloggen. Idag ska jag göra ett undantag, i bildningssyfte. Min son lider nämligen av ett syndrom som kallas selektiv mutism – en oförmåga att tala med andra än ett fåtal närstående personer, trots välutvecklat språk och talförmåga, trots pratgladhet och allmän sprallighet i sällskap med detta fåtal personer. Det handlar alltså inte om blyghet eller en ovilja att prata. Så nästa gång du träffar eller hör talas om ett barn som är mer tyst ärn bara blyghetstyst, kanske du kan vara den som ger lösningen på gåtan? Läs mer: Diagnoskriterier Föreningen Selektiv Mutism Bra och lättillgänglig information om selektiv mutism Röster från drabbade Titta gärna på Skolfronts inslag om selektiv mutism, där Fredrika som varit tyst under alla 12 år i skolan vid 23 års ålder äntligen fick hjälp. Fler länkar och tips här Det här inlägget postades i selektiv mutism.

Related: