background preloader

Träna lässtrategier med kortfilmer på engelska

Träna lässtrategier med kortfilmer på engelska
Jag städade bland filmerna hemma och hittade en DVD med kortfilmer. Jag läste på baksidan och tänkte att dessa måste ju vara bra att använda som utgångspunkt för att träna lässtrategier. Filmerna är korta nog att hålla intresset uppe och det ges många ledtrådar att tolka budskap och göra kopplingar till sig själv, andra filmer eller böcker och världen. Jag visar här hur jag gick vidare i min tanke och fick ett uppslag att undervisa utifrån. Jag satte mig på Pinterest och såg att jag inte var den enda läraren som sett möjligheten. jag började skapa ett dokument med länkar på filmer, frågor för diskussion samt tänkbara skrivuppgift. Av en slump hamnade jag på en lärarblogg skapad av Jamie Speed och jag har varit in på den i andra sammanhang då den innehåller en hel del bra material. Jag gjorde för något år sedan ett arbetsblad för läsning men det fungerar även för film. Hur du kan hitta egna guldkorn på Pinterst Mer om filmers användningsområden

http://lrbloggar.se/annikasjodahl/trana-lasstrategier-med-kortfilmer-pa-engelska/

Related:  FilmlisteningengelskaWatchingnorie

Lärlego på engelska! Nu har vi använt lärlegot till ännu ett ämne, nämligen engelska! Det är så häftigt att se hur barnen, när de kommer in i klassrummet, ser att jag plockat fram lärlegot…att sitta ner i lyssnarposition och bara vänta på att få börja lektionen är ett gott betyg på undervisningen och förväntningarna på undervisningen och att få lära. Tänk om alla lektioner fick lov att vara så=) Jag drog som vanligt vad det står i läroplanen i ämnet engelska, vad vi hittills har gjort och vad vi nu ska satsa på några veckor framåt…nämligen att tala, samtala och utvidga vårt ordförråd. Redan här såg jag några som ryggade tillbaka- tala engelska..det vågar jag inte! Vi tog ett snack om varför vi känner att vi inte vågar…det känns pinsamt om man säger fel…Bryt, sa vi!

Nya skolor glöms bort när bostäder byggs Året är 2001. Stadsbyggnadskontoret i Stockholm presenterar en stor bostadssatsning för Älvsjö. Stadsdelen ska växa. Vid det gamla sjukhusområdet finns nu ett färdigt förslag på en detaljplan som omfattar upp till 750 nya bostäder. ingridremvall Sinnesövning Då vi skriver tänker vi oftast på det man ser med ögonen. Men lika viktigt för berättelsen är våra övriga sinnen.

Gustav Fridolin, skäll på dig själv Kommuner har usel planering för skolbyggen. Men statens barackallergi skapar också onödiga svårigheter i ett trängt läge. I sex av de tio största bostadsprojekten som stått klara 2011-2014 har politiker och tjänstemän missat att bygga tillräckligt med skolor. Eleverna får gå i baracker, visar en undersökning av DN.

Life on Scilly – pedagogfredrik Den här serien från UR är helt underbar. I sex avsnitt får vi följa ungdomarna Tom, Amy, Harry, Shamus och Jess. Vi får följa deras liv, tankar, drömmar, skola, hobbies och mycket annat från deras liv på de vacka Scillyöarna utanför Englands sydvästkust. Varje avsnitt är ca 15 minuter och man kan välja om man vill ha svensk, engelsk, eller ingen text. Jag skulle aldrig jobba på högstadiet. Nej, jag skulle aldrig jobba på högstadiet; jag utbildade mig till gymnasielärare i engelska och psykologi. Under utbildningen slog mig faktiskt tanken att det skulle vara skönt att stanna innanför universitetets trygga väggar för evigt. Jag älskade verkligen att plugga och för att vara ärlig så var jag lite smått skräckslagen inför att börja jobba. Men så tog jag till slut examen och slängdes ut i arbetslivet. Efter ett år av flängande hit och dit med 30 % anställning på John Bauer, 20 % inom vården och övriga 50 % inom vikariebanken var jag smått desillusionerad och desperat.

"Eleverna måste veta vad som förväntas av dem för att lyckas" – Man kan tänka sig en triangel där själva basens insatser når alla elever och personal på skolan. Mitteninsatserna är för de med större behov medan toppen består av individuella analyser och intensiva insatser för elever med stora svårigheter, säger Peter Karlsson, psykolog och specialist i pedagogisk psykologi. Han och beteendeanalytiker Marie Grafström, båda från Psykologpartners Pedagogik & utveckling i Stockholm, arbetar tillsammans för att implementera Skolövergripande beteendestöd i skolan – en metod som syftar till att göra skolans personal och elever mer fokuserade på det som är bra, än det som är dåligt. Skolövergripande beteendestöd, SWPBS (School Wide Positive Behavior Support) är ett evidensbaserat förhållningssätt som används i många brittiska och amerikanska skolor.

Zaption - så funkar det! Genom att arbeta med tex Kahoot eller i detta fall Zaption.com kan du på ett enkelt sätt få en tydlig bild av vad dina elever har lärt sig och vad du behöver rikta in din undervisning på. Idag blir inlägget inte i textform. Titta på filmen så får du allt du behöver veta om hur Zaption fungerar och framförallt hur du kan använda det i undervisningen. Om du föredrar att läsa om hur du gör har Sarah Jingfors skrivit ett tydligt inlägg: Frökenjingfors.wordpress.com . Mitt exempel nedan utgår från tyskan men naturligtvis fungerar det oavsett ämne eller årskurs.

Muntlig övning - beskriva bilden - Lektionsbanken.se - Lärare inspirerar lärare Sidan du försöker nå kräver att du är medlem i Lektionsbanken. Logga in Du åtar dig ingenting och det kostar inget. Bli medlem i Lektionsbanken Inspirationsträff om ClassNotebook och OneNote Den 22 september deltog jag på en nätverksträff kring Office365 och speciellt OneNote och ClassNotebook. Det var Eventful tillsammans med oss i Sandvikens kommun som arrangerade träffen och här tänkte jag dela med mig av det jag sa samt visa bilder från min Notebook. Hoppas att det kan inspirera dig! Är det något du är nyfiken på så berättar jag gärna mer. 14 usla svenska översättningar från film och tv Svenska undertexter lyckas ibland mindre bra med översättningen från engelska. Men som tur är blir den märkliga textningen ofta ofrivilligt rolig. 1. Bruce Willis ”Yippie ki-yay motherfucker” i Die Hard översattes så här i Sverige 2.

Mall för bedömningsunderlag Såhär i betygstider blir det många samtal kring bedömning. Hur genomför vi den, hur sammanställer vi den, hur tydliggör vi den för eleverna? Jag har alltid haft en egen mall, ett papper per elev, där jag samlar noteringar utifrån varje färdighet. Ingen tackar dig för att du jobbar dig sjuk Debattören: Som tidigare utbränd är du bränd på arbetsmarknaden Zandra Hedlund.Foto: Jonas Herjeby Jag är utbränd. Bedömning engelska skriva/tala Du blir bedömd enligt fem aspekter. Här hittar du den matris som jag använder vid bedömningen samt lite checklistor så du kan bearbeta och förbättra din text. Den är gjord för mig som pedagog så jag måste visa hur du ska göra. Ett sätt att visa är att jag till varje aspekt visar hur du gör. Jag har länkat (och kommer fortsätta länka) till exempel på vad som menas och sedan tränar vi i klassrummet i skrivuppgifter som ni skriver på egenhand och tillsammans genom att du får respons av mig och dina kamrater som du sedan använder för att förbättra dina texter.

Related: