background preloader

Går det att träna upp förmågan att skapa inre bilder?

Går det att träna upp förmågan att skapa inre bilder?
Anledningen till att träning av att skapa inre bilder skulle kunna vara en bra idé kan förklaras med en teori om hur förmågan att skapa inre bilder, minne och förståelse hänger samman (detta är en av många teorier som finns, men relevant för denna diskussion). Teorin kallas för “dual coding theory” (t.ex. Sadoski, Paivio och Goetz, 1991; Sadoski och Paivio, 2004) och innebär något förenklat att betydelser antingen får en inre representation med hjälp av ett verbalt system (med språk) eller icke-verbalt system (med t.ex. bilder eller känslor). Dessa två system kan arbeta antingen separat (som t.ex. när man läser utan att skapa inre visuella bilder), parallellt (t.ex. när man läser men har orelaterade bilder i huvudet), eller integrerat (när man läser/lyssnar och skapar inre bilder som hör till texten). Utifrån denna teori kan man alltså dra slutsatsen att stärka förmågan att skapa inre mentala bilder är en bra idé, särskilt för någon som har svagare verbal förmåga. Resultaten visade att Related:  modersmål

Språkutveckling och språkstörning | Logopeden i skolan Något förenklat går det att illustrera språkutvecklingen som en trappa. Det lilla barnet startar från de lägre stegen och går vidare uppåt. Varje trappsteg utgör en viktig del i barnets språkutveckling. Ju längre ner på trappan ett barn befinner sig, desto mer grundläggande språklig förmåga. Funktion (pragmatik): I trappans bas läggs grunden för språkutvecklingen. Att ha svårt med språkets funktion kan vara lite svårt att upptäcka hos ett barn eftersom det inte ”syns” utanpå. Det behöver dock inte vara i alla situationer som språket inte fungerar utan det kan vara i vissa speciella situationer och med vissa personer. Innehåll (ordförråd och språkförståelse):Ord är troligtvis den vanligaste termen för att beskriva vad ett språk består av. Ordförrådet och de regler som finns för hur ord kombineras kallas lexikon (språkets ordbok). Ett barn som har svårt med språkets innehåll har ofta svårt att förstå eller missförstår instruktioner. Källor:Bjar, L & Liberg C.

Utvärdering av svenska för hela läsåret | Lär för livet! Det kan vara svårt för elever att komma ihåg vad de gjort under ett helt läsår. Jag valde därför att sätta ihop en kort och enkel film. Under tiden som eleverna såg filmen fick de ha ett dokument dör jag antecknat stödord för vad filmen tog upp. Tanken var att eleverna under filmens gång skulle kunna anteckna sina egna reflektioner i form av stödord: Här är den mycket enkla filmen,som innehåller vad vi arbetat med i stora drag i svenska detta år, som eleverna fick se: Efter att de sett filmen fick de en länk till detta Google formulär där de fick göra en utvärdering av svenskämnet och då ta hjälp av sina egna anteckningar ( och filmen). Att ta hjälp av skalfrågor i formulär tycker jag är ett bra sätt för eleverna att få syn på sin egen utveckling. ”Hur bra tycker du att du var på att läsa med bra flyt och inlevelse när du började fyran på en skala 1-10?”

Lathund för att förstå – hjälp till självhjälp | Förstelärare i Svedala Semantik, fonologi, pragmatik, syntax, morfologi och språklig medvetenhet. Prosodisk talstörning, utvecklingsförsening av oralmotorik, generell språkförsening, ospecificerad störning av tal- och språkutveckling- ospecificerad. Listan kan göras lång!!!! Snurrar det hos dig lika mycket som hos mig när logopeden börjar förklara? Hur var det nu….? Under året har jag och mitt arbetslag, tillsammans med tal- och språk-pedagog samt speciallärare, fördjupat oss i olika språkliga svårigheter. När vi var klara med modulen gjorde vi besök på Söderkullaskolan i Malmö där de har klasser för barn med språkstörning. Vi har haft SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) på besök vid två tillfällen där vi fick samtala och ställa frågor utifrån det vi läst i häftet ”Arbeta med språkstörning i förskola och skola” . Vi fick även fråga, vända och vrida samt ventilera om dilemman som kommer upp när man arbetar med och ska bedöma elever med olika språkliga hinder. Över ytan: Under ytan:

Linas lärarrum - Läsmysteriet Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar. Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. I övningarna de gör utgår de från sammarbete i grupp där de ska lösa ungefär samma uppgifter som i programmet. Eleverna får i uppgiften stöttning först av modellerandet som görs i programmet, sedan av att vi gör uppgiften i tillsammans i helklass och till sist arbetar eleverna i mindre grupper. Klicka på bilden så kommer du till programmet: Vi började lektionen med att repetera läsförståelsestrategierna som mina elever känner igen sedan tidigare. Första problemet i programmet går ut på att att använda spågumman, aktivera sina förkunskaper och lista ut vilket textutdrag som hör till vilken bok.

Strategier för lärande | Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet. Snart släpps Clio Förberedelseklass! Gratis för allaAtt undervisa nyanlända är en oerhört viktig men ibland utmanande uppgift. Vi på Bonnier Education vill att alla barn i Sverige ska ges samma möjlighet att lyckas i skolan. Vi har skapat Clio Förberedelseklass med förhoppning om att vår portal ska bli en hjälp på vägen för såväl lärare som elever. Tack vare ett nära samarbete med Bonnier AB är portalen helt kostnadsfri och tillgänglig för alla. Välkommen hit!Clio Förberedelseklass vänder sig till nyanlända elever i åk 4 -9 och språkintroduktion. Förutom ämnesinnehåll finns arbetsområdet Välkommen hit! Alla ämnen i en portalI Clio Förberedelseklass kommer fokus att vara på det svenska språket samtidigt som de nyanlända eleverna får möjlighet att utveckla sina ämneskunskaper i andra ämnen. • Tala och samtala – genom våra egenproducerade filmer och dialogtexter får eleven öva muntlig produktion och interaktion i vardagsnära sammanhang som Be om ursäkt, Runt matbordet och Fråga om vägen. Var med från början!

Jobbar för att få flyt i Bokstavslandet. Lektionsplaneringar… Framme vid bokstaven Pp i Bokstavslandet. Förrförra veckan jobbade vi med förförståelsen inför läxan med lite teaterspelande. Den här veckan jobbar vi för att få upp flytet. För att få upp läsflytet måste man känna igen och känna till flera ord i texten. Här nedan finns min förenklade planering. ”Snygga” varianter som jag indirekt använt: Så här gick det… Jag började med att läsa läsläxan för eleverna högt. Efter det tittade vi på Livet i bokstavlandet avsnittet om pirater. Efter det skuggläste vi kapitlet tillsammans. Sedan hade jag kopierat upp kapitlet och eleverna skulle i par stryka över alla P-ord. När det var klart skulle de lista orden på papper. Jag kan gå runt och ställa frågor som varför heter kaptenen Tapper? Sedan parläste dem. Vi hann inte riktigt klart med hela planeringen men vi fortsätter på måndag… När jag analyserar lektionen tänker jag att det blev en ganska lycka lektion. Allt för att fler ska nå en högre nivå enligt vår matris och bedömningsstödet.

Att sortera olika texttyper | Språk och lärande Jag har inlett ett samarbete med lärarna i åk 2 där vi ska introducera instruerande text. Jag hade planerat den första lektionen där jag ville att vi skulle repetera vilka texttyper som de arbetat med så här långt. Eleverna har tidigare arbetat med berättande, beskrivande och argumenterande text. Efter att vi pratat om de tre olika texttypernas syfte och gett några exempel, fick de parvis börja med uppgiften. När vi sedan gick igenom övningen tillsammans pratade vi om de olika särdragen i meningarna. Jag tycker om den här typen av sorteringsövning med ganska mycket stöttning (givna rubriker och eleverna arbetar parvis). Här finns uppgiften: klipp ut och sortera texttyper Adrienne Gears övningar finns att hämta på Natur & Kulturs hemsida under fliken formulär här och här. Referenser: Gear, A. (2015). Gear, A. (2016).

Gabriellas svenska och engelska - En blogg om undervisning och hur man kan arbeta med svenska och engelska i skolan. Lärarguider Här delar lärare med sig av lektionsupplägg och projekt, allt kopplat till styrdokument och bedömning: poesi, läskultursskapande aktiviteter, boktipsarkurs, drama, berättande, kreativt skrivande, göra ABC bok och betyg och bedömning av multimodala texter Poesilekar Med poesilekar kan man närma sig poesin på ett opretentiöst sätt och eleverna hinner konsumera en hel mängd poesi av bara farten. Läskulturskapande aktiviteter För att stärka varje elevs läsande är det viktigt att på skolan skapa en stark läskultur. Boktipsarkurs för mellanstadiet Syftet är att: tydliggöra och stärka skolans läskultur. Drama Drama är en metod för lärande och utveckling av multimodala färdigheter. KUL1415 anordnade en workshop för lärare med dramaturgen Elisabeth Lollo Croneberg. Berättande Kreativt skrivande Kreativt skrivande är ett verktyg för att arbeta med elevernas eget och öka självförtroendet. T som i Tallbacka.

Related: