background preloader

Att resonera om källors trovärdighet och relevans i svenska

Att resonera om källors trovärdighet och relevans i svenska
Att resonera om källors trovärdighet och relevans i svenska Kategori: Förstå kunskapskraven, På svenska: Förstå kunskapskraven Taggar: Källkritik, Kunskapskrav, Svenska Att pröva och ompröva i teknik 3.83K Views Frågeställningar för systematiska undersökningar i kemi 4.87K Views På romani chib/arli: Förstå kunskapskraven – Att utveckla ett resonemang i svenska 384 Views Att resonera om något innebär att du fördjupar din åsikt genom att förklara hur du kom fram till den. På romani chib/arli: Förstå kunskapskraven – Nyanserade resonemang och komplexa samband i samhällskunskap 306 Views Att resonera innebär att du utvecklar dina tankar eller åsikter om någonting. Kommentera Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Vanliga frågor och svar För lärare och föräldrar

http://bloggar.ur.se/orkaplugga/2016/01/18/att-resonera-om-kallors-trovardighet-och-relevans-i-svenska/

Related:  KällkritikInformationssöknngkällkritik

Källkritik för gymnasieskolan Att kritiskt kunna granska och värdera information är en förutsättning för att klara studierna i olika ämnen. Det är också en nödvändig kompetens i en uppkopplad skola, på fritiden och som medborgare. Lärarens utmaning är ge eleverna de verktyg som de behöver för att kunna söka, värdera, välja, använda och resonera om olika typer av informationskällor. Här får du inspiration till samtal om källkritik och nyhetsvärdering med elever i gymnasieskolan. Målgrupp Samtalsgoogla med dina elever Jobba kollektivt, kommunikativt för att utveckla elevernas sökstrategier För några år sedan kom vår tonåring hem med en uppgift. Han skulle skriva ett ”eget arbete” om konsumtionsvanor.

Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier Det är här källkritiken kommer in. Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Reda ut texten Förutspå texten Att förutspå en text innan läsningen bidrar till att du kopplar på dina förkunskaper och underlättar för hjärnan att koppla ihop texten med det du redan kan för att förstå texten bättre. Ta hjälp av bilder, bildtext o... Sammanfatta texten Ta för vana att ställa frågor till texten när du läser. Jakten på historiska källor - Cecilia Johansson I mitt förra inlägg skrev jag om att förmågan att kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap beskrevs som ett utvecklingsområde i Skolinspektionens granskning av historieundervisningen år 7 – 9, Historia i grundskolan. Idag tänkte jag ge lite tips om vad jag har stött på i min jakt på källor som funkar i grundskolan. Först måste jag påpeka att det här med källor också är ett utvecklingsområde för våra läromedelsförlag.

Här är tipsen som gör ditt googlande lättare Känner du dig som en expert på Google? Eller är du en novis på att använda sökjätten? Var du än står inom det spannet så kan vi garantera dig att de här tipsen kommer revolutionera sättet du använder dig av Google. Är du redo för en lista som kommer få dig att se på Googles ensamma sökfält på ett helt nytt sätt? Huffington Post har satt ihop en lista med enkla knep som kommer hjälpa dig att hantera sökjättens motor. Var vaksam: Så kan du känna igen en falsk nyhet ”Liv står på spel”, sade Hillary Clinton om den lavinartade spridningen av falska nyheter. Det efter att en man avlossat skott på en pizzeria, som figurerat i en falsk nyhet om att Clinton skulle bedriva ett pedofilnätverk i dess källare. Påven liknade mediernas besatthet med fejknyheter vid koprofili, ett onormalt intresse för avföring. Han själv har också varit föremålet för en vida spridd falsk nyhet – i den rapporterades han stödja Donald Trump i valet.

Kroppsspråk och muntlig framställning Ställ frågor på lektionen Var aktiv på lektionen. Ställ gärna frågor och gör anteckningar. Då behöver du inte plugga på kvällarna och får istället mer tid över till det som du tycker är kul. Hjärnsläpp på provet De virtuella sekterna frodas i förvrängda fakta Fakta spelar ingen roll för den sektliknande extremhögern. Fakta är ”etablissemangets” röst. Heléne Lööw inleder DN Kulturs serie om faktaresistens.

Wikipedia i undervisningen Sara Mörtsell ser Wikipedia som en lärresurs i skolan. Foto: Stefan Pålsson Utvecklar kritiskt tänkande Sara Mörtsell är utbildningsansvarig på Wikimedia Sverige och var tidigare verksam som lärare i svenska som andraspråk och som it-pedagog för nyanlända ungdomar. Hon menar att eleverna får en bättre förståelse för hur information kan skapas och förändras genom att använda Wikipedia som en lärresurs. Samtidigt bidrar de till att förbättra och bygga vidare på uppslagsverket. Här blir det förbjudet med Airbnb-uthyrning Turister får inte längre hyra hela hus och lägenheter via Airbnb eller konkurrerande tjänster i Berlin. Det skriver The Independent. Genom att sätta saftiga bötesbelopp hoppas myndigheterna i staden att dels att bostäderna i Berlin ska hållas tillgängliga för boende i staden men också att bostadskostnaderna för alla berlinare fortsatt ska kunna hållas på en låg nivå. ►LÄS MER: Svenskarnas värsta Airbnb-historier Om man bryter mot reglerna kan man få böter på upp till 100 000 euro , motsvarande 920 000 svenska kronor. Lagen är ”ett nödvändigt och finstämt instrument för att bekämpa bostadsbristen i Berlin”, säger Andreas Geisel, chef för stadsutvecklingen i Berlin.

Related: