background preloader

Struktur: Fråga, pausa, nedslag & studs – Kooperativt Lärande

Struktur: Fråga, pausa, nedslag & studs – Kooperativt Lärande
Vill du variera vanlig handuppräckning? Gillar du EPA och Par På Tid? Att arbeta elevaktivt och med Kooperativt Lärande kräver ofta att man växlar olika strukturer för att motivera eleverna med nya strukturer och frågekonstellationer. På engelska kallas denna struktur för pose, paus, pounce & bounce. Du ställer en Fråga av öppen karaktär och söker med blicken i gruppen intensivt! Varför använda Fråga, pausa, nedslag och studs? Related:  Blandat

Struktur: Karusellen – Kooperativt Lärande I denna struktur kan du använda dig av varierade uppgifter och beroende på uppgiftens karaktär kan det vara samma uppgift på varje bord – så att grupperna hela tiden tar hjälp av vad de andra grupperna skrivit för att utveckla sitt tänkande för varje steg – eller olika uppgifter där de bygger vidare på vad förra gruppen skrev. Välj en uppgift där det finns många svarsalternativ: Skriv talet 100 på olika sätt, skriv så många ord ni kan i en given ordklass, skriv ner så mycket ni kan om en person/plats/händelse. Karusellen kan användas både för att aktivera elevernas förförståelse, för att fördjupa förståelse, för att sammanfatta och repetera kunskapsområden eller för att få inspiration till nya lösningar. Inom det Kooperativa Lärandet kallas övningen Brainstorm Carousel. Grundstruktur Skapa minst 3 bord som har frågor eller arbetsuppgifter på sig kring ett tema. Samma som grundstrukturen men tillsammans med strukturen Brainstorm. Variant 2 Roller Grafik: Martin Silfvast Struktur: Rondellen

Frågerundan: Läsförståelse | Kooperativt Lärande Strukturen frågerundan går alldeles utmärkt att använda när du arbetar med läsförståelse. Det kan till exempel vara frågor till veckans läsläxa, till en bok ni läser tillsammans i klassen eller kring faktatexter. Eleverna får här tillsammans nysta i läsförståelsen och diskutera och stötta varandra. Det du behöver är kort med frågor till texten. Dessa kort kan antingen du som lärare skapa själv eller om eleverna är vana att arbeta med läsförståelse kan de få skapa egna frågor till texten. Elev 1 drar kort Elev 2 läser fråga Elev 3 svarar på fråga Elev 4 stöttar och utvärderar svar Efter en fråga roteras siffrorna ett steg medsols. Struktur: Frågerundan Strukturen Frågerundan är en övning där eleverna i grupp slumpar fram en fråga och kommer fram till svaret tillsammans. I "Allmänt" Sant eller falskt: Läsförståelse Vanligen när man arbetar med läsförståelse läser eleverna en text och svarar därefter på ett antal frågor till texten och lämnar in. Struktur: Rondellen

Entreprenören Alfred Nobel » Gratis i Skolan Alfred Nobel förverkligade sin idé om ett nytt sprängmedel och utvecklade en lönsam och internationell verksamhet. Men hur gick det till? Och är alla Nobelpristagare entreprenörer? Genom berättande faktatexter och illustrationer, tar eleverna del av Alfred Nobels idéer och arbete. Trots flera motgångar kvarstod hans vision om att ständigt förbättra och förnya – en ambition som tydligt avspeglas i Nobelpriset. Ladda ner lärarhandledning, elevhäfte, fördjupningstexter och inläsningar av texterna från Nobelmuseets webbplats: Nedan kan du eller dina elever ladda ner den spännande berättelsen om Alfred Nobel i formatet av en vikt A3.

Kooperativa lekar | Kooperativt Lärande När du som lärare vill bygga en bra stämning i klassen och förbereda eleverna att arbeta genom samarbete kan det vara bra att börja med enkla, snabba övningar och lekar. Dessa gör att eleverna är förberedda att samarbeta med varandra, höjer stämningen i klassen samt skapar tillit och aktivitet hos eleverna. Perfekt att börja året med! Läs gärna inlägget om gruppstärkande övningar där det finns flera att välja bland! Kom ihåg att alltid ge ett gemensamt mål för grupperna även i dessa övningar som ”Ni är klara när alla kan…” eller ”Ni är klara då alla kan förklara…” så att målet ger ett positivt ömsesidigt beroende i grupperna. Hör vi ihop? En variant på strukturen Hör vi ihop? Ge eleverna tanketid kring ett tema som “min sommar” eller “roliga saker att göra”.Efter en stund ber du dem gå runt i rummet, hitta någon och gör en “high five”. Trestegsintervju En variant av trestegsintervju. Dela in eleverna i grupper om 3. Skrynkla och kasta Vi bygger! Dela in eleverna i grupper om 3-5 elever.

Tänk så mycket bra material det finns... I dag kommer jag att tipsa om en del länkar och material som jag brukar använda i min undervisning. Kanske hittar du något som du kan ha nytta av i ditt eget klassrum med dina elever. Ibland vill man kunna arbeta med film i sina ämnen. Ett alternativ till att arbeta med vanliga filmer är att arbeta med kortfilm. På svt.se finns många riktigt bra kortfilmer. Som svensklärare har man med jämna mellanrum behov av att arbeta med äldre texter. Stor nytta har jag haft av Stockholmskällan, inte minst i historieämnet. Vill man arbeta med de nordiska språken kan Norden i skolan vara ett riktigt bra alternativ. I svenskundervisningen men också inom NO-ämnena kan det vara intressant att arbeta med Unga reportrar, som Håll Sverige Rent står bakom. Jag hoppas att mina tips kommer till användning!

Strategi: Lär-par | Kooperativt Lärande Strategi : Lär-par – träna samarbete och sociala färdigheter, skapa ett gott klassrumsklimat och utveckla kunskaper! Människan är en social varelse; lärande och utveckling sker i mötet mellan människor. Men hur kan detta tränas på ett strukturerat sätt? Vilka verktyg kan vi i skolan använda för att utveckla elevernas förmåga till socialt samspel så att vinsten med samarbete maximeras? Möt metoden: Lär-par! Internationellt kallas metoden Collaborative Pairs eller Pair Learning och återfinns i Palinscar & Browns forskning kring reciprok undervisning. VARFÖR använda sig av lär-par? Kärt barn har många namn! Att använda sig av lär-par är ett arbetssätt som på ett strukturerat sätt tränar och utvecklar elevernas samarbetsfärdigheter där de över tid bygger upp en relation till alla i klassen. I all typ av samspel är det viktigt att gruppen upprätthåller ett ömsesidigt beroende av varandra. Lärpar som arbetar med en faktatext och tar ut det som är viktigast ur texten. Som lärare behöver du:

SpråklIKT - En till Pedagogen Gbg-webbplatser webbplats Vems röst hörs? Du, som medveten och van läsare vet att texter inte är neutrala. Alla texter vill något med oss läsare. Ett av skolans mest centrala uppdrag är att våra elever utvecklar en god läs- och skrivförmåga för att kunna verka i ett demokratiskt samhälle. kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden (Lgr 11) Läs- och skrivundervisningen har sedan länge handlat om att lära eleverna hantera traditionell, tryckt text men vad det innebär att vara läs- och skrivkunnig håller på att förändras och är inte längre lika självklart. Förutom att träna och utveckla läsförståelsen av traditionella texter behöver våra elever även öva strategier och förmågor för att förstå digitala texter som är mer krävande för oss läsare. Critical Literacy Hur omdefinerar vi lärandet? Min kollega Ann Weidenlöv och jag medverkade och samarbetade ämnesövergripande (SO/SV) i en forskningsstudie nu under våren. Aktivitet 1 Aktivitet 2

Struktur: Turas om – Kooperativt Lärande Denna struktur kan du använda varje dag i din undervisning! När du använt dig av EPA ett tag eller Par På Tid så är denna ett effektivt sätt att skapa variation så att eleverna alltid är på tårna! Strukturen uppfyller alla förutsättningar och grundprinciperna inom KL. Strukturen kan påbörjas precis som EPA med en fråga eller tanke, eller med minst två uppgifter (på tavlan eller via uppgiftspapper). Du delar upp klassen i lärpar 2och2.Du ge en fråga av öppen karaktär, exempelvis: Vad lärde du dig av att den här filmen vi såg? Video Varianter… Du kan använda dig av tanken bakom Turas om i massor av olika kontexter. Varför strukturer som Turas om, Par På tid eller EPA? På samma tid som en lärare som arbetar traditionellt kan dela ut 2-3 frågor med vanlig handuppräckning kan en lärare som använder Kooperativt Lärande använda sig av t ex Par på tid ha gett alla elever chans att svara och lyssna på svaret till frågan. Grafik: Martin Silfvast Struktur: EPA - enskilt, par, alla I "Allmänt"

These three pictures make a powerful statement about race and power among women It can be difficult to understand how important representation is — until we are faced with a reversed gaze. O, the Oprah Magazine did just that for a photo essay featured in the publication's May 2017 issue on race. In a feature aptly titled "Let's Talk About Race," photographer Chris Buck took three photos that flipped stereotypical tropes on their heads by reversing roles typically held by women of color with white women — and vice versa. In one photo, Asian women are at a nail salon having their pedicures done by white women while chatting and laughing. Another photo is of a young white girl looking up at shelves upon shelves of black dolls. In the final photo of the series, a young Latina woman is seen sitting in a lavish chair at a luxurious apartment holding a Yorkshire Terrier while a white maid is pouring her a cup of tea. It's been said that photos are worth a thousand words, and these three photos depict a complex conversation about race, class and power among women.

Related: